Politi og PET i stor aktion: Det ved vi, og det mangler vi stadig svar på

Baggrunden for aktionen, der foregik flere steder i landet, er en mistanke om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv.

 • Onsdag 11. december fra omkring klokken 12: Tungt bev√¶bnede betjente ransagede over 20 steder i Danmark.
 • Klokken 17.00: K√łbenhavns Politi holdt pressem√łde om aktionen og fortalte, der var omkring 20 anholdte.
 • Omkring klokken 19.30: Politiet afsp√¶rrede et omr√•de i Greve og ransagede lejlighed med b√•de rullemarie og politihunde.
 • Torsdag 12. december 11.30: Otte personer fremstilles i grundlovsforh√łr i K√łbenhavn og sigtes efter terrorparagraffen.
 • Klokken 12.45: En niende mand fremstilles i sagen i Odense.
 • Klokken 23.27: I alt fire personer er blevet varet√¶gtsf√¶ngslet. Grundlovsforh√łret af de sidste fem personer forts√¶ttes fredag.
 • Fredag Klokken 11.30: To m√¶nd er blevet varet√¶gtsf√¶ngslet frem til 8. januar, mens to m√¶nd og en kvinde er blevet l√łsladt. Det er dog fortsat sigtede i sagen.

DET VED VI OM AKTIONEN

K√łbenhavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har onsdag ledet en st√łrre politiaktion flere steder i landet. P√• et pressem√łde klokken 17.00 kom det frem, at der er foretaget aktioner p√• mere end 20 adresser i syv politikredse.

Det drejer sig om K√łbenhavn, K√łbenhavns Vestegn, Midt- og Vestsj√¶lland, Fyn, √ėstjylland, Midt- og Vestjylland samt Nordjylland.

Aktionerne har if√łlge K√łbenhavns Politi f√łrt til 21 anholdelser. Desuden er en person anholdt p√• Fyn. 13 personer er blevet l√łsladt igen. Ni personer blev torsdag fremstillet i grundlovsforh√łr. Mindst otte af dem sigtes efter terrorparagraffen. Tre sigtes for at fors√łge at fremstille bomber - fem for at fors√łge at fremskaffe sig pistoler, lydd√¶mpere og ammunition.

DET VED VI OM DE SIGTEDE

Spr√¶ngstoffer: De tre, der sigtes for at fremstille bomber, er to m√¶nd p√• 21 √•r, som er mellem√łstlige af udseende og en kvinde p√• 38 √•r. Kvinden var if√łrt niqab og handsker og fremstod nerv√łs over situationen. De to m√¶nd havde begge sk√¶g. Den ene var langh√•ret med h√•ret sat om i en knold, mens den anden havde kort h√•r. De fremstod begge to afslappede i retten, hvor de svarede meget kortfattet. De to m√¶nd n√¶gtede sig via deres forsvarsadvokater skyldige. Kvindens forsvarer udbad sig bet√¶nkningstid i forhold til, hvordan kvinden stiller sig over for sigtelsen. Ingen af de tre brugte tolk. Efter grundlovsforh√łret er alle tre personer varet√¶gtsf√¶ngslet frem til den 8. januar 2020.

Skydev√•ben: De fem, der sigtes for at have fremskaffet sig pistoler, er i alderen 19 til 28 √•r. Der er tale om en 26-√•rig mand ikl√¶dt ternet skjorte, en 25-√•rig mand ikl√¶dt sort tr√łje og sort vest samt en kvinde p√• 28 √•r, der bar en sort kl√¶dedragt og sort sl√łr. De resterende to var en mand p√• 19 √•r med langt sk√¶g og stribet polotr√łje og en 24-√•rig mand med halvlangt kr√łllet h√•r, sort T-shirt og bl√• joggingbukser. Alle fem n√¶gter sig skyldige. Grundlovsforh√łret blev ikke afsluttet torsdag og forts√¶tter fredag klokken 8.30.

Dobbeltlukkede d√łre: Den niende blev fremstillet i grundlovsforh√łr i Odense Byret klokken cirka 13. Manden er 29 √•r og har kort sort h√•r og sk√¶g. Han var if√łrt briller, arbejdsbukser og sko af m√¶rket Airtox. Han blev tolket p√• engelsk. Grundlovsforh√łret foregik bag dobbeltlukkede d√łre, s√• sigtelsen blev ikke l√¶st h√łjt. Manden blev varet√¶gtsf√¶ngslet i fire uger efter grundlovsforh√łret torsdag.

