Krimi

Nye detaljer: Sådan flygtede berygtet bandeleder fra sygehus i Slagelse

Ny redegørelse fra myndighederne løfter sløret for flere detaljer. Her er de afgørende minutter fra en dramatisk tirsdag i Slagelse.

Den lignede umiddelbart en helt almindelig kage i en bradepande pyntet med glasur og flødeskum.

Men flødeskummet og glasuren var i virkeligheden en forklædning.

Kagen lå i en pose, der blev båret af en ung mand, som påstod, at han var fætter til en indlagt på psykiatrisygehuset i Slagelse.

Nogle dage tidligere havde ”fætteren” været på et problemfrit besøg.

Sygeplejersken anede derfor ikke uråd, da hun åbnede posen, og hun tilkaldte derfor ikke personalet fra sikkerheds- og driftsafdelingen, som normalt scanner besøgendes medbragte ting i sluseområdet.

Datoen var 19. november 2019, klokken var omkring 16.30, og de næste minutter skulle vise sig at blive indledningen på en omfattende menneskejagt, som varede i to måneder og tre dage.

I sluseområdet bemærkede sygeplejersken, at ”fætteren” ankom alene for at besøge den 24-årige Hemin Dilshad Saleh – en varetægtsfængslet bandeleder af den slags, som politiet normalt holder intenst øje med.

Det var ellers meningen, at Hemin Dilshad Salehs kæreste også skulle være med ved besøget.

Hemin Dilshad Saleh havde fortalt personalet, at kæresten skulle på et længere ophold i Spanien, og at han derfor havde brug for at se hende.

Men hun var altså ikke med.

Fætteren viste falsk identitet

I stedet blev ”fætteren” lukket ind i sluseområdet, efter han havde fremvist et sygesikringsbevis, hvor navn og detaljer passede med de informationer, der var registreret på afdelingen. Det har siden vist sig, at han oplyste en falsk identitet.

Alt dette ved vi på grund af en redegørelse om fangeflugten, som blev sendt ud til pressen fra Justitsministeriet 3. februar i år.

Men alt det vidste personalet intet om, da fætteren og Hemin Dilshad Saleh blev lukket ind i et besøgslokale. Hemin Dilshad Saleh fik udleveret tallerkener og andet udstyr til at servere kagen, og så blev døren lukket.

Alt virkede helt normalt.

Få minutter efter blev døren åbnet igen, og ud kom Hemin Dilshad Saleh og ”fætteren”, nu med pistoler i hænderne.

- Vi skal ud, vi skal ud, I skal lukke os ud, blev der ifølge sygeplejerskerne råbt.

Pistolerne var rettet mod personalet, og de to pistolmænd råbte, at de skulle lægge deres overfaldsalarmer fra sig.

Det lyder næsten som manuskriptet til en film, hvor en forbryders kompagnoner smugler værktøj ind i en kage, så de kan befri deres tilfangetagne ven. Det lyder som noget, der er løgn. Men det var virkelighed.

Den ene sygeplejerske smed med det samme alarmen fra sig. Den anden fortalte, at hun ikke havde den på sig.

Truede sig ud af afdelingen

Det fik Hemin Dilshad Saleh til at tage fat i sygeplejersken for at mærke efter.

Han skød 1-2 skud ned i gulvet ved siden af sygeplejersken.

”Fætteren” blev utålmodig, og råbte:

- Vi skal være hurtige. Der er gået for lang tid.

De to gerningsmænd tvang sygeplejerskerne hen til døren ud til et gangareal. De blev tvunget til at låse op.

Her stødte de på en gruppe øvrige sygeplejersker og patienter, som var på vej tilbage ind på afdelingen efter et ophold i et sportsområde.

Hemin Dilshad Saleh tog fat i de to sygeplejersker, og rettede pistolerne mod den nye gruppe sygeplejersker:

- Hvis du trykker, skyder jeg. Kom ikke nærmere, ellers skyder jeg.

