Se listen: 103 danske firmaer involveret i historisk svindelsag

'Operation X' har fĂĽet fingrene i dele af politiets efterforskning i en historisk svindelsag og kan nu sĂŚtte navne pĂĽ 103 danske firmaer, som er involveret.

Steen Schat-Holm (https://nyheder.tv2.dk/profil/steen-schat-holm), Julie Thisgaard (https://nyheder.tv2.dk/profil/julie-kragh-thisgaard), Said Nuh (https://nyheder.tv2.dk/profil/said-nuh), Yan Kovyakh (https://nyheder.tv2.dk/profil/yan-kovyakh), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge)

***

[negative]

Fra en skurvogn på en byggeplads i Brøndby har et pakistansk netværk ifølge Københavns Politi orkestreret en hvidvaskcentral. Det er en af de mest omfattende sager om hvidvask og skattesvindel i Danmark, og politiet har døbt sagen ’Operation Greed’. De 17 mænd er tiltalt for at have svindlet det danske samfund for over en halv milliard kroner, men de nægter sig alle skyldige.

Mange hundrede danske firmaer er ifølge politiet ogsü dybt involveret i sagen. Men ingen af firmaerne er sigtet eller tiltalt, og hvem de er, har hidtil vÌret skjult for offentligheden. Indtil nu, hvor 'Operation X' kan navngive 103 af dem.

Men før du für et indblik i, hvem nogle af firmaerne er, skal du møde de 17 tiltalte, som vi har valgt at kalde det pakistanske netvÌrk. Dele af netvÌrket har tidligere vÌre indblandet i hvidvask og skattesvindel. Flere af dem er i familie med hinanden, og netvÌrket har trüde til bandemiljøet, hvor uenigheder bliver løst med skarpe skud.

***

[negative]

Billede af 'Kongen', som ses yderst til højre.
Billede af 'Kongen', som ses yderst til højre. Foto: Facebook

Forrest pü anklagebÌnken sidder en 46-ürig mand, som ifølge politiets efterforskning af nogen bliver kaldt 'Kongen'. Det er ham, politiet mener, har ledet netvÌrket.

Ved siden af ‘Kongen’ sidder hans ene lillebror, som politiet betegner som hans ‘højre hånd’. Han er tidligere dømt for hvidvask og våbenbesiddelse, og så er han set af politiet til en sommerfest hos rockerklubben Satudarah i 2016.

At dele af netværket begår sig i et voldeligt miljø, blev helt tydeligt, da den anden af ’Kongens’ lillebrødre blev skudt ned i København.

***

[negative]

I 2009 blev en af de 17 tiltalte skudt i brystet i internt opgør, ifølge politiet.
I 2009 blev en af de 17 tiltalte skudt i brystet i internt opgør, ifølge politiet. Foto: Facebook

Episoden fandt sted pü Vesterbro i København i 2009. Politiet opfatter det som et internt pakistansk opgør, der endte med flere skud i brystet pü den dengang 34-ürige lillebror. Han overlevede, men sidder i dag i kørestol.

***

[negative]

Bil og helikopter.
Bil og helikopter. Foto: Facebook

De har levet et liv med store biler, dyre smykker, designermøbler - og ikke mindst rigeligt med kontanter.

***

[negative]

square to 16x9

***

[negative]

Ifølge anklagemyndigheden har svindlen kun kunnet lade sig gøre, fordi mange hundrede danske firmaer enten har ønsket at hvidvaske penge, snyde med moms, slippe for at betale skat eller dÌkke over sort arbejde.

***

[negative, fit-background]

square to 16x9

***

[negative]

Hvidvasken er ifølge politiet sket gennem 12 selskaber med intetanende strümÌnd som direktører.

Én af dem er Sigitas Macilius. Han bor i en lille lejlighed i Litauen og har været direktør for to selskaber.

Ifølge de lÌkkede dokumenter har selskaberne faktureret for over 40 millioner til i alt 125 danske firmaer. Men da 'Operation X' opsøgte Sigitas Macilius nogle timers kørsel fra hovedstaden Vilnius, var det tydeligt, at han ikke havde scoret gevinsten.

***

[negative]

Og da han mødte op, var han sü fuld, at han faldt i vejkanten og slog sit hoved.

Morten Spiegelhauer mütte vente til dagen efter, hvor Sigitas Macilius havde sovet den ud, før han kunne interviewe ham.

Sigitas Macilius anede intet om sin fine titel eller de 125 danske firmaer, han skulle have udført arbejde for.

***

[negative]

BFT Logistiks tidligere direktør, Thomas Wallin.
BFT Logistiks tidligere direktør, Thomas Wallin. Foto: TV 2

BFT Logistik er et af de firmaer, som har betalt det, der ifølge politiet er falske fakturaer, til Sigitas Macilius’ selskaber.

Det er et firma, som tidligere har været i 'Operation X’s søgelys, fordi de ansatte fik dele af lønnen sort. I dag er det under konkurs.

***

[negative]

Morten Spiegelhauer opsøger BFT Logistiks tidligere direktør. Video: TV 2 Danmark

Men BFT Logistiks tidligere direktør, Thomas Wallin, kender ikke Sigitas Macilius.

Morten Spiegelhauer fortÌller ham, at Sigitas Macilius er den eneste registrerede ansatte i det selskab, der har sendt ham fakturaerne. Den tidligere direktør fastholder, at han har modtaget arbejdskraft for sin betaling, men han kan ikke forklare, hvem der har leveret den.

Thomas Wallin har efterfølgende sendt en mail til 'Operation X', hvor han skriver, at han ikke har kendskab til de püstüede ulovligheder.

***

[negative]

'Operation X' har fĂĽet lĂŚkket mange tusinde hemmelige dokumenter i sagen. Ud fra det har vi kortlagt de 103 firmaer, som har betalt fakturaer til de centrale selskaber i svindelsagen for mindst en halv million kroner.

'Operation X' har ikke kunnet dokumentere, at de 103 firmaer bevidst har ønsket at hvidvaske penge, snyde med moms, slippe for skat eller dÌkke over sort arbejde, südan som Anklagemyndigheden püstür det.

Morten Spiegelhauer.
Morten Spiegelhauer. Foto: TV 2

***

[negative]

Herunder kan du se, hvem de er. Firmaerne er sorteret efter, hvor mange penge de har betalt fakturaer for.

[DATABASE]

Fejl pĂĽ siden

Der skete desvĂŚrre en fejl under indlĂŚsning af indholdet.
Prøv igen senere.
Henter data...vent venligst
Søgningen gav 0 resultater
Vis alle firmaer