'Kære Susan...' - her er mailen, der belaster Britta Nielsen
Britta Nielsen har tidligere erkendt, at hun har forfalsket en underskrift fra en revisor.
Kære Susan,
Jeg fik nogle af Susannes sager med hjem i går, og hvis jeg nu havde tømt min rullevogn med alle sagerne i morges, da jeg kom, så havde denne også dukket op.
Min fejl at jeg ikke fik lagt blanketten ud sorry :( Skal aldrig ske igen :)
Mvh/britta
Sådan lyder én af de e-mails, som svindeltiltalte Britta Nielsen sendte til sin kollega Susan Therkelsen 23. oktober 2014.
En mail, der tidligere har været nævnt og igen blev læst op på ottende retsdag, mandag, hvor netop Susan Therkelsen var i vidneskranken.
Til mailen er tilføjet en ekstra udbetalingsblanket, som Britta Nielsen vil have tilføjet bunken af sager.
Problemet er bare, at projektet, ifølge anklagemyndigheden, slet ikke fandtes.
Projektet var navngivet ”SAMkbhvn” og ifølge revisionsvirksomheden PwC, der har udarbejdet en rapport om Britta Nielsens svindelmetoder, var projektet oprettet med det formål, at Britta Nielsen fik udbetalt tilskudsmidler til sig selv.
Flere dokumenter offentliggjort
Den omtalte e-mail og mange flere dokumenter er mandag blevet offentliggjort af Socialstyrelsen.
Dokumenterne har tidligere været overstreget i rapporter i henhold til efterforskningen, men er blevet offentliggjort, da flere af dagens vidner er omtalt i blandt andet de e-mails, der indgår i anklagemyndighedens dokumentation.
Susan Therkelsen fortalte i retten mandag, at hun på daværende tidspunkt arbejdede i en kontrolfunktion under Socialministeriets regnskabsafdeling.
- Jeg skulle gå op i puljeafdelingen og hente de blanketter og tjekke, at kontonumrene var ens. Det var min opgave, ikke noget med at gå i dybden med noget som helst. Hvis der ikke var en udbetalingsblanket, så måtte jeg spørge, hvor den var henne, fortalte Susan Therkelsen.
PwC vurderer, at den omtalte udbetalingsblanket er forfalsket. Blandt andet fordi, CVR-nummeret på blanketten tilhører en større offentlig regional institution, der ikke har noget at gøre med ansøgeren, og at det anførte kontonummer tilhørte Britta Nielsen.
Det er derfor anklagemyndighedens opfattelse, at Britta Nielsen selv har udfyldt alle oplysningerne i blanketten og derefter kopieret dato og underskrift fra en revisor ind, så den fremstår ægte.
Revisor afviser underskrift
Bag underskriften står den statsautoriseret revisor Brian Dahl, der arbejdede for revisionsfirmaet PwC. Og han fortalte retten mandag, at det ikke var ham, der havde sat den på den omtalte blanket:
Er der en underskrift, du kan kende?
- Ja
Er det din?
- Ja
Er det en underskrift du har sat?
- Nej, det er det ikke, sagde han, inden han kort tid efter forlod retssal 60 i Københavns Byret. Med underskriften fik det fiktive projekt tilført godt 1,7 millioner danske kroner.
Britta Nielsen har erkendt netop at have forfalsket Brian Dahls underskrift i 2014. Det gjorde hun på retssagens første retsdag.
Foruden Brian Dahl og Susan Therkelsen har også kollegaen Susanne Andersen været i vidneskranken mandag.
Britta Nielsen har delvist erkendt
Rapporten fra PwC har konkluderet, at ”manglende funktionsadskillelse” mellem ansatte i Socialstyrelsen var én årsag til svindlen, mens en rapport fra Kammeradvokaten har konkluderet, at der ikke kan placeres et ansvar, da der er tale om ”nedarvede kontrolsvagheder”.
Et andet bilag, der i dag er blevet offentliggjort, er en mail, som Britta Nielsen sendte til en e-mail-adresse, der slet ikke fandtes. Det mener anklagemyndigheden, hun gjorde, for at sikre sig, at der ikke blev stillet spørgsmål til overførsler, hun lavede til sig selv
Britta Nielsen selv har fortalt, at hun ”faldt for en fristelse” i systemet, og at overførslerne blev ”en slags afhængighed”, selvom hun var bange, hver gang hun lavede en overførsel.
Ifølge Britta Nielsen hang det blandt andet sammen med, at der ikke var styr på sagerne i Tilskudsadministrationen under Socialstyrelsen. De var bagud med journaliseringer og regnskaber, og ”sagerne lå i bunker”.
Desuden var arbejdet travlt, hvorfor elever og studerende fik adgang, så også de kunne lave sagsbehandlinger.
Det er blandt andet dette argument, som Britta Nielsens forsvarsadvokat, Nima Nabipour, mener, bør være en formildende omstændighed, når straffen skal udmåles.
Britta Nielsen har nemlig erkendt sig delvist skyldig i at have overført penge til sig selv. Dog ikke alle overførsler fra 1993-2018, da hun ikke kan huske dem hver for sig.
Britta Nielsen er tiltalt for dokumentfalsk, embedsmisbrug og groft bedrageri ved at have overført ikke under 116.915.658 kroner til sig selv fra 1993 til 2018 via 298 overførsler.