Krimi

To mænd sigtet for hærværk mod jødiske gravsten i weekenden

Mændene er sigtet efter racismeparagraffen.

Østjyllands Politi har sigtet to mænd på henholdsvis 27 og 38 år for groft hærværk i weekenden.

Natten til lørdag 9. november blev 84 jødiske gravsten på Østre Kirkegård i Randers overhældt med grøn maling, mens mange også blev væltet.

Det skete på årsdagen for Krystalnatten i 1938, hvor nazisterne ødelagde og brændte næsten 7500 jødiske forretninger og omkring 200 synagoger, ligesom 91 jøder blev dræbt og 26.000 fængslet.

De er også sigtet for at hælde maling på en bygning, der lægger hus til Sparekassen Kronjylland. Bygningen er prydet med en stor davidsstjerne - et jødisk symbol.

Politiet modtog anmeldelser om antisemitiske handlinger i fem byer landet over i weekenden.

Sparekassen Kronjylland med davidsstjernen på siden.

Mistanke om målrettet hærværk

De anholdte mænd er begge sigtet efter paragraf 266 b, der også er kendt som racismeparagraffen, da politiet har en formodning om, at mændene specifikt har villet håne jøder på baggrund af deres religion.

Chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen er tilfreds med, at politiet har foretaget to anholdelser. Han beder samtidig borgere, der måtte vide noget om weekendens mange tilfælde af hærværk, om at kontakte politiet.

Samme aften som de mange tilfælde af hærværk mod gravstenene fik en jødisk familie i Silkeborg påklistret en davidsstjerne på deres postkasse med ordet 'Jude' skrevet på.

Samme symbol blev brugt under det nationalsocialistiske rige i Tyskland, hvor alle jøder blev tvunget til at bære stjernen offentligt.

Nogle af gravstenene blev væltet.