I aften sender vi 'Station 2: Morderens søn'. Mit møde med en ung fyr, der tager afgørende livtag med sin fortid og sin frygt.

Nogle gange opstår historier på en lidt anderledes måde. I sommer fik jeg en e-mail fra en ung mand, der skrev til mig, om vi ikke skulle interessere os for Sommersted-drabet, da han var søn af en af de dømte drabsmænd. Hans far begik drabet, da den unge mand, som havde kontaktet mig, boede på institution. Han havde aldrig rigtig fundet ud af, hvad hans fars del i drabet var.

Men faktum er, at hans far blev dømt for sammen med to venner at have været med til at dræbe den enes ekskæreste, Anne Pedersen, tilbage i september 2008. De blev alle tre dømt for drab og fik både i byret og landsret 14 års fængsel.

Vi fik talt med den unge mand, Jesper Priess, og fandt ud af, at der under hans nysgerrighed omkring drabet, gemte sig en anden, personlig historie.

Nemlig at han hele sit liv er blevet kaldt 'Morderens søn'.

Men Jesper Priess skal snart være far, og derfor har han et ønske om at træde ud af sin fars skygge.

Han vil ikke længere være søn af en morder, men bare Jesper. Og far til sin datter.

Vandt hans tillid

Jesper Priess har ikke haft kontakt med sin far, siden anholdelsen. Der var et besøg i arresthuset, som ikke gik særlig godt. Siden har de ikke set hinanden. Det vil Jesper Priess gerne ændre på. For han er jo hans far – uanset hvad faren er dømt for.

Gennem et par måneder har jeg fulgt Jesper Priess. Første gang vi mødtes, var han forsagt, afventende og noget skeptisk over for undertegnede kvindemenneske, der talte meget og i meget lange sætninger. Jeg forsøgte at gøre ham tryg ved mig. Og tryg ved tilrettelæggeren Nicolaj Kenneth Pedersen og de gode fotografer, vi har haft med.

Og det lykkedes.

For Jesper Priess var en helt anden ved de sidste optagelser for et par uger siden. Der kunne jeg kunne mærke, at ordene bare væltede ud af ham, og skuldrene var sænkede.

Vi har besøgt folk, der kendte hans far, og pårørende til den dræbte kvinde. De har inviteret Jesper Priess og os ind. Og har været kærlige og tilgivende over for Jesper Priess. For selvom han har følt skyld, så er det jo ikke hans skyld.

Og pludselig stod vi sammen på en gårdsplads et sted i Danmark for at forsøge at se, om Jesper Priess kunne få en relation til sin far. Jesper Priess’ reaktion var meget voldsom, og i det øjeblik koncentrerede jeg mig om at være et menneske mere end en journalist. Han havde brug for omsorg.

Et nyt liv

Jesper Priess har ikke haft det let. Men han er en mønsterbryder. Og er nu i gang med en uddannelse og et liv med sin kæreste, som også har haft en del at kæmpe med.

Og det er, når jeg møder mennesker som dem, jeg tænker, at jeg har verdens bedste job. At få lov til at komme ind i deres stuer, arbejde langsomt på at få deres fortrolighed og til sidst at udkomme med et program, som er tro mod det, vi oprindeligt aftalte.

Jesper Priess' kæreste sagde på et tidspunkt, at det var ren terapi for ham, og at han var blevet mere glad, efter vi var kommet ind i hans liv.

Han er nu er parat til at sætte punktum for noget, der har fulgt ham på den virkelig dårlige måde i mange år, så han nu kan koncentrere sig om fremtiden. Med sin uddannelse og sit nye familieliv, snart inklusiv en datter.

Således endte en e-mail i juli med et tv-program, som måske ikke vælter dagens dagsorden, men som er nært og rørende. Så tak, Jesper, for at vi måtte være med. Alt det bedste til dig, Lena og jeres datter.

Du kan se 'Station 2: Morderens søn' på TV 2 torsdag aften 20.50 eller nu på TV 2 Play.