Brita og Ove Hansen alias 'Pedal Ove' ved parrets bryllup i 1976.
Mysteriet om Pedal-Ove

Hun skulle hente sin dreng, men forsvandt sporløst - 38 år efter er mordgåden fortsat uopklaret

Drabet på Brita Hansen er aldrig blevet opklaret, efter at hendes eksmand - kendt som ”Pedal-Ove” - blev renset i retten.

Normalt rykkede politiet i Frederikshavn ikke ud med patruljevogne, fordi en 30-årig kvinde havde været forsvundet i syv-otte timer. Slet ikke i en julefrokost-weekend.

Men i dette tilfælde var det anderledes.

Brita Hansen forsvandt nemlig sporløst kort før middagstid lørdag 12. december 1981, da hun ville hente sin søn efter pasning hos hans farmor - og om aftenen blev hendes bil fundet ved kajen i Frederikshavn med højre forhjul bare en meter fra kajkanten. Ulåst og med nøglen i tændingslåsen.

Hvad var der sket med Brita?

Det spørgsmål er sidenhen blevet stillet igen og igen af både politiet, pårørende, pressen og retsvæsnet i det, der blev kendt som Pedal Ove-sagen.

Syv måneder efter politiets patruljer begyndte at lede efter Brita Hansen, dukkede hendes lig ganske vist op i havnen, og hendes eksmand, maskinarbejder og fritidsmusiker Ove Hansen med kunstnernavnet "Pedal Ove", blev idømt 12 års fængsel for drabet.

Fakta om 'Mysteriet om Pedal Ove'

Artiklen er lavet på baggrund af bogen 'Den dag Brita forsvandt' af journalist og forfatter Michael Teschl.

I 2017 modtog han et anonymt brev med en opfordring til at undersøge den næsten 40 år gamle sag om Pedal Ove. 

Den anonyme brevskriver hævdede at være i besiddelse af fortrolige oplysninger, som kunne føre til en endelig opklaring af sagen.

Gennem mere end to år har Michael Teschl gennemtrawlet samtlige dokumenter fra den oprindelige drabssag i 1981-82 og appelsagen ti år senere samt lavet research i Frederikshavn.

Sideløbende har han lavet dokumentarserien 'Mysteriet om Pedal Ove' til TV 2.

Men i 1992 blev Ove Hansen - helt usædvanligt - frikendt, efter Den Særlige Klageret lod sagen gå om. Man konkluderede blandt andet, at han ikke kunne have nået at slå Brita ihjel og skaffe liget af vejen.

Så hvad skete der egentlig på dagen, hvor Brita forsvandt?

Ved at sammenstykke vidneudsagn fra blandt andre Britas kæreste, en 28-årig mand, der her kaldes "Palle", naboer, familie og bekendte, tegner der sig et billede af, hvad der hændte på den frostkolde dag i december.

Vi skruer tiden 38 år tilbage.

Timerne op til Britas forsvinden

Lørdag 12. december 1981 begyndte allerede i de tidlige nattetimer for 30-årige Brita Hansen.

Hun havde været til firmajulefrokost på skibsmotorfabrikken Alpha Diesel, en af Frederikshavns største virksomheder, hvor hun arbejdede som bogholder.

Klokken var over 02.00, da hun låste sig ind sin lejlighed på Koktvedvej 83 i den sydvestlige del af byen. Her ventede hendes nye kæreste, den to år yngre Palle, på hende i soveværelset.

Brita var kendt som en glad og sjov kvinde, der kunne lide at feste og være aktiv med sport. Med sit blanke, kastanjefarvede hår og varme, brune øjne var hun også populær hos det modsatte køn. Det havde med tiden ført til jalousiopgør med hendes eksmand, Ove Hansen.

Før hun lagde sig til at sove den nat, fortalte hun sin kæreste om, hvordan flere af hendes mandlige kolleger havde lagt an på hende, fordi de vidste, at hun for nylig var flyttet i egen lejlighed.

Lidt i ti stod Brita op og gik ud i det lille køkken for at varme minutrundstykker og lave kaffe. Under morgenmaden fortsatte hun med at underholde Palle om nattens udskejelser. Der var nok at tale om, og ifølge Palle blev de siddende ved køkkenbordet gennem både 10- og 11-radioavisen.

