Krimi

Kommunaldirektør hævede kontanter for over 80.000 kroner på kommunens kort

Manden er sigtet for uberettiget at have brugt et kommunalt kreditkort 174 gange.

Tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune, Mads Gammelmark, er sigtet for mandatsvig, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Mads Gammelmark er sigtet for uberettiget at have brugt et kommunalt kreditkort 174 gange.

Forbruget er på 123.098 kroner i alt. Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om fængselsstraf.

Hævede 80.000 kroner i kontanter

Der er ifølge advokaturchef Mette Møller tale om mange småbeløb, som den tidligere direktør i kommunen skulle have brugt fra 16. april 2017 til 29. juli 2019.

- Der er 174 forhold, og det er især mange kontanthævninger, og der er også brugt penge ved tankstationer, siger hun.

Kontanthævningerne er sket flere gange i løbet af hver måned i perioden.

Beløbene har varieret fra et par få hundrede kroner til 10.000 kroner. I alt har Mads Gammelmark hævet kontanter for over 80.000 kroner i flere banker i Vestjylland, Østjylland og København, viser en aktindsigt i retsmødebegøringen i sagen, som TV 2 har fået.

Sagde op på grund af sygdom

Officielt opsagde Mads Gammelmark selv sin stilling som kommunaldirektør i begyndelsen af august, da han via brev meddelte kommunen, at ”han på grund af sygdom ikke længere kan bestride stillingen som kommunaldirektør", skriver Holstebro Struer Dagblad.

I måneden op til sin afsked havde han hævet 5000 kroner i kontanter.

Hotelovernatninger på kommunens regning

Af aktindsigten fremgår det, at der flere gange er brugt mindre beløb på blandt andet Museet på Koldinghus, Jem og Fix, Aldi, 7Eleven, Kvickly, Plantorama, Imerco Netto, Lidl, Fakta, Rema 1000, Kop og Kande og Bilka.

Desuden indgår flere hotelovernatninger samt restaurantregninger i listen. En af hotel-overnatningerne var på Hotel KUNG i det centrale Stockholm i juli 2019. Den kostede lige over 2000 kroner.

Mads Gammelmark betalte ifølge sigtelsen med borgernes penge for et ophold på Hotel KUNG i Stockholm.

De mindste beløb er en betaling på 24,95 kroner på en tankstation i Hobro 26. juli 2018. Desuden er der en parkering på 29 kroner samt et træk på 28 kroner på en tankstation.

Det var ifølge Mette Møller kommunen selv, der anmeldte sagen til politiet i september sidste år. Hun ønsker ikke at oplyse, hvordan den mulige forbrydelse blev opdaget.

Der er en forventning om, at manden vil tilstå forbrydelsen.

Desuden vil der på vegne af Struer Kommune blive nedlagt påstand om erstatning.

Går efter fængsel

I stedet for at sende et anklageskrift til retten har anklagemyndigheden sendt en såkaldt retsmødebegæring. Det betyder, at der ikke vil være bevisførelse i retten. Hvis Mads Gammelmark tilstår, vil anklageren rejse tiltalen på selve retsmødet.

I de fleste straffesager med anklageskrifter er det en dommer og to domsmænd, der skal tage stilling til, om man er skyldig eller ej og derefter udmåle straf. I tilståelsessager sidder dommeren alene og afgør sagen.

- Vi ved ikke, hvad det ender med, men nu har vi i første omgang sendt en retsmødebegæring afsted og kan få hans forklaring i retten, siger advokaturchef Mette Møller.

Anklagemyndigheden går efter at få den tidligere kommunaldirektør idømt fængsel, og ifølge politiet vil der på vegne af kommunen blive nedlagt påstand om erstatning.