Krimi

Tidligere topchef i hæren tiltalt i sag om nepotisme

Efter cirka et års efterforskning er en tidligere hærchef i den danske hær blevet tiltalt i en straffesag.

Den tidligere topchef i den danske hær Hans-Christian Mathiesen er blevet tiltalt for blandt andet grov pligtforsømmelse og tavshedsbrud.

Det oplyser hans advokat til Berlingske.

Ritzau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Forsvarets Auditørkorps.

- Hærchefen var sigtet i ni forhold, men det er nu barberet ned til godt det halve, fem tiltalepunkter. Hans-Christian Mathiesen nægter sig skyldig, siger advokat Torben Koch til Berlingske.

Positiv særbehandling

Auditørkorpset gik ind i sagen efter en række artikler i medierne om nepotisme. Hærchefen skulle have fremmet sin kones karriere gennem magtmisbrug.

Auditørerne begyndte den indledende undersøgelse af anklagerne mod Hans-Christian Mathiesen 19. oktober sidste år.

Det var forsvarsmediet Olfi, der først skrev om sagen.

Berlingske skriver, at den tidligere hærchef skulle have misbrugt sin stilling som hærens øverste chef til at fremme hustruens karriere i forsvaret.

Det skete angiveligt ved, at han påvirkede sit underordnede militære system til at give hustruen positiv særbehandling og fremme hendes karriere på bekostning af både gældende regler og andre ansatte.

Flere nepotismesager

Sagen bliver behandlet ved Retten i Viborg næste år. Den er dog endnu ikke berammet.

Det er en blandt flere mulige nepotismesager i Forsvaret.

Både forsvarschef Bjørn Bisserup og departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel fik i november sidste år kritik af Kammeradvokaten i sager om mulig inhabilitet.

I en fjerde sag blev en direktør i Forsvarsministeriet frikendt for at have brudt reglerne om inhabilitet, da hendes mand fik en eftertragtet stilling i søværnet. Det konkluderede Kammeradvokaten.