Cirka klokken 11.30 ringede Britas eksmand, Ove. Han gav besked om, at Brita gerne måtte komme og hente Mads, deres fireårige søn.

”Ja, men så henter jeg ham nu”, lød svaret fra Brita, som kort efter begyndte at gøre sig klar til at tage af sted.

Planen var, at Brita først skulle hente sønnen Mads hos hans farmor, hvor han var blevet passet siden dagen før. Derefter ville hun køre ud til sin arbejdsplads efter nogle kassettebånd, som hun havde glemt at tage med sig hjem efter festen. Palle ville også gerne se, hvor hun arbejdede.

Ud på eftermiddagen skulle Britas søn til et juletræsarrangement. Her ville hun hente ham igen klokken 16.30, så han kunne komme med hende og Palle til familiejulefrokost hos et af Palles familiemedlemmer, købmand Finn Korsholm, klokken 17.00.

Brita tog sin mørkeblå dynejakke med en bred, rød tværstribe hen over skulderpartiet på og snørede sine fodformede Ecco-sko. Også Palle tog overtøj på – en rulamsfrakke og et par træsko.

Omkring klokken 11.40 gik de sammen ud på parkeringspladsen foran blokken. Her holdt Britas lille, lysegrå NSU Prinz 4 – en ramponeret veteranmodel fra starten af 1960’erne, som hendes eksmand Ove havde stillet til rådighed for hende. Bilen havde store plamager af rust, og trods vintervejret var den stadig forsynet med sommerdæk.

Hun satte sin taske ind på bagsædet og begyndte at skrabe is af indersiden af forruden. Palle krøllede sig ind på passagersædet ved siden af hende.

Nogle naboer til Brita forklarede senere til politiet, at de kun så Brita gå ned til bilen den formiddag. Det er bare ét af flere eksempler på divergerende vidneudsagn i sagen.

Brita kørte mod Oves mors hus på Ingeborgvej 42. Men kort før de ankom til huset, standsede hun et par gader derfra og satte Palle af. Aftalen var, at han skulle vente her for ikke at provokere unødigt, forklarede han.

Et par uger i forvejen havde der været en episode, hvor eksmanden Ove var kommet uanmeldt på besøg hos Brita for at hente en boremaskine, og da han opdagede, at Palle var der, havde han, ifølge Palle, ”vippet brillerne af ham”. Efterfølgende ringede Brita til politiet.

Brita kørte videre for at hente sin søn ved eks-svigermoren. Det ville højest tage fem minutter, før hun var tilbage, sagde hun.

Men Palle så hende aldrig igen.

Formiddagens begivenheder – ifølge Ove Hansen

Et andet sted i byen, i forstadskvarteret Kilden syd for Frederikshavn, var Britas fraseparerede mand, 37-årige Ove Hansen, vågnet klokken 08.30 efter en begivenhedsrig nat med et spillejob og en bytur.

Hans færden den lørdag formiddag skulle sidenhen vise sig at rumme mange spørgsmålstegn.

Ove Hansen blev set, da han var på posthuset tæt på klokken 11.00 og lidt senere henne ved Mølleparkens gildesal, hvor han ville stille sine musikinstrumenter ind til et spillejob om eftermiddagen. Han skulle underholde ved to selskaber denne lørdag i to forskellige festlokaler. Døren til salen var dog låst, så han efterlod sin trailer med udstyret foran døren.

Senere kørte Ove sin mor og sønnen Mads til sit hjem på Ryetsvej, lidt syd for byen. Han mente, det var bedst, at de var her, hvor Mads havde sit legetøj og kunne se tv-julekalenderen på farvefjernsyn. Det var også herfra, Ove ringede til Brita for at sige, at hun kunne hente Mads. Opringningen, der sendte Brita ud på køreturen med Palle.

Klokken 11.45 forlod Ove Hansen igen hjemmet i sin bil, fordi han, ifølge sin egen forklaring, ville gøre endnu et forsøg på at sætte sit musikudstyr ind i Mølleparkens gildesal. Naboer så ham bakke ud ad indkørslen på netop det tidspunkt.

