Krimi

27-årig tiltalt for seriemord brugte ofres penge på pizza og biografbilletter

En 27-årige mand nægter sig skyldig i drab på en mand og to kvinder, der blev slået ihjel i deres hjem. TV 2 har nu fået aktindsigt i anklageskriftet.

Københavns Politi har rejst tiltale for tre drab, forsøg på røveri og groft røveri samt databedrageri mod 27-årige James Schmidt, der tidligere er dømt for voldtægt og voldtægtsforsøg under navnet Lual Lual.

Drab på tre ældre mennesker, der alle blev fundet døde i deres lejligheder i en rødstensejendom på Vangehusvej på Østerbro i København, hvor den 27-åriges egen mor også boede.

En 83-årig kvinde, der formodes kvalt 5. februar 2019, en 80-årig mand, der blev kvalt 2. marts samt en 81-årig kvinde, der blev kvalt 7. marts.

Datter alarmerede politiet

Dødsårsagen for de to sidste ofre er fastslået ved retsmedicinske undersøgelser, mens den 83-årige kvinde allerede var kremeret, da mistanken om drabene på Østerbro blev rejst af det sidste offers datter.

Hun gik til politiet, da hun fandt ud af, at hendes mors kreditkort havde været aktivt efter hendes død. Ifølge TV 2s oplysninger var hendes hurtige reaktion medvirkende til, at politiet sikrede vigtige beviser i sagen.

- Jeg er glad for, de rejser tiltale for alle tre drab. Hvis han findes skyldig, så skal han dømmes. Det siger min retfærdighedssans. Især for de andre pårørendes skyld. Så hver især kan få sat et punktum, siger den dræbte kvindes datter, Malene Hasselblad, til TV 2.

Seriemord defineres som tre drab begået uafhængigt af hinanden over tid, og dømmes den 27-årige mand for alle tre drab, vil han være den første dømte seriemorder i Danmark siden 1999.

Tiltale: Brugte ofres penge på pizza og taxa

Ifølge anklageskriftet i sagen, som TV 2 nu har fået aktindsigt i, skal James Schmidt have slået de tre ofre ihjel med henblik på at tilegne sig deres hævekort eller betalingskort, som han derefter udnyttede eller ville have udnyttet til at trække penge ud af deres konti.

I to tilfælde lykkedes det, mens han i forhold til drabet fra 2. marts 2019 ikke formåede at finde sit offers betalingskort.

Ud fra en liste over de forskellige transaktioner, der er foretaget med de dræbtes kort, fremgår det, at pengene blandt andet er gået til pizzaer, taxature, biografbilletter - og kontanthævninger.

Desuden fremgår det, at et fjerde offer skal være udsat for databedrageri 24. og 25. januar 2019, hvor James Schmidt er tiltalt for at have anvendt kontooplysninger og hævekort fra to banker og over syv transaktioner at have svindlet sig til i alt 43.310 kroner.

Har modsat sig fængsel

Anklager Søren Harboe ønsker ikke at kommentere sagen, men han bekræfter, at der nu er rejst tiltale mod den 27-årige.

Desuden oplyser han, at James Smidt ikke på noget tidspunkt har accepteret at sidde varetægtsfængslet, men er fremstillet for en dommer med fire ugers mellemrum, siden han blev fremstillet i grundlovsforhør 10. marts 2019.

På baggrund af en mentalundersøgelse vurderer Retslægerådet, at James Schmidt har en svært afvigende personlighedsstruktur med stærkt psykopatiske træk, ligesom der er grund til at frygte, at han i tilfælde af løsladelse vil begå ny, ligeartet kriminalitet.

Han har altså en afvigende personlighed og vurderes til at være det, man tidligere kaldte psykopat - men han er ikke sindssyg og kan i tilfælde af, at han findes skyldig, idømmes en almindelig fængselsstraf.

Kravet om straf lyder på livstid, hvis James Schmidt bliver dømt, og finder retten ikke, der er belæg for en livstidsstraf, bør han idømmes tidsubestemt forvaring, mener anklagemyndigheden.

- Jeg er lettet over, anklageren vil kræve livstid. Det er lovens strengeste straf, det er det, jeg har gået og håbet på, siger Malene Hasselblad, der er datter af den 81-årige dræbte kvinde.

Slap for forvaring for voldtægt

Allerede som 17-årig blev James Schmidt, der dengang hed Lual Lual, vurderet som så farlig, at en anklager mente, han skulle idømmes forvaring for en voldtægt af en 14-årig pige samt et voldtægtsforsøg mod en 30-årig kvinde.

Både byret og landsret var enige, men på grund af hans unge alder omstødte Højesteret afgørelsen og udmålte i stedet straffen til syv års fængsel.

Det har ikke været muligt at afklare præcis, hvornår Lual Lual – eller James Schmidt, som han nu hedder - blev løsladt.

To gange mens han afsonede sin dom på syv års fængsel, er han dømt for vold mod fængselspersonale.

I slutningen af 2017 var han aktiv på sociale medier under sit nye navn.

Ikke alle forsøg lykkedes

James Schmidt er i alt tiltalt for svindel for 186.428,77 kroner.

Det lykkedes ikke for ham at gennemføre alle de 138 transaktioner, han er tiltalt for, men rent strafferetsligt betragtes databedrageri som fuldbyrdet, selvom det ikke er lykkedes.

Desuden fremgår det af anklageskriftet, at James Schmidt var i besiddelse af 0,8 gram hash, da han blev anholdt. Ligesom anklagemyndigheden har taget forbehold for, at der kan føjes yderligere punkter til tiltalen.

TV 2 har været i kontakt med hans forsvarsadvokat, Mie Sønder Koch, der ikke har nogen kommentarer til den rejste tiltale.