Krimi

Fem personer tiltalt i stor sag om bestikkelse i Forsvaret

Ifølge politiet er der ikke tale om sagen fra torsdag, hvor to nuværende ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse blev politianmeldt.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser, at der er rejst tiltale mod fem mænd i alderen 34-51 år i sagen om muligt svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Sagens anklageskrift omfatter flere end 450 forhold og bestikkelse for op mod 1,8 millioner kroner.

Desuden rejses der tiltale om medvirken til bestikkelse og mandatsvig af særligt grov karakter.

Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om fængselsstraf af forskellig længde til de fem tiltalte.

Bestikkelse for millioner

Ifølge politiet er der rejst tiltalte mod to tidligere civilt ansatte hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse for at modtage bestikkelse af værdier for henholdsvis cirka 1.740.000 kroner og 35.250 kroner.

En ansat i en entreprenørvirksomhed er tiltalt for at have bestukket de to ansatte og for at have begået mandatsvig overfor sin tidligere arbejdsgiver for mere end 1,1 millioner kroner.

De sidste to mænd er selvstændigt erhvervsdrivende og er tiltalt for at have medvirket til bestikkelse og mandatsvig for 775.000 kroner og 689.375 kroner.

Det vides endnu ikke, hvor mange penge der samlet er mistanke om svindel for. Eller i hvor lang tid den mulige svindel har fundet sted.

To forskellige sager

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er der ikke tale om sagen fra torsdag, hvor to nuværende ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse blev politianmeldt for svindel.

Midt- og Vestjyllands politi oplyser til TV MIDTVEST og TV 2, at det drejer sig om to forskellige sager.

De fem personer er anmeldt af Forsvaret.

Den anden sag er rejst efter, at en medarbejder hos en håndværkervirksomhed, den revisoruddannede Karsten Hamborg Ravnsgaard, opdagede, at noget ikke stemte i regnskaberne fra lige præcis denne styrelse.

Foruden regnskabet, der ikke stemte, opdagede Karsten Hamborg Ravnsgaard også, at der på bestillingslisterne fra styrelsen udover de mere typiske ting blandt andet optrådte dyre designerlamper, støvsugere og vingaver.

Karsten Hamborg Ravnsgaard forsøgte at råbe sin chef op. Uden held.

Siden blev han whistleblower og gik til Rigsrevisionen og politiet, der satte en undersøgelse af ejendomsstyrelsens regnskabs- og indkøbspraksis i gang.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser til TV 2, at efterforskningen i denne sag fortsat pågår.

Rigsrevisionen lavede en stikprøve af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses køb af vedligeholdelsesydelser i 2018.

Her fandt revisionen fejl i 54 ud af 64 undersøgte indkøb i 2018. Konklusionen var, at der er høj risiko for fejl og svig på grund af mangelfuld kontrol og dokumentation. Det skyldes, at det er de samme medarbejdere, som kan bestille en ordre, godkende den og efterfølgende udbetale pengene.