Men herfra begyndte 81 minutter, som stadig står centralt i spørgsmålet om, hvad der skete med Brita. I det tidsrum var der nemlig ingen vidner til Pedal Oves færden.

Det var afgørende for, at Ove Hansen 11 måneder senere blev dømt for drabet på Brita Hansen.

Den lange venten

Efterladt på fortovet nogle gader fra Oves mors hus, undrede Palle sig over, hvor Brita blev af.

Han havde travet frem og tilbage ad den aftalte rute i over en halv time, mens han ventede på, at Brita skulle komme forbi og samle ham op. Han tænkte, at hun måske var blevet inviteret til frokost hos sin eks-svigermor og ikke kunne sige nej.

Mens Palle travede fortovet tyndt, havde han lagt mærke til en lille dreng, der sad i et vindue og læste tegneserier. Han kiggede flere gange ned på ham, og de havde øjenkontakt. Drengen bekræftede senere over for politiet, at han så en mand gå frem og tilbage.

Ellers var der ingen, der havde set Palle i tidsrummet, hvor Brita forsvandt.

Ved 12.30-tiden begyndte det at sne, så han besluttede at gå tilbage til Britas lejlighed og vente på hende der.

Omkring klokken 12.45 låste Palle sig ind i Britas lejlighed på Koktvedvej. Han havde været der i cirka fem minutter, da telefonen ringede. Det var Ove, der ville høre, hvor Brita blev af. Han lød rolig og fattet, noterede Palle sig.

Men hvor var Brita så? Både eksmanden Ove og kæresten Palle, som begge havde været i kontakt med Brita denne lørdag formiddag, sagde, at de ikke anede, hvad der var blevet af hende. Den 30-årige kvinde var pludselig væk.

Palle blev nu for alvor bekymret, erklærede han senere over for politiet, og han ringede til familiemedlemmet købmand Finn Korsholm for at fortælle, at Brita var forsvundet.

Ifølge Palle reagerede denne ved at udbryde: ”Så har svinet gjort det”.

Eftersøgningen

I de efterfølgende timer gik kæresten Palle med hjælp fra købmand Finn Korsholm i gang med en større eftersøgning efter Brita.

Palle kendte ikke den præcise adresse på Britas eks-svigermors hus, men kørte rundt i hele kvarteret i sin egen bil og ledte efter Britas bil. Den var som sunket i jorden.

Samtidig tog Finn Korsholm sin cykel og kørte de 400 meter fra købmandsbutikken og hen til Ove Hansens hus på Ryetsvej. Her åbnede Oves mor, Betty, døren. Hun var alene med sit barnebarn, mens Ove var ude til sit første spillejob.

Finn Korsholm lånte telefonen og ringede til politiet for at høre, om der eventuelt var sket en trafikulykke eller lignende, som Brita kunne have været indblandet i. Det kunne de dog straks afkræfte. Der havde kun været én ulykke, og den involverede alene en fuld svensker.

Mens eftersøgningen stod på, var Pedal Ove i fuld gang med sit spillejob i Det Gule Pakhus, da en tjener klokken 15.00 kom hen og prikkede ham på skulderen. Der var telefon til ham.

Det var Oves mor, som var bekymret for Brita. Hun fortalte, at hun var blevet kontaktet af både købmand Finn og Britas far, den pensionerede søofficer Jacob Jacobsen, som begge mente, at Ove var indblandet i hendes forsvinden.

Endnu engang ringede Ove Hansen hjem til Britas lejlighed, og igen fik han en mandsstemme i røret. Palle fortalte, at han ikke havde set Brita siden ved 11.30-tiden. Hun havde været forsvundet i over tre en halv time.

I de følgende timer fortsatte Palle og Finn eftersøgningen efter Brita. De havde fået assistance af Finns unge lærling, Brian Gelardi, for at være mere effektive. Blandt andet lavede de en rundringning til Britas venner og bekendte for at høre, om nogen skulle have set noget til hende. Uden resultat.

De fik også adressen til Oves mors hus for at tjekke, om der var spor efter Brita der. Betty Nygaard havde lånt dem en kældernøgle til huset. Men intet tydede på, at der var foregået noget usædvanligt her.

