Millionsvindel i Socialstyrelsen

Belastende mail sendt tre timer før besøg i bankboks

Anklagemyndigheden mener, at Britta Nielsen blev klar over, at Socialstyrelsen havde fået nys om hendes svindel.

24. september 2018 ankom svindeltiltalte Britta Nielsens to døtre til Nordeas filial på Hvidovrevej i Hvidovre klokken 11.31.

I løbet af få minutter gik de ned i kælderen, besøgte to bankbokse, Britta Nielsens og den ene datters, og forlod derefter banken.

Ifølge anklagemyndigheden fandt politiet ved Britta Nielsens anholdelse et regnskab fra 2014, der viste, at der i hendes bankboks lå 2,9 millioner i kontanter.

Samme dag - 24. september - klokken 08.30 havde Britta Nielsen modtaget en mail fra hendes kollega med en logfil, der viste alle aktiviteter vedrørende sager, hvor penge var udbetalt til forkerte konti. En fremgangsmetode, som Britta Nielsen har erkendt, at hun benyttede sig af.

Det kom frem på retssagens ottende dag:

- Det er vigtigt at vise mailen i forhold til, hvornår man har haft viden om forskellige ting. Der bliver fremsendt en oversigt til Britta Nielsen, hvor hun kan se, at man i Socialstyrelsen nu kan se, at der sker overførsler til Britta Nielsen, sagde anklager Lisbeth Jørgensen.

Kollega sendte smiley

Mailen og flere andre dokumenter er mandag blevet offentliggjort af Socialstyrelsen. De har tidligere været udeladt i rapporter af hensyn til efterforskningen, men er blevet offentliggjort, da flere af dagens vidner er omtalt i anklagemyndighedens dokumentation.

Om der er en sammenhæng mellem mailen, og at Britta Nielsens to døtre, Nadia Samina Hayat og Karina Jamilla Hayat, besøgte banken godt tre timer efter, står ikke klart.

Sikkert er det dog, at anklagemyndigheden mener, at Britta Nielsen med mailen blev klar over, at Socialstyrelsen ville finde ud af, at der er overført penge til konti tilhørende hende.

Mailen fra kollegaen Katarzyna Iwona Hansen blev sendt 24. september. Det er dagen inden, at Britta Nielsen blev politianmeldt. På daværende tidspunkt var hun sygemeldt, men var rejst til Sydafrika. Mailen er en videresendelse af et regneark, der viser, hvor sagsbehandlere har ændret et kontonummer i forbindelse med et projekt.

Familie havde tre bankbokse

Britta Nielsen har selv fortalt, at hun ikke var klar over, at hendes døtre besøgte hendes bankboks. Hun har fortalt, at hun har haft bankboksen siden hendes mands død i 2005, og at den er blevet brugt til papirer og hendes ældste datters smykker:

- Hvis de skulle i bankboksen, er det fordi, de skulle have de smykker. Jeg ved, der var noget bryllup eller forlovelse, hvor jeg skulle have været barnepige, men jeg fik noget hjernerystelse. Men jeg er ikke bekendt med, at de har været i boksen og hentet smykker, sagde Britta Nielsen i retten 12. november.

Anklagemyndigheden fremlagde mandag imidlertid, at de to døtre foruden at besøge Britta Nielsens bankboks muligvis også havde besøgt to andre. Herunder to bokse tilhørende hendes ældste datter, Karina Samina Hayat.

I alt blev bankboks 4467, 3096 og 2609 ransaget af politiet 5. oktober 2018 – dagen efter at Britta Nielsen var erklæret personlig konkurs. De var alle tomme.

Britta Nielsen: - Havde kun ring liggende

Britta Nielsens forsvarsadvokat, Nima Nabipour, brokkede sig mandag over, at datteren blev nævnt, og at anklagemyndigheden brugte tid på at fremlægge dokumentationen om bankboksene, når hendes advokat ikke var til stede.

På flere af de tidligere retsmøder har Britta Nielsens døtre været repræsenteret af advokat Christian Bjerrehuus og Peter Secher. Det var de ikke mandag, da anklagemyndigheden, ifølge Nima Nabipour havde sagt, der ikke ville komme noget nyt frem om døtrene mandag.

Ifølge anklagemyndigheden er det relevant at fortælle om bankboksene, fordi de mener, der kan være fjernet indhold.

Hvorvidt det er tilfældet, ved vi ikke. Men ifølge anklagemyndigheden blev der ved Britta Nielsens anholdelse 5. november 2018 i Sydafrika beslaglagt et usb-stik med et slags budget, hvor det var dokumenteret, at en bankboks i Nordeas filial i Hvidovre indeholdt 2,9 millioner kroner i kontanter i 2014.

Ifølge Britta Nielsen havde hun kun en ring fra sin mor liggende i bankboksen, og hun har ikke haft andre kontanter end de 300.000, som hun blev anholdt med 5. november 2018.

Britta Nielsens to døtre og søn er alle sigtet for groft hæleri. Ifølge anklagemyndigheden er der samlet overført 7.178.348 kroner til hendes tre børn og en svigersøn.

Britta Nielsen er tiltalt for at have overført ikke under 116.915.658 kroner til sig selv fra 1993 til 2018, hvor hun arbejdede i Socialstyrelsen.