Krimi

Bror til sigtet i stor terrorsag kæmpede og døde for Islamisk Stat

Tidligere PET-chef mener, at brorens rolle i Islamisk Stat kan have dannet fundament for den sigtedes radikalisering.

En af de personer, der onsdag blev anholdt og senere varetægtsfængslet i sagen om planlægning af terrorisme, er i familie med flere kendte skikkelser i Danmarks islamistiske miljø.

Det erfarer TV 2.

Den sigtede mand var selv en del af en ekstremistisk gruppering, der var særligt aktiv i Danmark i 2015 og 2016.

En bror til den sigtede, som TV 2 grundet navneforbud ikke kan sætte navn på, rejste for flere år siden ud af Danmark for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stats selvudråbte kalifat i Syrien og Irak.

Aktiv i flere islamistiske grupper

Broren blev ifølge TV 2s oplysninger dræbt i Syrien, men inden sin død optrådte han i propagandavideoer, der blandt andet viser ham kæmpe for Islamisk Stat.

Også andre af den varetægtsfængsledes familiemedlemmer er kendt i islamistiske kredse, erfarer TV 2.

Billeder af den varetægtsfængslede og et andet familiemedlem, som TV 2 er i besiddelse af, viser, at manden har været aktiv i flere islamistiske grupperinger i løbet af de seneste fem år.

På billederne ses flere personer, der ifølge TV 2s oplysninger har været rejst til Syrien eller Irak for at tilslutte sig militante grupper.

Tidligere PET-chef: Man begynder at se et mønster

Tidligere operativ chef i PET, Frank Jensen, er ikke overrasket over de nye oplysninger.

- Hvis den sigtede viser sig at være skyldig, begynder man jo at kunne se et mønster i, hvordan og hvorfor han er blevet radikaliseret, siger Frank Jensen.

Han mener, at brorens rolle hos Islamisk Stat kan have dannet fundamentet for, at den fængslede nu er indblandet i en terrorsag.

- Det, der tit karakteriserer de her miljøer, er, at man får et tunnelsyn i forhold til verden, hvor man ikke ser nuancerne. Så er grundlaget til stede for, at man får nogle meget ekstreme holdninger og en meget ekstrem livsførelse, siger Frank Jensen.

Han minder dog om, at der er langt fra at begå sig i et radikaliseret miljø til at være villig til at udføre et terrorangreb.

- Derfra og til at være villig til at dræbe et andet menneske, er der et langt stykke vej. Hvad der gør, at nogen kommer så langt ud, kan der være mange årsager til.

Seks personer varetægtsfængslet

I alt blev 22 personer anholdt onsdag, da syv politikredse og PET slog til på mindst 20 adresser i hele landet i en sag om planlægning af islamistisk motiveret terrorisme.

Otte af de anholdte blev torsdag fremstillet i lukket grundlovsforhør i dommervagten i Københavns Byret sigtet efter Straffelovens paragraf 114 stk. 1 - den såkaldte terrorparagraf.

Af disse blev fem varetægtsfængslet i fire uger, mens tre blev løsladt. En niende anholdt blev fremstillet bag såkaldt dobbeltlukkede døre i Retten i Odense og ligeledes varetægtsfængslet i fire uger.

De resterende 13 anholdte blev ikke fremstillet i grundlovsforhør og derfor løsladt.

I alt er seks personer således varetægtsfængslet på nuværende tidspunkt. De er mistænkt for at have indsamlet remedier til fremstilling af sprængstof samt for forsøgt på at anskaffe sig skydevåben og lyddæmpere.

Sigtelserne mod alle de 22 personer opretholdes fortsat.

Det vides endnu ikke, hvad der var målet for det formodede terrorangreb.