Krimi

Mand idømt forvaring for at bortføre og voldtage niårig pige

Vestre Landsret har tirsdag stadfæstet byrettens dom. Scanpix / Scanpix

Fem dage efter overgrebet modtog skolen et telefonopkald om, at en pige var steget ind i en bil. Politiet sporede opkaldet til den 36-åriges telefon.

Det gjorde ingen forskel for en nu 36-årig mand, at han tidligere på året valgte at anke en forvaringsdom for at have bortført og voldtaget en niårig pige.

Vestre Landsret har tirsdag stadfæstet byrettens dom. Landsretten lagde vægt på, at manden, Emil Monberg Sandvad, er til væsentlig fare for andres liv og helbred, og derfor skulle han idømmes forvaring i stedet for en tidsbestemt fængselsstraf.

Forvaringsdom

 • Indført i dansk ret i 1973.
 • En foranstaltning, der bruges i stedet for straf, når den dømte anses for at være særligt farlig.
 • Foranstaltningen er uden tidsbegrænsning. 
 • Foregår som regel på Anstalten ved Herstedvester.
 • For at blive idømt forvaring skal man dømmes for en alvorlig voldsforbrydelse, alvorligere trusler eller brandstiftelse eller forsøg på en af de nævnte forbrydelser.
 • Den tiltalte skal antages at frembyde nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed.
 • Anvendelse af forvaring i stedet for fængsel skal findes påkrævet for at forebygge denne fare.

Kriminalforsorgen

Truede pigen til tavshed, men tippede selv skolen

Sagen begyndte i juni sidste år, da den dengang niårige piges far blev ringet op af Vinderup Skole. Skolen havde modtaget et opkald fra en mand, der kaldte sig Rasmus, som havde set en pige stige ind i en bil fem dage tidligere.

Da faderen kontaktede politiet, tjekkede de det nummer, manden havde ringet til skolen fra. De fandt ud af, at simkortet havde siddet i en telefon, som tilhører den 36-årige.

Den videre efterforskning viste, at manden havde samlet den niårige op i Vinderup nord for Holstebro 13. juni sidste år. Han kørte derefter til et naturområde på Mors. I løbet af køreturen havde han en kniv fremme og ved at true med at slå pigen, fik han hende til at tage tøjet af. Herefter voldtog han hende, lyder det i landsrettens afgørelse.

- Hvis du gør, som jeg siger, så ser du din mor igen. Men hvis du ikke gør, som jeg siger, så ser du hende ikke igen, sagde han ifølge anklageskriftet til pigen.

- Kender du sådan nogle voksne, der godt kan lide at have sex med børn, skal han også have spurgt hende.

Efter voldtægten kørte han hende tilbage til Vinderup.

Sagen kort

 • 36-årig tiltalt for at have frihedsberøvet, voldtaget og truet niårig pige i juni 2018
 • Ifølge anklageskriftet skulle manden have samlet pigen op i sin bil i Vinderup ved Holstebro. Derefter kørt til Mors med hende, hvor han gennemførte voldtægten, for efterfølgende at køre hende tilbage til Vinderup igen.
 • Desuden er han tiltalt for at have truet pigen til ikke at fortælle om episoden.
 • Manden nægter sig skyldig.
 • I byretten blev den 36-årige idømt forvaring, der er en tidsubestemt straf. 
 • Vestre Landsret har afsat seks dage til sagen.

Kilde: TV Midtvest

Betroede sig til klassekammerat

Den niårige fortalte i første omgang ikke sine forældre, hvad hun havde været udsat for. Da forældrene undrende spurgte hende, hvorfor hun kom senere hjem end aftalt den aften, forklarede hun, at det var, fordi hun var faret vild på vejen hjem.

Men en klassekammerat har fortalt, at hun betroede sig til ham om voldtægten i skolen den følgende dag.

Nægter sig skyldig

Forvaringsdommen er også udløst af, at Emil Monberg Sandvad tidligere er blevet dømt for voldtægt.

I 2008 fik han tre års fængsel for at have voldtaget en 12-årig pige.

Endnu en dom kom på den 36-åriges straffeattest i 2011, da han blev idømt tre et halvt års fængsel inklusive reststraf for at have forsøgt at lokke mindreårige piger til sex via sociale medier.

Den tiltalte har nægtet sig skyldig.

Han har forklaret, at han ganske rigtigt samlede pigen op på hjemturen fra Mors til Vinderup, fordi hun stod i vejkanten og så ked ud af det.