De to sygeplejersker blev tvunget til at løbe ned til slusen, hvor Hemin Dilshad Saleh og ”fætteren” blev låst helt ud. Derefter løb de ned gennem et kantineområde og forsvandt ud ad hovedindgangen.

Det hele havde taget omkring 20 minutter.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi modtog anmeldelsen om flugt klokken 16.51. Første patrulje ankom 16.53, men der var Hemin Dilshad Saleh allerede væk.

En af de mest opsigtsvækkende sager om fangeflugt herhjemme var dermed en realitet, men i virkeligheden burde Hemin Dilshad Saleh måske ikke have været på afdelingen, men i stedet i et fængsel.

Et brutalt overfald på Nørrebrogade

Vold og trusler er nemlig ikke fremmed for Saleh, som politiet har identificeret som bandeleder for den såkaldte NNV-gruppe i København.

Forkortelsen står for Nørrebro og Nordvest i København, hvor gruppen har sit udspring.

Gruppen har været dybt involveret i en række bandekrige mod rivaliserende bander i hovedstadsområdet.

Saleh har også ad flere omgange selv været i politiets søgelys. Og han har også tidligere været på flugt. Faktisk ledte politiet efter ham i et helt år efter en episode i en frisørsalon på Nørrebro i København.

De spærrede indgangen, så to fra en rivaliserende bande ikke kunne flygte.

Herefter blev de to ofre tildelt spark, skåret med kniv, slået gentagne gange med en kniv i skede, fik kastet en stol i hovedet og tildelt adskillige slag og spark i ansigtet og på kroppen, som der står i politiets sigtelse.

Det var vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Eller "særdeles groft og koldblodigt", som politiet siden har beskrevet det.

Ifølge samme sigtelse kontaktede Saleh også bandemedlemmer fra andre bander, så de kunne deltage i voldshandlingen.

Næsten 20 minutter stod voldshandlingen på, og Saleh menes ifølge politiet at have haft en ledende rolle i overfaldet.

Han var dog på fri fod, og det var ikke muligt at anholde ham.

Ifølge politiet var Saleh under sin flugt blandt andet noget af tiden i Spanien.

I oktober 2019 sad Saleh så pludselig på en restaurant i Lyngby, hvor han blev anholdt og senere varetægtsfængslet.

Fra arrest til psykiatri

Han ventede nu på sin dom for overgrebet på de to bandemedlemmer i frisørsalonen, da han efter en episode i arresten fik behov for psykiatrisk behandling, og blev overført til psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital i København.

Her blev han ifølge myndighedernes redegørelse regnet for at være så farlig og flugttruet, at han skulle bevogtes af bevæbnede politibetjente på hospitalet i København. Det har flere ansatte i Region Hovedstaden også bekræftet over for TV 2.

En ansat har også fortalt, at den massive sikkerhed omkring ham var helt ud over det sædvanlige. TV 2 bringer ikke hans navn af hensyn til hans tavshedspligt.

Bispebjerg Hospitals psykiatriske afdeling er nemlig ikke tilstrækkeligt sikret til at tage sig af farlige indlagte. I stedet skulle Hemin Dilshad Saleh placeres på en bedre sikret psykiatrisk afdeling.

Den dom blev afsagt af Københavns Byret 24. oktober, hvor kendelsen lød, at Hemin Dilshad Saleh skulle ”anbringes i fængslingssurrogat på en psykiatrisk afdeling, når plads haves”. Og den plads blev så fundet på den retspsykiatriske afdeling i Slagelse, hvor han blev anbragt 13. november.

Men selv om han var fængslet for alvorlig voldskriminalitet, var flugttruet og en ledende figur i bandemiljøet, så var der ikke kontrol med hans besøg eller breve. Han havde ret til at få breve og gæster på besøg.

