Hovedperson fra Greed årsag til menneskejagt og væbnet kontrol af broer i København

Forsøget på at anholde en svindelsigtet resulterede søndag i en menneskejagt og bevæbnet politi, der undersøgte biler i København.

Der var tale om en anholdelsesaktion, der løb af sporet, da Langebro og Knippelsbro i København søndag aften var afspærret af bevæbnet politi.

En af de absolutte hovedpersoner i den rekordstore svindelsag Greed er mistænkt for at forsøge at påvirke vidner i sagen, og derfor var Københavns Politi på vej til at anholde den 46-årige mand, da han stak af fra politiet i Dragør og under flugten var ved at påkøre nogle politifolk, der endte med at afgive skud.

Ifølge TV 2s oplysninger var det ikke den hovedtiltalte selv, der førte bilen, og det er da heller ikke på grund af flugten, han mandag er fremstillet for en dommer i Glostrup med krav om varetægtsfængsling.

Kan påvirke vidner på fri fod

I forbindelse med Operation Greed, der handler om hvidvask for 530 millioner kroner og svindel for 297 millioner kroner, har den hovedtiltalte siddet varetægtsfængslet i 745 dage, inden han i oktober blev løsladt blandt andet med begrundelsen, at han ikke længere ville kunne påvirke sagen, hvis han var på fri fod.

Imidlertid står det ud fra den nye sigtelse klart, at han efter sin løsladelse ifølge politiet skal have forsøgt at true eller påvirke et vidne i sagen, hvorfor anklagemyndigheden mener, at der igen er grund til at kræve ham varetægtsfængslet.

Helt konkret skal den 46-årige hovedtiltalte have mødtes med flere personer i Rødovrecenteret fredag, hvorefter den 46-årige medvirkede til at forfatte en mail, der skulle sendes til hans egen forsvarsadvokat, så han kunne bruge mailen i retssagen.

En mail, hvor vidnet eller vidnerne, der tidligere har afgivet forklaring i retten, på tre konkrete punkter skulle ændre forklaring.

Den 46-årige bestrider ikke, at mødet i storcenteret har fundet sted - han har dog en anden udlægning af det, der skal have fundet sted.

To vidner fortæller om trusler

TV 2s Operation X har i programmet 'Grådighedens Pris' afdækket, at mindst to vidner tidligere har følt sig truet af tiltalte i sagen. En person, der var indsat som stråmand i et firma, har fortalt til TV 2, at han blev ringet op og fik at vide, at han skulle holde sig fra at vidne i sagen, mens en anden har forklaret i retten, at han er blevet truet i Spanien, inden han tog til Danmark for at afgive sin forklaring.

Operation X: Grådighedens pris

Over to afsnit undersøger Operation X danmarkshistoriens mest omfattende sag om skattesvindel og hvidvask - Operation Greed. Foruden de 17 tiltalte mænd har mange hundrede danske firmaer og en række danske banker været involveret i sagen. 

Første del af 'Operation X: Grådighedens pris' blev sendt tirsdag 26. november, mens anden del sendes tirsdag 3. december klokken 20 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Play.

Retssagen omkring Operation Greed begyndte i december 2018 og forventes afsluttet i oktober 2020. I alt er 17 mænd tiltalt for større eller mindre roller i den påståede svindelkarrusel.

Mandag var et almindeligt retsmøde berammet i sagen, og den hovedtiltalte ankom til retsmødet eskorteret af politi. Det er i forbindelse med dette retsmøde, anklageren har krævet, han igen skal varetægtsfængsles.