Krimi

Dansk politi leder efter de helt rigtige hunde til ny uddannelse

Dansk politi satser på en ny hundeuddannelse efter svensk forbillede.

Snart vil dansk politi gøre brug af en helt ny type hund, en vandsøgshund, der med sin næse er særligt trænet til at opfange spor efter mennesker og genstande gennem vand.

Rigspolitiets egen optælling viser, at politiet alene sidste år noterede mere end 60 sager, hvor det ville have givet mening at benytte vandsøgshunde.

Snart håber man, at pårørende kan få besked om forsvundne familiemedlemmer langt tidligere, ligesom dykkerne med hjælp fra hunde kan arbejde langt mere målrettet.

Nye tal viser mange druknede

Helt præcis viser statistikken, at 47 personer i gennemsnit drukner hvert eneste år i danske havne, søer og andre vandområder. Hertil kommer eftersøgninger efter personer, der bliver dræbt og fundet i vand som for eksempel Kim Wall og Emilie Meng.

Og efter Københavns Politi netop i eftersøgningen af dræbte Kim Wall fik afgørende hjælp fra svenske vandsøgshunde, der sejlede på kryds og tværs af Øresund i mange uger, skal den danske hundetjeneste i første omgang udvides med seks af de særligt uddannede hunde.

Video: Henrik Damberg & Torben Lyngs Video: TV 2 Danmark

- Det bliver nogle af de gode, erfarne politihunde, som får en efteruddannelse. Vi regner med, at de er klar i løbet af 2020, siger John Jensen, der er leder af Politihundetjenesten i Danmark.

Men selvom hundene i første omgang skal bruges til såkaldt humanitære eftersøgninger, der kan opstå efter drukneulykker eller sager med forsvundne personer, regner poltiet også med, at de kan sættes ind i en lang række andre tilfælde.

- De opfanger al fært, som ikke hører til i vandet. Det vil sige, at det ikke skal være en ren ligsøgshund. Vi laver en vandsøgshund, som også vil kunne opfange fært efter våben eller andre ting, der kunne være smidt i vandet, og som kunne have en eller anden eftersøgningsmæssig interesse for politiet, siger John Jensen.

Samarbejde med forsvarets dykkere

Uddannelsen af de nye hunde skal forankres på Rigspolitiets hundeskole i Farum. Mens hundene først bliver endeligt udvalgt i løbet af de kommende uger, er politiet i samarbejde med Forsvarets dykkertjeneste og svensk politi allerede ved at få det helt rigtige udstyr på plads:

Særlige platforme, hvor hundene kan stå sikkert i spidsen af forskellige både, små både, der kan bæres ind til mindre mosehuller, og større både, der er mere egnede til søgninger til havs.

- Vi lægger en del arbejde i det, men det er, fordi giver rigtig god mening, siger chef for Søværnets Dykkertjeneste Lars Møller.

Hundene kan nemlig afsøge et større vandområde og på 60-70 meters dybde eller mange hundrede meters strøm indikere, hvor der er noget at dykke efter.

- Det betyder jo, at vi måske kan nøjes med at dykke i et lille område af en havn eller kun en del af en fjord frem for at skulle gennem det hele, siger Lars Møller.

Svensk ekspertise

I Sverige har politiet arbejdet med vandsøgshunde i godt og vel 15 år.

Så sent som tirsdag hjalp hundene med at finde helt centrale spor i en formodet drabssag, da en del af en forsvundet 17-årig kvinde blev fundet i vandet ved Uddevalla nord for Gøteborg.

- Erfaringerne fra Sverige er, at vi har haft stor nytte af at have vandsøgshunde. I mange tilfælde havde vi ikke fundet døde personer, hvis ikke vi havde haft hundene, siger Per Lindqvist, der er hundefører og politiinspektør i det svenske politi.