Krimi

Dansk Syrienkriger fængslet for terrortrussel

Ahmad el-Haj er tidligere idømt fængselsstraf i Tyrkiet.

En 28-årig dansk Syrienkriger er tirsdag blevet varetægtsfængslet i 27 dage efter et grundlovsforhør i Københavns Byret.

Der er særligt bestyrket mistanke i de sigtelser, der er rejst mod ham, lød det.

Ahmad Salem el-Haj er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 om terrorisme og straffelovens paragraf 136 om at tilskynde til en forbrydelse.

- Det er en særdeles alvorlig sag. Det er først nu, politiet får mulighed for at tale med den sigtede. Det håber vi i hvert fald, sagde anklager Sidsel Klixbüll indledningsvis i retten.

Ahmad Salem el-Haj er sigtet efter den såkaldte terrorparagraf på baggrund af en video, der blev lagt på internettet i 2013 og ifølge anklageren var tiltænkt danske seere.

Her kunne man se den nu 28-årige mand sammen med tre andre islamister fra gruppen Kaldet til Islam skyde på mål efter billeder af blandt andre forfatteren Lars Hedegaard, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og den konservative politiker Naser Khader.

På baggrund af samme video er han ligeledes sigtet for offentligt at have tilskyndet til en forbrydelse, idet personerne i videoen blandt andet beder Allah velsigne dem, der sigter på og rammer "de vantro".

Endvidere er han sigtet for, at han i en periode fra juni 2016 til november 2017 skal have opholdt sig i et konfliktområde i Syrien, hvilket ikke er lovligt for en dansk statsborger. I princippet formodes det, at han opholdt sig i området siden 2013, men rent teknisk kom paragraffen først til i juni 2016.

Efter at have hørt sigtelsen blive læst op nægtede den 28-årige sig efter en kort tænkepause skyldig i den rejste sigtelse.

Derefter valgte dommeren at følge anklagerens anmodning om dørlukning, og pressen blev bedt forlade retssalen under resten af grundlovsforhøret.

Ankom i kørestol

Dansk-palæstinensiske Ahmad Salem el-Haj blev anholdt mandag eftermiddag klokken 17.22, da han landede i Københavns Lufthavn med et fly fra Tyrkiet, hvor han kort forinden var blevet løsladt fra et udsendelsescenter.

Ved tirsdagens grundlovsforhør ankom han til retten iklædt en blå hættetrøje med huen oppe, mens han smilede til tilhørerrækkerne, hvor adskillige familiemedlemmer havde taget plads.

Han rullede ind i kørestol med et hvidt tæppe over benene og højre ben strakt frem, da han ifølge sin familie skal være alvorligt skadet efter et bombeangreb i Syrien.

På tidligere billeder har Syrienkrigeren haft stort fuldskæg, men tirsdag fremstod han lys i huden med mørke skægstubbe og kort hår.

Fængslet i Tyrkiet

Ahmad Salem el-Haj er født og opvokset i Aarhus, men rejste i februar 2013 til Syrien, ifølge anklagen for at tilslutte sig terrorbevægelsen Islamisk Stat.

I starten af 2017 blev han hårdt såret i et bombeangreb i Syrien. Samme år blev han anholdt i Tyrkiet, da han blev smuglet ind i landet med sin kone og deres to børn.

Ahmad Salem el-Haj blev i Tyrkiet idømt en fængselsstraf på fire år og to måneder, men siden november 2018 har han siddet i en celle i et udrejsecenter.

Herfra blev han mandag løsladt og sat på et fly til København, hvor dansk politi stod klar og anholdt ham mandag eftermiddag.