Krimi

Politi og PET i stor aktion: Det ved vi, og det mangler vi stadig svar på

Baggrunden for aktionen, der foregik flere steder i landet, er en mistanke om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv.

 • Onsdag 11. december fra omkring klokken 12: Tungt bevæbnede betjente ransagede over 20 steder i Danmark.
 • Klokken 17.00: Københavns Politi holdt pressemøde om aktionen og fortalte, der var omkring 20 anholdte.
 • Omkring klokken 19.30: Politiet afspærrede et område i Greve og ransagede lejlighed med både rullemarie og politihunde.
 • Torsdag 12. december 11.30: Otte personer fremstilles i grundlovsforhør i København og sigtes efter terrorparagraffen.
 • Klokken 12.45: En niende mand fremstilles i sagen i Odense.
 • Klokken 23.27: I alt fire personer er blevet varetægtsfængslet. Grundlovsforhøret af de sidste fem personer fortsættes fredag.
 • Fredag Klokken 11.30: To mænd er blevet varetægtsfængslet frem til 8. januar, mens to mænd og en kvinde er blevet løsladt. Det er dog fortsat sigtede i sagen.

DET VED VI OM AKTIONEN

Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har onsdag ledet en større politiaktion flere steder i landet. På et pressemøde klokken 17.00 kom det frem, at der er foretaget aktioner på mere end 20 adresser i syv politikredse.

Det drejer sig om København, Københavns Vestegn, Midt- og Vestsjælland, Fyn, Østjylland, Midt- og Vestjylland samt Nordjylland.

Aktionerne har ifølge Københavns Politi ført til 21 anholdelser. Desuden er en person anholdt på Fyn. 13 personer er blevet løsladt igen. Ni personer blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør. Mindst otte af dem sigtes efter terrorparagraffen. Tre sigtes for at forsøge at fremstille bomber - fem for at forsøge at fremskaffe sig pistoler, lyddæmpere og ammunition.

DET VED VI OM DE SIGTEDE

Sprængstoffer: De tre, der sigtes for at fremstille bomber, er to mænd på 21 år, som er mellemøstlige af udseende og en kvinde på 38 år. Kvinden var iført niqab og handsker og fremstod nervøs over situationen. De to mænd havde begge skæg. Den ene var langhåret med håret sat om i en knold, mens den anden havde kort hår. De fremstod begge to afslappede i retten, hvor de svarede meget kortfattet. De to mænd nægtede sig via deres forsvarsadvokater skyldige. Kvindens forsvarer udbad sig betænkningstid i forhold til, hvordan kvinden stiller sig over for sigtelsen. Ingen af de tre brugte tolk. Efter grundlovsforhøret er alle tre personer varetægtsfængslet frem til den 8. januar 2020.

Skydevåben: De fem, der sigtes for at have fremskaffet sig pistoler, er i alderen 19 til 28 år. Der er tale om en 26-årig mand iklædt ternet skjorte, en 25-årig mand iklædt sort trøje og sort vest samt en kvinde på 28 år, der bar en sort klædedragt og sort slør. De resterende to var en mand på 19 år med langt skæg og stribet polotrøje og en 24-årig mand med halvlangt krøllet hår, sort T-shirt og blå joggingbukser. Alle fem nægter sig skyldige. Grundlovsforhøret blev ikke afsluttet torsdag og fortsætter fredag klokken 8.30.

Dobbeltlukkede døre: Den niende blev fremstillet i grundlovsforhør i Odense Byret klokken cirka 13. Manden er 29 år og har kort sort hår og skæg. Han var iført briller, arbejdsbukser og sko af mærket Airtox. Han blev tolket på engelsk. Grundlovsforhøret foregik bag dobbeltlukkede døre, så sigtelsen blev ikke læst højt. Manden blev varetægtsfængslet i fire uger efter grundlovsforhøret torsdag.

Opretholdte sigtelser: De 16 løsladte personer er endnu sigtede under terrorparagraffen, men politiet ønsker ikke at oplyse, hvilke dele af Straffelovens paragraf 114, de er sigtet efter.

DET VED VI OM, HVOR POLITIET HAR SLÅET TIL

Politiet har endnu ikke officielt bekræftet, hvor de har slået til. Men følgende steder har der været meldinger om talstærkt politi.

 • Aalborg: Ifølge TV 2 Nord afspærrede politiet et stort område omkring en beboelsesejendom på Ravnkildevej i Aalborg Øst. Politiet har også været til stede på Stormgade i det centrale Aalborg, hvor kollegieboliger er blevet ransaget. Ifølge en nabo, som BT har talt med, blev to mænd i hvide DNA-dragter ført væk af kampklædt politi.
 • Herning: Flere politifolk var onsdag aften mødt op i Lyngens Kvarter i Gullestrup ved Herning, hvor en lejlighed blev ransaget. Det skriver Herning Folkeblad.
 • Fyn: Politiet var onsdag til stede på en gård på Møllevejen ved Munkebo i nordøstlige Fyn. Gårdens beboere fortalte TV 2/Fyn, at de var blevet forvist, og at politiet ikke havde fortalt dem, hvornår de måtte komme hjem igen.
 • Valby: En beboer på Sjælør Boulevard i Valby skriver til TV 2, at omkring 15 betjente, både i uniform og i civil, ankom ved 15-tiden. En dør i stueetagen blev sparket ind. Ifølge TV 2s oplysninger blev en kvinde ført væk i håndjern, og der blev beslaglagt adskillige flyttekasser med ukendt indhold. Et andet vidne på Carl Th. Dreyers Vej i Valby hørte en dør i stueetagen blive sparket ind af politiet.
 • Husum: Politiet var også til stede i Voldparken i Husum nordvest for København, hvor de ransagede en lejlighed. Det skriver Ekstra Bladet.
 • Herlev: Ifølge en fotograf fra fotobureauet Byrd er der sket ransagning i en lejlighed på 1. sal på Højbjergvej i Herlev.
 • Greve: Ifølge TV 2s reporter på stedet var politi og bomberyddere med den fjernstyrede rullemarie til stede i Gersagerparken i Greve. Politifolk med megafoner opfordrede folk til at holde sig væk fra vinduerne.
 • Ishøj: Et rækkehus på Landlystvænge i Ishøj er blevet ransaget, fortæller TV 2s retsreporter Astrid Søndberg.
 • Lyngby: En studederende på erhvervsskolen Copenhagen Business Academy Lyngbo blev onsdag aften anholdt. Det fremgår af en email, som skolen har rundsendt til de mere end tusinde elever.
 • Aarhus: Natten til torsdag blev et større parkeringsareal i boligområdet Rydevænget afspærret af bevæbnet politi, fortæller et vidne til JP Aarhus, der også skriver, at en person blev kørt væk i civil politibil.

DET VED VI OM BAGGRUNDEN FOR AKTIONEN

Ifølge Københavns Politi og PET havde flere personer skaffet sig remedier til fremstilling af sprængstoffer og forsøgt at anskaffe skydevåben.

Det lykkedes politiet at anholde alle de ledte efter, oplyste de på pressemødet.

- PET har gennemført en intensiv efterretningsindsats baseret på en mistanke om, at flere personer forberedte terrorangreb. De er drevet af et militant, islamistisk motiv. De har intention og kapacitet til at begå terror i Danmark, sagde operativ chef i PET, Flemming Drejer, på pressemødet.

DET MANGLER VI STADIG SVAR PÅ

 • Det er stadig uklart, præcist hvor de mere end 20 ransagninger har fundet sted.
 • Målet eller motivet for det eller de formodede terrorangreb kendes heller ikke.