Bandeleder på flugt: Våben var gemt i kageæske

Bandelederen blev overflyttet til et sygehus i oktober på baggrund af en lægeerklæring.

De våben, der blev brugt da den 24-årige bandeleder Hemin Dilshad Saleh flygtede, blev smuglet ind på den psykiatriske afdeling i Slagelse i en kageæske. Det erfarer TV 2.

Fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Psykiatrien Vest, Helle Brink, bekræfter over for lokalmediet sn.dk:

- Personalet havde faktisk lige dækket op og lavet kaffe, og så skete det, da de satte sig for at skulle spise kagen. Som jo så viste sig at være pistoler, fortæller hun.

Med de to pistoler, som dukkede op fra kageæsken, truede den 24-årige Hemin Dilshad Saleh og gerningsmændene sig ud af afdelingen. Det skete blandt andet ved at sigte på to ansatte og skyde ned i gulvet, fortæller Helle Brink.

For at komme ud fra afdelingen skal man igennem en dobbeltsikret sluse. Her truede gerningsmmændene sig til at blive lukket ud.

Ifølge Helle Brink er personalet på afdelingen meget chokerede over episoden. Det fortæller hun til TV 2.

- Det her går langt ud over, hvad vi er uddannede til og er vant til at skulle klare. Det er skræmmende, at man som sygeplejerske og social- og sundhedsmedarbejder kan blive udsat for sådan noget her på sit arbejde.

Hun fortæller, at personalet efterfølgende har modtaget akut psykologhjælp. Det samme har patienterne, der var på afdelingen og oplevede flugten. Ingen kom noget til, selvom der blev affyret skud.

Ingen brev- eller besøgskontrol

Ifølge fællestillidsrepræsentanten er der ikke begået fejl fra hospitalets side i forbindelse med episoden. Den 24-årige bandeleder havde ikke brev- eller besøgskontrol, og derfor kunne han frit modtage breve og få besøgende. Dette er også forklaringen på, hvorfor det var muligt for gerningsmændene at smugle pistolerne ind i kageæsken.

- Manden er jo dømt til at skulle være her til en vurdering. Men kunne jo have en vurdering af, om det var det korrekte sted at have manden, men det er der jo nogen, der har vurderet, at det var, siger Helle Brink, som fortsætter:

- Man kunne jo overveje, om disse observationer skulle foregå et andet sted. I dag foregår nogle af dem jo også i fængslerne, og det kunne man jo overveje.

Hemin Dilshad Saleh befandt sig på den psykiatriske afdeling i Slagelse, efter han på anmodning fra sin forsvarer ud fra en lægeerklæring den 18. oktober var blevet overflyttet fra sin normale varetægtsfængsling.