Krimi

74-årig mand dømt til anbringelse efter drab på sin bedste ven

Den dræbte blev ramt i ryggen af skud fra et haglgevær.

En 74-årig mand fra Helsinge er blevet dømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling for at have skudt og dræbt den tidligere lokalpolitiker Poul Erik Schwærter i dennes hjem.

Det har Retten i Helsingør afgjort fredag, skriver Frederiksborg Amtsavis.

Da retten har fundet, at den 74-årige drabsmand var utilregnelig i gerningsøjeblikket, kan han ikke straffes.

Allerede i forbindelse med grundlovsforhøret erkendte den nu dømte gerningsmand, at han havde affyret skud mod Poul Erik Schwærter, men han nægtede vold med døden til følge. I byretten har han holdt fast i den forklaring.

Var bedste venner

Den tidligere Venstre-lokalpolitiker og drabsmanden var i mange år bedste venner, men venskabet sluttede definitivt 11. marts 2019.

Om morgenen kørte gerningsmanden ud mod Poul Erik Schwærters gård på Ravnebjergvej i Nellerød ved Helsinge.

Han havde efter eget udsagn ikke sovet - ikke bare den nat, men i flere dage.

I bilen havde han sit jagtgevær.

Med geværet i hånden gik han ind på gården, op ad trappen til 1. sal og videre ind i soveværelset, hvor han vækkede Poul Erik Schwærter.

- Jeg ville spørge ham, om han kunne være det bekendt, som han havde gjort imod mig. Jeg vækkede ham, og han grinede bare hånligt, lød forklaringen i grundlovsforhøret ifølge Ekstra Bladet.

Gerningsmanden ladede derefter sit gevær og trykkede af.

Poul Erik Schwærter blev skudt i ryggen, mens hans kone var i et værelse ved siden af.

Ringede selv til politiet

Drabsmanden gik efter eget udsagn ind til konen og fortalte hende, at han havde skudt efter hendes mand, og han ville kontakte politiet.

Politiet fik alarmen klokken 09.07, hvor både gerningsmanden og Poul Erik Schwærters hustru ringede.

Klokken 09.43 blev Poul Erik Schwærter erklæret død, efter redningsmandskab havde forsøgt at genoplive den 74-årige mand i 20 minutter.

Regnvejr var begyndelsen til enden

For at forstå hvordan det kunne gå så galt, skal man 11 år tilbage i tiden.

Under et kraftigt regnskyl i 2008 faldt der så meget regn, at et spildevandsanlæg tæt på gerningsmandens hjem løb over sine bredder og ned i hans have og sø. Grunden blev forurenet, og det var kommunens ansvar, at den blev rengjort, mente drabsmanden.

Det blev starten på en årelang strid mellem kommunen og gerningsmanden.

Poul Erik Schwærter havde ifølge gerningsmanden gode forbindelser i lokalpolitik, og derfor burde han have hjulpet ham. Men i stedet for at hjælpe følte han, at hans bedste ven gik bag ryggen på ham.

Poul Erik Schwærter var i årevis medlem af byrådet i Helsinge Kommune, hvor han repræsenterede Venstre.

Risikerede 12 års fængsel

I drabssager er den normale straf 12 års fængsel. Men straffeloven tillader ikke, at utilregnelige personer straffes - for eksempel folk, der er sindssyge.

I stedet kan retten vælge en dom til anbringelse på for eksempel en psykiatrisk afdeling, hvor den dømte kan modtage behandling. Dog vil den dømte være frihedsberøvet.

At dommen er tidsubestemt, betyder, at det er op til den behandlende overlæge og i sidste ende retten, hvornår den dømte kan komme på fri fod.

Han har nu to uger til at afgøre, om han vil anke dommen til Østre Landsret.