Millionsvindel i Socialstyrelsen

Vicedirektør: Det har kostet 10 millioner at rydde op efter Britta Nielsen

Britta Nielsen fotograferet ved retten i Johannesburg efter sin anholdelse i 2018. Phill Magakoe / Ritzau Scanpix

Britta Nielsen har taget penge direkte fra de svageste i samfund, siger hendes tidligere chef.

Britta Nielsens svindel har haft meget store konsekvenser for hendes tidligere kollegaer i Socialstyrelsen, der har haft travlt med at rydde op, siden svindlen blev opdaget i efteråret 2018.

Samme oprydning har krævet store udgifter til konsulenter og juridisk bistand.

Det forklarede vicedirektør i Socialstyrelsen Rikke Thoning, som fredag vidnede i retssagen.

- Det er over 10 millioner kroner, vi har brugt på det, og vi har haft store arbejdspukler. Medarbejderne har arbejdet nærmest i døgndrift, sagde Rikke Thoning.

Rikke Thoning har siden 2016 haft det overordnede ledelsesansvar for Tilskudsadministrationen, hvor Britta Nielsen var ansat.

Retssagen mod Britta Nielsen

Sagen begynder 24. oktober ved Københavns Byret, og der er afsat ni retsdage til den.

Britta Nielsen er tiltalt for groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk. Hun mistænkes for at have tastet sin egne kontonumre ind i Socialstyrelsens systemer, mens hun var på job, og på den måde overført penge til sig selv i en periode fra 1993 til 2018.

Straframmen for groft bedrageri er op til otte års fængsel, men anklagemyndigheden vil bruge en paragraf i straffeloven, der kan øge straframmen til 12 år.

Britta Nielsen er tiltalt for at have overført næsten 117 millioner kroner til sig selv over en periode på 25 år, hvor hun arbejdede i Socialstyrelsen.

Modsiger Britta Nielsen

Britta Nielsen har erkendt, at hun har overført penge til sig selv, og erklæret sig delvist skyldig.

Men hun har fastholdt, at hun ikke tog penge fra konkrete projekter, fordi det var penge, som ikke blev brugt og derfor kom tilbage til Socialstyrelsen.

- Pengene er i overskud, de har ikke været udmøntet. Det er den tilgang, jeg har haft til at tage de her penge, sagde Britta Nielsen ved et tidligere retsmøde 11. november.

Men hendes tidligere chef, Rikke Thoning, deler ikke den opfattelse, at pengene var i overskud.

Ifølge Rikke Thoning var det altid meningen, at alle penge, der ikke blev brugt, skulle tilbage til Satspuljen, så de kunne gå til andre projekter.

- Det er penge, tiltalte har taget fra de særligt udsatte i vores samfund, sagde hun fredag.

Delvist skyldig

Ifølge tiltalen overførte Britta Nielsen i perioden 1993 til 2018 ikke under 116.915.658 kroner til sig selv ved at indtaste sine egne kontonumre i Socialstyrelsens systemer og gjorde sig derved skyldig i groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk.

Hendes forsvarer, Nima Nabipour, har forklaret, at Britta Nielsen ikke kan huske de konkrete beløb og tidspunkter for overførslerne, og derfor kan hun kun delvist erkende.

Der var oprindelig afsat ni retsdage til sagen, men sagen slutter ikke i dag, fredag, som er niende retsdag. Sagen er blevet forsinket ad flere omgange, blandt andet fordi Britta Nielsen har været syg undervejs.