Opretholdte sigtelser: De 16 l√łsladte personer er endnu sigtede under terrorparagraffen, men politiet √łnsker ikke at oplyse, hvilke dele af Straffelovens paragraf 114, de er sigtet efter.

DET VED VI OM, HVOR POLITIET HAR SL√ÖET TIL

Politiet har endnu ikke officielt bekr√¶ftet, hvor de har sl√•et til. Men f√łlgende steder har der v√¶ret meldinger om talst√¶rkt politi.

 • Aalborg: If√łlge TV 2 Nord afsp√¶rrede politiet et stort omr√•de omkring en beboelsesejendom p√• Ravnkildevej i Aalborg √ėst. Politiet har ogs√• v√¶ret til stede p√• Stormgade i det centrale Aalborg, hvor kollegieboliger er blevet ransaget. If√łlge en nabo, som BT har talt med, blev to m√¶nd i hvide DNA-dragter f√łrt v√¶k af kampkl√¶dt politi.
 • Herning: Flere politifolk var onsdag aften m√łdt op i Lyngens Kvarter i Gullestrup ved Herning, hvor en lejlighed blev ransaget. Det skriver Herning Folkeblad.
 • Fyn: Politiet var onsdag til stede p√• en g√•rd p√• M√łllevejen ved Munkebo i nord√łstlige Fyn. G√•rdens beboere fortalte TV 2/Fyn, at de var blevet forvist, og at politiet ikke havde fortalt dem, hvorn√•r de m√•tte komme hjem igen.
 • Valby: En beboer p√• Sj√¶l√łr Boulevard i Valby skriver til TV 2, at omkring 15 betjente, b√•de i uniform og i civil, ankom ved 15-tiden. En d√łr i stueetagen blev sparket ind. If√łlge TV 2s oplysninger blev en kvinde f√łrt v√¶k i h√•ndjern, og der blev beslaglagt adskillige flyttekasser med ukendt indhold. Et andet vidne p√• Carl Th. Dreyers Vej i Valby h√łrte en d√łr i stueetagen blive sparket ind af politiet.
 • Husum: Politiet var ogs√• til stede i Voldparken i Husum nordvest for K√łbenhavn, hvor de ransagede en lejlighed. Det skriver Ekstra Bladet.
 • Herlev: If√łlge en fotograf fra fotobureauet Byrd er der sket ransagning i en lejlighed p√• 1. sal p√• H√łjbjergvej i Herlev.
 • Greve: If√łlge TV 2s reporter p√• stedet var politi og bomberyddere med den fjernstyrede rullemarie til stede i Gersagerparken i Greve. Politifolk med megafoner opfordrede folk til at holde sig v√¶k fra vinduerne.
 • Ish√łj: Et r√¶kkehus p√• Landlystv√¶nge i Ish√łj er blevet ransaget, fort√¶ller TV 2s retsreporter Astrid S√łndberg.
 • Lyngby: En studederende p√• erhvervsskolen Copenhagen Business Academy Lyngbo blev onsdag aften anholdt. Det fremg√•r af en email, som skolen har rundsendt til de mere end tusinde elever.
 • Aarhus: Natten til torsdag blev et st√łrre parkeringsareal i boligomr√•det Rydev√¶nget afsp√¶rret af bev√¶bnet politi, fort√¶ller et vidne til JP Aarhus, der ogs√• skriver, at en person blev k√łrt v√¶k i civil politibil.

DET VED VI OM BAGGRUNDEN FOR AKTIONEN

If√łlge K√łbenhavns Politi og PET havde flere personer skaffet sig remedier til fremstilling af spr√¶ngstoffer og fors√łgt at anskaffe skydev√•ben.

Det lykkedes politiet at anholde alle de ledte efter, oplyste de p√• pressem√łdet.

- PET har gennemf√łrt en intensiv efterretningsindsats baseret p√• en mistanke om, at flere personer forberedte terrorangreb. De er drevet af et militant, islamistisk motiv. De har intention og kapacitet til at beg√• terror i Danmark, sagde operativ chef i PET, Flemming Drejer, p√• pressem√łdet.

DET MANGLER VI STADIG SVAR P√Ö

 • Det er stadig uklart, pr√¶cist hvor de mere end 20 ransagninger har fundet sted.
 • M√•let eller motivet for det eller de formodede terrorangreb kendes heller ikke.