Britas far sluttede sig nu til eftersøgningsholdet og tog ned til ”Pelikanen”, et flydende damprensningsanlæg ved Frederikshavns Værft, hvor Ove havde sin daglige gang som maskinarbejder.

Jacob Jacobsen frygtede, at hans datter enten blev holdt indespærret der, eller måske var endt i fyret, sådan som hun på et tidspunkt skulle have talt om.

Heller ikke her var der det mindste spor efter Brita.

Men det skulle der snart vise sig at være et andet sted på havnen.

Bilen på Paradiskajen

Vintermørket havde for længst sænket sig over havneområdet i Frederikshavn, da personalet på Terminal Cafeteriet ved 19-tiden blev opmærksomme på tre mænd, der stod og lyste på en lille, hvid bil på kajen.

Et par af serveringsdamerne stillede sig hen til vinduet og fulgte nysgerrigt optrinnet. De havde første gang lagt mærke til bilen ved 18-tiden, hvor anlægskajen gradvist var blevet tømt for køretøjer, som kørte ombord på Oslofærgen. Bortset fra den lille bil, der blev stående.

De tre mænd var Palle, købmand Finn Korsholm og lærlingen Brian Gelardi, som kun havde øje for bilen. Det var nemlig Britas bil. Den var blevet efterladt ude for enden af Paradiskajen, ikke så langt fra Oves arbejdsplads, Frederikshavns Værft og Pelikanen.

Bilen holdt på skrå med højre forende tættest ud mod kajkanten. Dørene var ulåste, og Britas taske stod stadig midt på bagsædet, hvor hun havde efterladt den om formiddagen. Nøglen sad i tændingslåsen.

Ellers var der ingen spor efter Brita. Den nyfaldne sne havde slettet eventuelle fodaftryk på kajen.

Mændene var klar over, at der måtte være sket en forbrydelse. Finn Korsholm gik resolut hen imod telefonboksen ved Terminal Cafeteriet, drejede 000 til alarmcentralen og anmeldte drabet på Brita Hansen.

Opkaldet til Frederikshavns Politi gik igennem klokken 19.06. Et par minutter senere trillede en patruljevogn med to uniformerede betjente ned til stedet.

Et andet sted i byen var Ove Hansen på det tidspunkt i gang med dagens andet spillejob. Han var ankommet til Mølleparkens gildesal ved 18.30-tiden, hvor aftenens vært, 40-årsfødselaren slagter Frandsen, havde hjulpet ham med at bære musikudstyret ind.

Kun afbrudt af en kort spisepause spillede Pedal Ove fra klokken 19.15 og hele aftenen.

Klokken 22.20 blev Ove Hansen kaldt ud i gildesalens køkken. To kriminalbetjente ville tale med ham. Og kort efter sad han i patruljevognen på vej ind til Frederikshavn Politistation.

Under de efterfølgende timelange afhøringer virkede Ove Hansen forvirret og usammenhængende. Han ændrede forklaring flere gange.

Klokken 01.40 natten til søndag 13. december 1981 blev en meget træt Ove Hansen overført til Frederikshavn Arrest, sigtet for at være involveret i Brita Hansens forsvinden.

Det skete sidenhen i Pedal Ove-sagen - fem vigtige datoer:

  • 11. juli 1982 findes Britas lig i havnen i Frederikshavn. Der var tegn på, at hun var død ved kværkning.
  • 12. november 1982 idømmes Ove Hansen 12 års fængsel for drab.
  • 29. november 1991 genoptages sagen af Den Særlige Klageret på baggrund af DR-dokumentarerne 'Dømt for mord' og 'Politiets blinde øje', hvori to nye vidner står frem og giver Ove Hansen et alibi for drabstidspunktet.
  • 13. april 1992 frikendes Ove Hansen for drab og tilkendes en erstatning på 5,4 millioner kroner.
  • I august 2017 modtager journalist Michael Teschl et anonymt brev, som opfordrer ham til at se nærmere på den uopklarede Pedal Ove-sag. Gennem mere end to års omfattende researcharbejde kommer nye afsløringer frem, som fører til en drejning i sagen.

Første del af 'Mysteriet om Pedal Ove' kan ses lige nu på TV 2 PLAY eller torsdag 14. november klokken 20.00 på TV 2.