Krimi

Unge skyder med fyrværkeri: - Ingen uskyldige er blevet ramt, så hvorfor skal de brokke sig

TV 2 har mødt en gruppe unge, som har været med til at affyre fyrværkeri på Nørrebro de seneste dage.

Det har vakt stor debat, at unge mennesker har skudt fyrværkeri efter hinanden og tilfældige forbipasserende på Nørrebro i København og andre steder i landet.

Både politi, politikere og almindelige borgere har de seneste dage udtrykt deres utilfredshed med situationen, der er blevet kaldt alt fra forstyrrende til direkte livsfarlig. Flere partier vil stramme reglerne for fyrværkeri.

Flere steder på Nørrebro i København blev der torsdag aften skudt med fyrværkeri mod busser, taxaer og personer.

Men kritikken bliver mødt med undren blandt de 17-18-årige unge, som TV 2 har mødt på Nørrebro i København.

- Vi er bare nogle unge gutter, der hygger os lidt på gaden. Der er ikke nogen uskyldige, der er blevet ramt. Vi skyder bare efter hinanden. Folk skal jo bare lade være med at gå derhen, hvor der bliver skudt, siger drengen, der optræder maskeret, men som ifølge ham selv har været med til at affyre fyrværkeri både torsdag og fredag.

- Der er kvinder med barnevogne, der bare kunne gå forbi imens.

En anden dreng fra gruppen, der ligeledes er maskeret, supplerer med, at det "bare er for sjov".

- Når man skyder efter hinanden, bliver ens venner bange, og det er sjovt, når de stikker af. Det er sjovt at se drenge stikke af.

Ulovligt fyrværkeri købt på gaden

På en del af videoerne fra de seneste dages optøjer i København kan man høre brag, som stammer fra fyrværkeri med en større mængde krudt, end der er tilladt.

Og det bekræfter drengene også.

- Man skaffer sådanne ting på gaden. Det er ikke noget, man køber i butikkerne, siger den ene.

Drengene henviser til deres ansigtsmaskering, der minder om en tynd elefanthue, hvor kun øjnene er blottede, som deres sikkerhedsudstyr, der skal beskytte dem mod skader fra fyrværkeriet.

Direkte adspurgt til den tilfældigt forbipasserende cyklist Søren Lørup, der nær blev ramt i hovedet torsdag aften, bliver situationen affejet med, at han jo netop ikke blev ramt.

- Hvis han var blevet ramt, var vi stoppet, og så havde vi sagt undskyld, lyder det fra drengene.

Situationen kan ses herunder:

Flere steder på Nørrebro i København blev der torsdag aften skudt med fyrværkeri mod busser, taxaer og personer. Video: Mathias Øgendal

Begge mener, at hele situationen er blevet kørt op til et unødvendigt højt niveau – ikke mindst på grund af medierne.

- De, der siger, vi skal stoppe med det, skal ikke blande sig. Som jeg sagde: Ingen uskyldige er blevet ramt, så hvorfor skal de brokke sig. Hvis det sker, og det bliver for alvorligt, stopper vi. Og så siger vi undskyld.

Potentielt livsfarligt

Postbuddet Søren Lørup priser sig lykkelig for, at han torsdag aften omkring klokken 23.20 undgik at blive ramt af en eksplosion fra en raket eller et bomberør, da han kom cyklende tæt ved Nørrebro Station.

- Det var fuldstændig mirakuløst, jeg ikke blev ramt. Jeg er heldigvis sluppet fuldstændig for skader. Heller ikke min hørelse er blevet påvirket. Bortset fra det er jeg utrolig rystet, siger Søren Lørup.

- Det, der ryster mig mest, er, at de bevidst prøver at lemlæste uskyldige mennesker, der tilfældigvis opholder sig på Nørrebro.

Video: Emil Rantala-Brandt

Hvis han var blevet ramt, kunne det i værste fald have haft fatale konsekvenser for ham, siger overlæge Søren Larsen fra Odense Universitetshospital.

- Med den erfaring, vi har, er der ingen grænser for, hvad der kan ske. Både for dem, der skyder det af, men især for dem, der risikerer at blive ramt, siger han til TV 2.

- Personen, som risikerer at blive ramt fuldstændig uforvarende, har ikke nogen mulighed for at beskytte sig selv. De kan blive ramt alle steder på kroppen. I yderste konsekvens kan det være livsfarligt.

Anholdelser, anmeldelser og angreb på politibil

Det gik værst for sig torsdag aften, men også fredag og lørdag aften og nat har der været problemer forskellige steder i landet.

I København har politiet foretaget tre anholdelser de seneste dage. I alle tre tilfælde var der tale om 15-årige drenge, som blev sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 252, der handler om at volde nærliggende fare for andres liv eller førlighed. De tre drenge er siden alle blevet løsladt.

Derudover modtog Københavns Politi omkring 60 fyrværkerirelaterede anmeldelser fredag aften.

I Aarhus havde politiet en enkelt episode, hvor der blev skudt med fyrværkeri efter en patruljevogn. Både bil og betjente undgik dog at blive ramt.

Ved diskoteket Crazy Daisy i den sydfynske havneby Svendborg måtte politiet ligeledes rykke ud, da der blev kastet kanonslag mod bygningen.

Som i Aarhus var der hverken anholdte eller tilskadekomne.

Natten til søndag var der blandt andet ballade i Holbæk, hvor politi og brandvæsen flere gange blev beskudt i boligområdet Ladegårdsparken.