Krimi

Tre mænd idømt 2,5 til 4 års fængsel for terrorstøtte

Ifølge anklageskriftet har de tre tiltalte indkøbt blandt andet hobbyfly, droner og termiske kameraer, som de sendte til Islamisk Stat i Syrien.

Tre mænd er fredag blevet idømt henholdsvis fire år, tre år og seks måneder og to år og seks måneders fængsel for at have sendt droneudstyr til terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Manden, der er blevet idømt fire års fængsel, er desuden blevet udvist af Danmark, hvor han har boet i 31 år.

De tre mænd blev sidste uge ved Københavns Byret kendt delvist skyldige i flere anklager om at have fremme terrororganisationen Islamisk Stat ved gennem en fireårig periode at have sendt droneudstyr til IS i Syrien.

To af mændene var ligeledes tiltalt for at have medvirket til konkrete terrorangreb på en syrisk militærbase i 2014. Men her blev de frikendt.

Anklager gik efter livstidsstraf

De tre mænd var tiltalt efter en paragraf i terrorlovgivningen, der kunne give fængsel op til livstid, men den påstand kom anklagemyndigheden ikke igennem med. Nævningetinget fandt dem i stedet skyldige i en mildere paragraf, der kan give fængsel op til seks år.

Anklageren havde derfor krævet seks års ubetinget fængsel til en 31-årig mand - ham der bliver kaldt 'underviseren' - der kendte og boede sammen med Basil Hassan, der er sigtet for drabsforsøget på islamkritikeren Lars Hedegaard, og som modtog droneudstyret i Syrien.

Ifølge anklagemyndigheden skulle de to andre dømte - 'cykelhandleren' og 'Uber-chaufføren' straffes med fem til seks års ubetinget fængsel og udvises af Danmark for bestandigt.

- De tiltaltes handlinger har sikret, at Islamisk Stats droneprogram kontinuerligt og over længere tid har fået tilført de her effekter. Jeg kan ikke se, hvordan man kan fremme det mere end ved en stabil levering. Straffen skal være maksimal, sagde anklager Sidsel Klixbüll efter skyldsspørgsmålet var blevet afklaret.

Det handlede sagen om

Ifølge anklageskriftet har de tre tiltalte i perioden fra 2013 til 2017 for 420.000 kroner indkøbt blandt andet hobbyfly, droner, termiske kameraer, komponenter, værktøj og tilbehør hertil i Danmark og herefter sendt udstyret til Islamisk Stat.

Yderligere to mænd er indblandet i sagen, men var ikke til stede i retten. Den ene er førnævnte Basil Hassan, som politiet mistænker for at være bagmand i netværket. Men han har ikke været i Danmark siden 2013 og menes dræbt i 2017.

De tre mænd nægtede sig alle skyldige.