Malmøs politi frygter bander - beskyttes af tungt bevæbnede kollegaer

16x9
Malmøs politi indkalder yderligere forstærkninger i kampen mod det kriminelle miljø. Foto: Johan Nilsson / Ritzau Scanpix

Det kriminelle miljø i Sverige trækker tråde på tværs af Øresund, og nu skal sikkerhedsvagter hjælpe politiet.

De seneste dage er der indkaldt forstærkninger til at støtte politiet i Malmø.

Men grundet en trussel fra det kriminelle miljø bliver de nyankomne politifolk nu beskyttet af stærkt bevæbnede kollegaer, mens de hjælper til i den sydlige del af Sverige. Det skriver Aftonbladet.

- Når presset mod det kriminelle miljø øges, sker det, og det er sket før, at trusler om vold rettes mod politiet, siger Calle Persson fra det sydsvenske politi til avisen.

De politifolk, der er sendt til Malmø fra resten af landet, er blevet indlogeret på forskellige hoteller i regionen. De mange adresser bliver nu bevogtet af bevæbnet politi ifølge Aftonbladets oplysninger.

Det samme gælder politistationer og andre steder, som myndighederne bruger under den såkaldte Operation Rimfrost, der blev indledt 10. november og skal bekæmpe de kriminelle bander i Malmø-området.

Sikkerhedsvagter skal uddannes bedre

Det stigende antal banderelaterede likvideringer og voldsomme eksplosioner har sat politiet i Sydsverige under hård pres.

Og på et pressemøde onsdag meddelte den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, at det politiet skal have mere støtte af sikkerhedsvagter. Men at der med det ansvar er behov for at foretage en revurdering af uddannelsen, der på nuværende tidspunkt er på to uger.

- Med sikkerhedsvagternes komplekse arbejdsopgaver er man nødt til at spørge, om det er en rimelig grunduddannelse, lød det fra indenrigsministeren på pressemødet.

Han understregede samtidig, at der ikke er tale om en erstatning af politiet, men et supplement.

100 eksplosioner på ti måneder

Det er blot ét af punkterne i en ny bandepakke, som regeringen kom med i september, efter Sydsverige har været plaget af skyderier og eksplosioner i mange måneder.

Men indtil der findes andre løsninger, må politiet, som det også har været tilfældet før, trække på ressourcer fra andre dele af landet.

Denne gang sker det i kølvandet på drabet på en 15-årig dreng, som blev skudt foran et pizzeria lørdag aften. Skyderiet skete ved 21-tiden i området Möllevången, som var tæt befolket.

- Vi gør en betydelig indsats for at bekæmpe konflikten. Vi arbejder på at øge opklaringen af skyderier og sprængninger i kriminelle miljøer, siger rigspolitichef Anders Thornberg.

Problemerne med kriminelle bander i Sverige bliver understreget af, at svensk politis bombeenhed i løbet af årets første ti måneder er rykket ud til 100 eksplosioner. Det skriver NTB.

Eksplosionerne har endnu ikke kostet menneskeliv, men flere personer har fået alvorlige skader.

Perspektiv

Nick Hækkerup fremlægger regeringens sikkerhedspakke.
Nick Hækkerup fremlægger regeringens sikkerhedspakke. Foto: TV 2

Danmark dæmmer op for svenske kriminelle

10. oktober præsenterede den danske justitsminister, Nick Hækkerup, en sikkerhedspakke i kølvandet på 13 sprængninger, der er sket i Hovedstadsområdet siden februar i år.

Ifølge den svenske journalist Joakim Palmkvist er der flere ligheder mellem episoderne i Danmark og dem i Malmø-området.

Sikkerhedspakken indeholder grænsekontrol mod Sverige, der netop har til formål at stoppe kriminelle fra Sverige i at komme til Danmark. Justitsministeren uddyber, at fokus udelukkende er rettet mod organiseret kriminalitet.

Regeringen præsenterede i alt 16 punkter. Herunder skærpede straffe for sprængninger i det offentlige rum og mere overvågning.

***