Krimi

Tre varetægtsfængslet for terrorplaner - grundlovsforhør af yderligere fem fortsætter fredag

To mænd og en kvinde mistænkes for at forberede fremstilling af bomber, der skulle bruges ved terrorangreb. Endnu et grundlovsforhør i sagen er udsat.

To mænd og en kvinde, som er sigtet for at forberede bombesprængninger, skal sidde varetægtsfængslet foreløbigt indtil 8. januar 2020.

Grundlovsforhøret begyndte i Københavns Byret torsdag kort før middag. Efter mere end ni timer med afhøringer og dokumentation - afbrudt af enkelte pauser - er dommer Poul Gorm Nielsen kommet frem til en afgørelse.

Dommerens begrundelse for at fængsle de sigtede er, at der er grund til at antage, at kvinden og de to mænd vil vanskeliggøre politiets videre efterforskning af sagen, hvis de er på fri fod.

En af de sigtede har valgt at kære afgørelsen om fængsling til landsretten, mens en anden har bedt om betænkningstid til at overveje, om afgørelsen skal kæres.

Forsvarsadvokat: - Han er rystet

Forsvarsadvokat Ulrik Sjølin repræsenterer en af de unge mænd, og han fortæller, at hans klient nægter sig skyldig.

- Man skal forestille sig, at når man bliver anholdt i sådan en sag og præsenteret for dette her, så er det ikke sjovt for nogen. Slet ikke når man er hovedperson. Selvom han er fattet, når han sidder sammen med mig, så er han selvfølgelig rystet, siger advokaten til TV 2.

Da der er navneforbud og har været lukkede døre under grundlovsforhøret, kan han ikke sige mere.

Sigtet for at fremstille bombe

I sigtelsen er politiets påstand formuleret sådan, at de anholdte skal have forsøgt at fremstille "en eller flere bomber til brug ved en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet". Dette skulle ifølge politiet være med et militant, islamistisk motiv for øje.

Men der er ingen nærmere beskrivelse af, hvor eller hvornår terrorhandlingerne skulle finde sted.

Kvinden er 38 år og mændene er begge 21 år. De er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 stk. 1, der er en terrorbestemmelse og de to mænd nægter sig skyldige i sigtelsen. Det er uklart, hvordan kvinden forholder sig, da dørene blev lukket i retslokalet inden hendes forsvarer oplyste det.

Flere grundlovsforhør - et fortsætter fredag

Sigtelsen mod de tre vedrører to perioder. Først skal de i månederne op til 18. april i år have forsøgt at skaffe sprængstoffer og komponenter til TATP, som også kendes som "Satans mor". Forsøget skal være fortsat i en ny periode fra 4. oktober og frem til anholdelsen onsdag.

De tre sigtede blev anholdt som led i en storstilet antiterroraktion, der blev gennemført onsdag af PET og flere af landets politikredse. Her blev i alt 22 anholdt. 13 blev dog løsladt igen torsdag.

De resterende ni anholdte er torsdag blevet fremstillet i tre forskellige grundlovsforhør - to af retsmøderne har fundet sted i Dommervagten ved Københavns Byret.

Det andet grundlovsforhør ved Dommervagten i Københavns Byret, som altså involverer fem personer, er sent torsdag aften blevet udskudt til fredag. Her er alle sigtet for at forsøge at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til en terrorhandling. Det vil fortsætte klokken 8.30 fredag morgen og forventes færdigt inden middag.

Det tredje grundlovsforhør med relation til onsdagens politiaktion blev afviklet ved Retten i Odense tidligere på dagen. Her blev en 29-årig mand varetægtsfængslet i fire uger. Det vides ikke, hvad manden er sigtet for, da grundlovsforhøret foregik for dobbeltlukkede døre.

Anklager fra Retten i Odense Klaus Lauridsen udtalte efter afgørelsen, at der er "sammenfald" mellem sagen fra Fyn og sagerne i København.