Krimi

Anklager om drab på Nedim Yasar: Video viser gerningsmanden

17 minutters sammenklippet video fra aftenen, hvor Nedim Yasar blev dræbt, er blevet vist i retten på Frederiksberg.

Klokken var 19.38 19. november 2018, da alarmcentralen modtog en anmeldelse om, at en person var ramt af skud ud for Hejrevej nummer 30 i Københavns Nordvestkvarter.

Offeret viste sig at være radioværten Nedim Yasar, der sad på forsædet af sin bil. Han var ramt af to skud i venstre side af hovedet, og dagen efter, klokken 12.20, blev han erklæret død.

Sådan opsummerede anklager Jens Povlsen mandag sagen mod to mænd i Retten på Frederiksberg. De er tiltalt for drabet på Nedim Yasar, der netop havde forladt bogreceptionen for bogen 'Rødder - en gangsters udvej', som han skrev om sig selv, da han blev likvideret i sin bil.

Ifølge anklageskriftet i sagen var det et planlagt drab udført af en nu 27-årig mand, der blev kørt til stedet af en 26-årig kammerat, som velvidende om drabet ventede i bilen og også agerede flugtbilist efter drabet.

- Man behøver ikke skelne mellem hovedmænd eller de, der har en mere underordnet rolle, sagde anklager Jens Povelsen om, hvorfor begge mænd er tiltalt på lige fod for drabet.

Begge mænd nægter sig skyldige.

Vidner så og hørte drab

- Et vidne har forklaret, at han kom kørende i sin bil ad Hejrevej i sydgående retning og hørte et brag. Han fik øje på en mand, der stod ved siden af en bil og skød ind mod forsædet. Manden løb efterfølgende fra stedet, sagde anklageren i sin forelæggelse.

Samtidig har flere vidner fra receptionen set en mand, der stod udenfor og "ligesom holdt øje". ​

Selve drabet er ikke optaget på video, men politiet fattede hurtigt interesse for en bil, en blå Passat med en lygtefejl, der ifølge overvågningsbilleder holdt ind nær drabsstedet på en skråparkering. En person gik fra bilen, hvorefter bilen blev vendt.

Omkring syv minutter senere viser videooptagelser personen, der gik fra bilen, gå tilbage og sætte sig ind i den igen. Han fører en kort samtale med personen i bilen og forlader den.

Bilen ses nu med sine lygter slukkede forlade parkeringspladsen og parkere kort derfra. En person ses gå frem og tilbage, forsvinde ud af kameraet og 12 sekunder efter komme løbende tilbage - ifølge tidsangivelsen på videoen efter drabet.

Grynet video viser forløb

I alt er der samlet 17 minutter med optagelser af bilen og personen, der forlader den - optagelser, som mandag formiddag er blevet vist i Retten på Frederiksberg.

Men ingen af billederne viser klart og tydeligt de to tiltalte. Optagelserne er flere steder grynede, og på et centralt tidspunkt kommer en modkørende bil forbi og blænder kameraet.

Derudover har anklageren forklaret, at teledata fra de to tiltalte også er et bevistema i sagen. Det er data, der blandt andet viser, at begge mænds telefoner befandt sig nær gerningsstedet på drabstidspunktet.

Et bevistema, der hurtigt blev stillet spørgsmål til af den ældste af de tiltaltes forsvarer, Mai-Brit Storm Thygesen. Klokken 19.18 talte hendes klient med sin daværende kæreste, og hun mener ikke, at det fremgår.

- Kan anklagemyndigheden dokumentere, om den person foretager et telefonopkald på videoen?

Ligesom begge forsvarsadvokater indledningsvis har lagt vægt på, at der ikke fremgår et tydeligt motiv i anklagemyndighedens materiale.

Der er afsat 10 retsdage til sagen, hvor dommen forventes afsagt i slutningen af februar måned.