Krimi

Ledende nynazist varetægtsfængslet for hærværk mod jødiske gravsten

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Politiet har fundet spor af maling på jakker hos to mænd i forbindelse med weekendens omfattende hærværk.

En af de anholdte i sagen om antisemitisk hærværk er 38-årige Jacob Vullum Andersen, som er et ledende medlem af den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Både ham og den 27-årige mand, der også er anholdt, nægter sig skyldige. De to er nu varetægtsfængslet i fire uger.

Jacob Vullum Andersen er mistænkt for at have medvirket til at hælde maling over 84 jødiske gravsten, væltet nogle af gravstenene samt at have begået hærværk mod Sparekassen Kronjyllands bygning, som er pyntet af en davidsstjerne.

- Der er begrundet mistanke om, at de er skyldige i de rejste sigtelser, siger dommer Marianne Sonne.

Grundlovsforhøret er blevet holdt for lukkede døre af hensyn til den videre efterforskning. Men ved afsigelsen af kendelsen løfter dommeren lidt af sløret for, hvad sigtelsen bygger på. Ifølge dommeren er der blandt andet fundet jakker og sko med pletter af grøn maling hos de sigtede. Desuden er der fundet maling og en pensel med rester af maling hos en af dem.

Har benægtet over for TV 2

For blot to dage siden udtalte Jacob Vullum Andersen til TV 2 Østjylland, at han ikke havde noget med sagen at gøre, men støttede op om hærværket.

- Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, sagde den nu anholdte nynazistleder.

I samme interview med TV 2 Østjylland sagde Jacob Vullum Andersen også, at Nordfront ikke kender til nogen aktioner begået mod jøder.

- Om enkeltpersoner, om de måtte være en del af Modstandsbevægelsen, sympatisører eller helt udenforstående, har benyttet dagene omkring årsdagen for Krystalnatten til at aktionere mod jøder og jødisk magt, ved vi ikke.

Nynazister aktionere på jyske skoler

Den Nordiske Modstandsbevægelse, der også er kendt som Nordfront, kalder sig for en 'en revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation'.

Nynazisterne fra Den Nordiske Modstandsbevægelse laver med jævne mellemrum aktioner i Randers-området, hvor de blandt andet har hængt en dukke op ved den lokale Føtex.

Derudover har ekstremisterne også en tendens til at hænge plakater op på lokale skoler og sætte klistermærker op i området omkring skolerne.

Plakater med ordene: "Danske ungdom. Kæmp for jeres fremtid" og en mand iklædt noget, der både i udseende og uniform bærer meget lighed med de ariske figurer i Nazitysklands propaganda.

Israels ambassadør ikke overrasket over hærværk

Benny Dagan er ambassadør fra Israel i Danmark og besøgte for nyligt Østre Kirkegård i Randers, hvor hærværket fandt sted, sammen med kirkegårdsleder Thue de la Cour.

- I virkeligheden var det nok bare et spørgsmål om tid. Det er et wakeupcall til os alle om, at vi skal tage antisemitisme meget mere alvorligt. Undersøgelser viser, at der er en dramatisk stigning af antisemitiske hændelser, siger Benny Dagan til TV 2 Østjylland.

Han peger på en generel tendens i Europa, som han mener i stigende grad er plaget af antisemitisme, der i hans øjne bør tages meget mere seriøst, end det bliver i dag.

- Vi ser kun toppen af isbjerget. Mange hændelser bliver ikke anmeldt, fordi folk er bange eller ikke tager sig tid til at kontakte politiet.

Politikere fordømmer hærværk

Flere politikere har været ude og fordømme hærværket på krystalnatten, herunder statsminister Mette Frederiksen.

Ovenpå det grove hærværk i weekenden skrev hun søndag på Facebook, at angrebet på en jødisk gravplads var et angreb ikke kun på de danske jøder, men hele det danske samfund.

- Det gør mig ondt at tænke på, hvordan det må være at se sine elskedes sidste hvilested udsat for så modbydeligt hærværk.

Også Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, har i søndags været ude og fordømme handlingen. Han kalder det uanstændigt og uacceptabelt, at danske jøder skal hånes. Det skriver han på Twitter.

- Jeg håber, at politiet hurtigt får opklaret, hvem der står bag, så gerningsmændene kan blive straffet.

I USA har 40 demokratiske kongresmedlemmer stillet forslag om, at den nynazistiske danske gruppe bliver tilføjet den amerikanske liste over udenlandske terrororganisationer.