Krimi

To mænd tiltalt for drab på radiovært

Motivet til drabet på Nedim Yasar er ikke kommet frem, men de tiltalte forbindes med Satudarah.

Personer omkring rockergruppen Satudarah forbindes med drabet.

To mænd på 25 og 26 år er tiltalt for drabet på radioværten Nedim Yasar, der blev likvideret på åben gade efter en bogreception. Det fremgår af anklageskriftet i sagen, som TV 2 har fået indsigt i.

Begge er tiltalt for drabet på lige fod, idet de ifølge anklageskriftet sammen kørte ud for at finde Nedim Yasar, hvorefter den 26-årige ventede i bilen, mens den 25-årige gik op på siden af den bil, hvor Nedim Yasar sad, og skød ham flere gange med en pistol eller revolver.

Den 31-årige Nedim Yasar blev skudt 19. november 2018, kort efter han havde sat sig ind i sin bil på Hejrevej i Københavns Nordvest-kvarter efter en reception for sin egen bog 'Rødder', der udkom den følgende dag.

Ifølge TV 2s oplysninger har begge tiltalte kontakter i rocker- og bandemiljøet - herunder rockergruppen Satudarah.

Fortid som storkriminel

Nedim Yasar havde en fortid som blandt andet hashhandler og leder af Bandidos-støttegrupperingen Los Guerreros, men havde lagt kriminaliteten bag sig og talte i stedet offentligt om sin fortid - blandt andet for at advare andre.

Bogen handler netop om tiden som kriminel og er skrevet i samarbejde med journalist og forfatter Marie Louise Toksvig, som Nedim Yasar også arbejdede sammen med på programmet 'Politiradio' på Radio24syv.

Desuden deltog Nedim Yasar ofte i debatten om tidligere kriminelles udfordringer med at finde plads i samfundet - og i den forbindelse talte han så detaljeret om sin egen fortid, at han tidligere havde været udsat for overfald og trusler på livet.

Drab forbindes med Satudarah

Oprindeligt blev tre personer varetægtsfængslet i sagen. De to er nu tiltalte for selve drabet, mens en tredje først var sigtet for medvirken til drab, inden sigtelsen efter et par måneder blev justeret til, at han skulle have været med til at planlægge drabet.

Sigtelsen mod den sidste er imidlertid frafaldet - ligesom sigtelsen mod en fjerde person ligeledes er opgivet af anklagemyndigheden. Begge mænd har tilknytning til rockergruppen Satudarah.

Ifølge TV 2's oplysninger blev et højtstående medlem Satudarah sammen med en af de tiltalte suspenderet af gruppen som følge af drabet. Beslutningen skal være kommet fra udlandet, hvor Satudarahs internationale ledelse holder til.

Retssagen mod de to tiltalte begynder 20. januar ved Retten på Frederiksberg. Sagen er planlagt til at strække sig over ti dage.

Kræver skærpet straf

I anklageskriftet fremgår det, at anklagemyndigheden kræver en skærpet straf til de to tiltalte efter Straffelovens paragraf 81 b.

Paragraffen er i spil, da drabet fandt sted 'på offentligt tilgængeligt sted ved brug af skydevåben eller af våben eller eksplosivstoffer, som på grund af deres særdeles farlige karakter er egnet til at forvolde betydelig skade' - også selvom forbrydelsen ikke er begået som led i en bandekonflikt.

Dømmes de tiltalte for drabet, kan straffen dermed ifølge anklagemyndigheden forhøjes med indtil det halve.

De to tiltalte nægter sig skyldige i drab.