Den retspsykiatriske afdeling på Slagelse Sygehus er spritnyt og har et sikkerhedsniveau, der ligger i den øvre ende af skalaen. Det fremgår af myndighedernes redegørelse, at der også er en decideret sikringsafdeling i Slagelse med det ”højeste sikkerhedsniveau”, men at Hemin Dilshad Saleh ikke var i målgruppen for den afdeling. Den er kun til de mest farlige psykiatriske patienter.

- Vi er ikke betjente, vagtfolk eller fængselsbetjente, men sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, som fælledstillidsrepræsentant Helle Brink siger om den retspsykiatriske afdeling.

Det er et sygehus og altså ikke et fængsel.

Personalet på sygehuset gjorde, som de skulle i situationen, hvor det tydeligt i deres retningslinjer står, at de ikke skal bringe egne eller kollegaers liv i fare.

Derfor blev bandelederen og ”fætteren” lukket ud af sikkerhedsslusen.

Overlæge: Han simulerede

Op til flugten fra afdelingen havde Hemin Dilshad Saleh skabt problemer på afdelingen.

Blot få timer inden flugten havde overlægen på den retspsykiatriske afdeling henvendt sig til efterforskeren og anklageren på sagen. Ifølge myndighedernes redegørelse ville overlægen have indført besøgs- og brevkontrol af bandelederen, der skabte flere problemer med ønsker om mange telefonopkald og besøg udefra.

Ifølge overlægen afviste anklager og efterforsker at indføre kontrol. Men i redegørelsen fremgår det, at hverken anklager eller efterforsker har opfattet overlægens henvendelse som en anmodning, men snarere en orientering.

Ikke desto mindre siger overlægen også, at han ikke mente, at Hemin Dilshad Saleh skulle være indlagt på en psykiatrisk afdeling længere. Det var overlægens opfattelse, at bandelederen ”simulerede og ikke havde behov for behandling på psykiatrisk afdeling”.

Få timer efter henvendelsen var den 183 centimeter høje bandeleder på flugt.

Ifølge tillidskvinden fra sygehuset tyder meget på, at pistolerne i kagen ikke var skarpladte. Der er i hvert fald ikke fundet noget hul i gulvet efter skuddet.

- Det ændrer selvfølgelig ikke på situationen for både dem, der blev truet, og dem, der så det hele udspille sig, forklarede Helle Brink ifølge Sjællandske Medier få dage efter episoden.

Over for TV 2 vil politiet hverken be- eller afkræfte den oplysning, men siger blot, at der blev affyret et skud af en gerningsmand i forbindelse med flugten. Heller ikke myndighedernes redegørelse fortæller mere om, hvorvidt der blev skudt med skarpt.

Det er derudover også uklart, hvad der præcist sker efter sikkerhedsslusen, men udenfor udspillede sig også noget, der ligner en svært koordineret aktion.

Bil med gaffertape på nummerpladerne

Et øjenvidne, som TV 2 har talt med, fortæller, at han ved et lyskryds lige ude foran psykiatrisygehuset blev overhalet af en bil.

Ifølge vidnet kørte den ”helt tosset” og kørte over for rødt, hvorefter den drejede fra Fælledvej i Slagelse ned ad vejen Grønningen.

Han opdagede ikke mærket på bilen, som han alene husker som ”pæn og sølvgrå”.

Men hans opmærksomhed rettede sig hurtigt mod nummerpladen bag på bilen: Over bogstaverne og tallene var plastret den karakteristiske grå gaffertape.

Vidnet ventede på grønt og kørte derefter i samme retning som den grå bil. Her bemærkede han nogle hundrede meter længere nede ad vejen, at flere biler var samlet på en offentlig parkeringsplads.

Omkring bilerne stod fem-seks mænd, vurderer vidnet. To hvide biler spærrede vejen ind til parkeringspladsen. Her var den grå bil også synlig, og alle biler var enten BMW’er eller Mercedes’er.

