Krimi

Voldsmand slap med samfundstjeneste - nu vil DF sløjfe strafrabatter

Gerningsmand fik 80 timers samfundstjeneste for grov vold. - Det kan han overstå på 14 dage, og så kan han klappe i hænderne bagefter, siger offer.

Dansk Folkeparti vil ændre på lovgivningen, så domstolene ikke længere kan give strafrabat, hvis politiets eller anklagemyndighedens sagsbehandling trækker ud.

- Vi skal altid stille os på den lovlydige borgers side. Aldrig stille os på gerningsmandens side, og det gør vi i de sager, hvor vi giver rabat, fordi der går lang tid, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til TV 2.

Jeg kan sagtens se, at det er en belastning for ofret, men det er altså ikke den tiltaltes skyld

Kristian Mølgaard, formand Landsforeningen af Forsvarsadvokater

Peter Skaarup kommer med udmeldingen, efter at der onsdag faldt dom i en opsigtsvækkende voldssag fra Frederikshavn, hvor en taxachauffør for 3,5 år siden blev udsat for grov vold.

Gerningsmanden blev hurtigt anholdt, men på grund af lang sagsbehandlingstid fik han strafrabat og blev idømt 80 timers samfundstjeneste i stedet for 60 dages fængsel, som han ellers stod til.

- Jeg synes jo ikke, at man skal have rabat, når man har lavet kriminalitet, fordi der går lang tid hos myndighederne. Selvfølgelig skal myndighederne arbejde hurtigt, og det skal blive bedre, men der er ingen rimelighed i, at fordi der er gået lang tid, så slipper man billigere, siger Peter Skaarup.

Dommen kom umiddelbart inden, at forhandlingerne om en ny politireform fredag blev skudt i gang.

Minister: Vi skal se på årsagen til rabatterne

Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener, at der skal kigges på, hvorfor gerningsmænd får strafrabat.

- Det her er et symptom på problemet. Årsagen er, at vi har et politi og en anklagemyndighed, der er presset, og det skal vi have gjort noget ved, siger ministeren til TV 2.

Han fortæller videre, at der i den nye politireform bliver arbejdet på at sænke sagsbehandlingstiden.

- Det, der skal til, er, at vi skal have kigget på sagsbehandlingstiden hos politiet og hos anklagemyndigheden, så vi ikke længere kommer i de situationer, hvor domstolene giver nedslag i straffen, alene fordi der er gået lang tid, siger Nick Hækkerup.

Landsformand: Strafrabat er helt rimelig

Hos Landsforeningen af Forsvarsadvokater falder forslaget fra Dansk Folkeparti ikke i god jord.

- Det er rimeligt, at man kan give strafrabat ved lang sagsbehandlingstid, fordi det er en belastning at være sigtet og vide, at man har noget hængende over hovedet, men at det ikke bliver effektueret, siger formand Kristian Mølgaard til TV 2.

Han kalder ventetiden i voldssagen fra Frederikshavn ”urimelig”.

- Jeg kan sagtens se, at det er en belastning for ofret, men det er altså ikke den tiltaltes skyld. Det er samfundet, der svigter både i forhold til ofret og i forhold til gerningsmanden. Men det er gerningsmanden, der skal sanktioneres, og der synes jeg, at det er helt i orden og aldeles rimeligt, at det er en formildende omstændighed, at de har måttet vente længe, siger Kristian Mølgaard.

Gerningsmand flyttede til Finland

Gerningsmanden i voldssagen fra Frederikshavn blev hurtigt anholdt, hvor han oplyste sine kontaktoplysninger. I 2016 flyttede han til Finland for at arbejde, og da han i 2019 kom retur til Danmark, dukkede han op i politiets systemer.

Nordjyllands Politi har ikke kunnet oplyse, om man har forsøgt at kontakte gerningsmanden efter anholdelsen.

Ofret i sagen fra Frederikshavn, Erik Bo Christensen, har siden opgivet at køre taxa.

- Jeg har mistet et halvt år af mit liv, hvor jeg sad i en sofa og havde det psykisk dårligt. Han (gerningsmanden, red.) får 80 timers samfundstjeneste. Det kan han overstå på 14 dage, og så kan han klappe i hænderne bagefter. Men jeg skal leve med det her resten af mine dage, siger Erik Bo Christensen.