Krimi

Vrede stilladsarbejdere har væltet stillads i København

Demonstranter gik i aktion på byggeplads i Lundtoftegade i København.

Demonstranter har mandag formiddag væltet et stillads i Lundtoftegade i København.

Uroen har ulmet i flere dage, fordi de protesterende stilladsarbejdere mener, at stilladset er opsat ulovligt og bruger arbejdskraft, som forvrider konkurrencen.

- Det handler om, at der er en byggeplads herovre, hvor der er ansat nogle underbetalte, uorganiserede, ikke-uddannede stilladsarbejdere, siger stilladsarbejder Peter Roholm om årsagen til, at han og flere andre er tyet til hærværk og blokering af byggepladsen.

Han fortalte, at byggeledelsen og Arbejdstilsynet er blevet kontaktet, fordi de organiserede stilladsarbejderne ikke mener, at forholdene lever op til danske standarder.

Porsche smadret

Demonstranter gik i aktion på byggeplads i Lundtoftegade i København.

Ved middagstid mandag var op mod 300 personer iklædt arbejdstøj, nogle med gule refleksjakker, samlet i krydset mellem Lundtoftegade og Hillerødgade ved OK-benzintanken.

Nogle demonstrerede fredeligt, mens andre var maskerede, fortalte TV 2s reporter på stedet.

En halv time tidligere raserede disse en hvid Porsche, der blev smadret med baseballbat-lignende genstande, hvorefter bilen blev vendt på hovedet.

Der er også affyret flere kanonslag, og politiet er til stede i kampuniform.

- Vi er massivt til stede i Lundtoftegade, hvor en faglig konflikt har resulteret i voldelige sammenstød, omfattende hærværk og vold, skriver Københavns Politi på Twitter og opfordrer til en fredelig dialog.

Fagforbund tager afstand fra hærværk

Fagforbundet 3F oplyser til TV 2, at der har kørt en faglig sag mod arbejdsgiveren om underbetaling af udenlandske arbejderne på byggepladsen.

Derudover er der blevet indsendt en anmeldelse til Arbejdstilsynet om et stillads, som er blevet sat op i strid med arbejdsmiljølovgivningen og bekendtgørelsen om stilladsopsætning.

Selvom det er disse forhold, der er årsag til konflikten, så er forbundet ikke klar over, om det deres medlemmer, der har væltet stilladset mandag formiddag.

- Vi tager afstand fra det på alle måder. Hvis der er arbejdsnedlæggelser, så gør vi meget for at indskærpe, at det ikke må finde sted, siger Claus von Elling, gruppeformand for 3Fs Byggegruppen.

Han understreger, at de ikke billiger de ulovlige handlinger.

Konflikten startede allerede fredag, da stilladset på Nørrebro første gang blev hevet ned af ukendte personer. Også her var flere hundrede stilladsarbejdere mødt op for at vise deres utilfredshed med arbejdsforholdene.

Søndag eskalerede konflikten yderligere, da flere mænd endte i slagsmål, efter de var trængt ind på byggepladsen, bekræfter Københavns Politi overfor Ekstra Bladet.