- Det gik så stærkt. Jeg ville bare ind på pladsen. Bilerne forlod hurtigt stedet, mens de råbte og skreg til hinanden, siger vidnet.

Kort derefter ræsede bilerne ud af parkeringspladsen, tilbage på Grønningen og i fuld fart afsted i sydvestlig retning mod Vestmotorvejen, der enten kunne tage dem i retning mod Fyn eller København. Mere så vidnet ikke.

Han forsøgte at kontakte politiet, men inden han nåede at ringe, ankom de første politibiler til stedet. Betjentene trak de særlige kraftige stormgeværer, som poltiets reaktionsstyrke benytter i særlige tilfælde, og kampklædte betjente afspærrede og undersøgte straks området ved det psykiatriske sygehus.

Politiet var tavse

Det lokale politi holdt hele dagen kortene tæt ind til kroppen.

Klokken 19.05 – mere end to timer efter befrielsesaktionen – skrev politiet på Twitter alene, at man i øjeblikket var ”massivt tilstede i området omkring Psykiatrisk Afdeling, Slagelse Sygehus i anledning af en alvorlig hændelse. Der kan for øjeblikket ikke oplyses yderligere”.

Først yderligere to timer senere oplyste politiet, at der havde været en ”væbnet befrielsesaktion” i Slagelse, og de indledte en omfattende menneskejagt, hvor også politiet i Sverige og Tyskland blev aktiveret.

Personalet på sygehuset fik krisehjælp, og politiet var på stedet til klokken to om natten.

I myndighedernes redegørelse fremgår det, at politiet primært gik efter fire spor i eftersøgningen af bilerne: At de havde søgt mod København, mod Storebæltsbroen, mod DSB-stationen i Slagelse eller mod grænsen ved Rødby Havn eller Gedser.

Anholdt i Barcelona

En 20-årig og 25-årig mand blev to dage efter befrielsesaktionen sigtet for at have hjulpet med at genvinde friheden til Saleh.

Den yngste beskrives som en mørkblond mand med fuldskæg, mens den ældste er af anden etnisk oprindelse end dansk.

Begge mænd nægtede sig under et grundlovsforhør skyldige.

En tredje ung mand, som menes at være ”fætteren”, blev anholdt i Hamborg, og søndag 8. december oplyste politiet, at endnu to mænd på 20 og 24 år - der begge tilsyneladende var tilstede under flugten - var anholdt i udlandet. De blev anholdt i Barcelona, Spanien.

Men Saleh var som sunket i jorden trods international efterlysning.

Der skulle dog gå to måneder og tre dage, før der var nyt.

Politiet vidste, at Saleh tidligere havde opholdt sig i Spanien. Det var derfor nærliggende at tro, at han også var flygtet til sydligere himmelstrøg denne gang.

Politiet fik efterretninger og efterhånden indikationer af, at Saleh også opholdt sig i Barcelona.

Han blev anholdt, da spansk politi i januar rykkede ud.

- Anholdelsen af den 24-årige skal gerne sende et tydeligt signal om, at man ikke skal føle sig sikker, blot fordi man er flygtet til lunere himmelstrøg, lød det fra lederen af Afdeling for organiseret kriminalitet i Københavns Politi, Knud Hvass den 22. januar.

Nye retningslinjer

Rigspolitiet har efter sagen ændret retningslinjer. Fremover skal politikredsene "være særlig opmærksomme på behovet for eventuelle sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med situationer, hvor bandemedlemmer mv. skal anbringes i varetægtssurrogat.”.

Slagelse Sygehus har indgået en aftale med et sikkerhedsfirma og indført nye procedurer for besøg på den retspyskiatriske afdeling.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) konkluderer, at der burde have været en bedre dialog om sikkerheden mellem politi og sygehus, og at sygehuset burde have afskåret besøg og kontrolleret de besøgende.