Krimi

Mand mistænkt for ældredrab bliver i fængslet indtil dom

James Schmidt, der tidligere hed Lual Lual, nægter sig skyldig i drabsanklagerne. Privatfoto

En 27-årig mand har siden sidste forår været fængslet i sag om drab på tre ældre på Østerbro i København.

Mistanken mod ham er begrundet, og der er fare for, at han - hvis han slippes fri - vil begå ny kriminalitet og påvirke efterforskningen.

Med den begrundelse har en dommer i Københavns Byret onsdag besluttet at forlænge varetægtsfængslingen af den 27-årige James Schmidt, der er tiltalt for drab på tre ældre på Østerbro i København.

Han skal være fængslet, indtil der er afsagt dom i sagen.

Hvis James Schmidt bliver kendt skyldig, mener anklager Søren Harbo, at han skal idømmes fængsel på livstid - alternativt forvaring, fortæller han under retsmødet i Dommervagten.

Tre ældre dræbt

Den opsigtsvækkende sag kom frem i marts. Først blev James Schmidt sigtet for at have dræbt en kvinde på 81 år i boligkomplekset Vangehusvej. Forbrydelsen skulle være sket i forbindelse med et hjemmerøveri.

Siden voksede sagen. Beboere og pårørende gjorde politiet opmærksom på andre mistænkelige dødsfald, og det førte til, at James Schmidt også blev sigtet for at have slået en mand på 80 år og en kvinde på 81 år ihjel.

Dommeren i Københavns Byret har med beslutningen om at forlænge fængslingen indtil dom efterkommet anklager Søren Harbos ønske.

Den tiltalte var ikke selv til stede i retssalen, men deltog via en videoforbindelse fra arresthuset i Helsingør sammen med sin forsvarsadvokat, Mie Sønder Koch.

Hun sagde på vegne af sin klient, at han vil overveje, om han skal kære kendelsen om den fortsatte fængsling til landsretten.

Erklæring siger, at tiltalte har psykopatiske træk

Under et tidligere retsmøde i sagen fremlagde anklager Søren Harbo en erklæring udarbejdet af Retslægerådet. Her fremgik det, at Retslægerådet anbefaler, at James Schmidt bliver idømt forvaring, hvis han kendes skyldig.

En almindelig fængselsstraf er ikke tilstrækkelig til at afværge den fare, som den 27-årige udgør i forhold til andre, mener Retslægerådet.

Ifølge erklæringen er James Schmidt svært afvigende og har psykopatiske træk.

Den tiltalte har lige siden sin anholdelse i marts sidste år nægtet sig skyldig.

Det er ikke første gang, at James Schmidt stifter bekendtskab med retssystemet. Han er tidligere dømt for farlig vold. Også dengang mente Retslægerådet, at forvaring burde træde i stedet for en almindelig straf.

Men dommere i Højesteret så anderledes på sagen, så i stedet for forvaring blev James Schmidt i 2012 idømt syv års fængsel.

I den pågældende sag var en pige fra Holbæk blevet voldtaget, og en veninde til James Schmidt' mor blev forsøgt dræbt, da hun besøgte ham i den lukkede institution Sønderbro i København.

Den forestående retssag begynder 3. marts og skal behandles i Københavns Byret. Der ventes dom 13. maj