Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsens døtre besøgte bankboks dagen efter hendes afrejse til Sydafrika

Britta Nielsen fastholder, at det var utrolig let at svindle i Socialstyrelsen, og at der blev snakket om det.

24. september 2018 klokken 11.31 ankom Britta Nielsens to døtre, Nadia Samina Hayat og Karina Jamilla Hayat, til Nordeas filial i Hvidovre.

Uden at stoppe op gik de direkte ned til bankboksene i kælderen, og efter fire minutter forlod de igen banken med tasker over skulderen.

Det er netop kommet frem i retssal 60 i Københavns Byret, hvor sjette retsdag mod Britta Nielsen er i gang. Her viste anklagemyndigheden billeder fra en overvågningsvideo, der viser døtrene gå ind i banken og forlade den igen.

Det kan enhver frit gøre. Men ifølge anklagemyndigheden er det påfaldende, da besøget fandt sted dagen efter, at svindeltiltalte Britta Nielsen tog til Sydafrika.

Ifølge anklager Lisbeth Jørgensen er besøget ekstra interessant, fordi der ved Britta Nielsens anholdelse blev beslaglagt et usb-stik med et slags budget, hvor det var dokumenteret, at en bankboks i Nordeas filial i Hvidovre indeholdt 2,9 millioner kroner.

Britta Nielsens forsvarsadvokat, Nima Nabipour, vil, hvis billederne igen bliver aktuelle i sagen, indkalde døtrene som vidner:

- Det virker selvfølgelig suspekt. Og derfor skal de have mulighed for at kommentere på det, siger han.

Billederne fra videoen viser ikke døtrene ved eller foran selve bankboksen.

Britta: - Min datters smykker

På dokumentet fra usb-stikket, der blev vist i retten, kan man foruden bankkontoen i Nordea se, at der er udgifter til huset i Hvidovre, indeståender på bankkonti og optegnelser over forsikringer.

Desuden er der opgjort opsparinger i Nordea og Danske Bank.

Billederne blev vist ved anklagemyndighedens sidste spørgsmål, da de rejste spørgsmålet om, hvorvidt Britta Nielsen har delt ud af pengene - eller har forsøgt at skjule dem, da hun var på flugt.

Jeg ville gerne ud af det her forbrug med den her trang til at tage pengene

Britta Nielsen, svindeltiltalt

Britta Nielsen selv fortalte efter frokostpausen, at hun har haft bankboksen siden sin mands død. Og den blandt andet er blevet brugt til personlige papirer og hendes datters smykker, som hun fik efter et bryllup:

- Hvis de skulle i bankboksen, er det fordi de skulle have de smykker. Jeg ved, der var noget bryllup eller forlovelse, hvor jeg skulle have været barnepige, men jeg fik noget hjernerystelse. Men jeg er ikke bekendt med, at de har været i boksen og hentet smykker, siger Britta Nielsen.

Døtre nægter hæleri

Ifølge Britta Nielsen havde hun kun en ring fra sin mor liggende, og hun har ikke haft andre kontanter end de 300.000, som hun blev anholdt med 5. november 2018. Resten har været en pensionsopsparing og de penge, der stod på hendes konti, sagde hun.

Britta Nielsen er tiltalt for at have overført ikke under 116.915.658 kroner til sig selv fra 1993 til 2018, hvor hun arbejdede i Socialstyrelsen. Ifølge Anklagemyndigheden er der samlet overført 7.178.348 kroner til hendes tre børn og en svigersøn.

De er alle sigtet for groft hæleri. De nægter sig skyldige, og det vides ikke, hvor langt anklagemyndigheden er i arbejdet med at finde ud af, om der skal rejses tiltale mod de fire.

”Man kunne tage til Bahamas”

På retssagens sjette dag bliver Britta Nielsen også afhørt af sin forsvarsadvokat. Her er det kommet frem, at det for Britta Nielsen og hendes kollegaer var et samtaleemne, hvor let det var at snyde, og at det var noget, der blev snakket om over frokostbordet.

- Ja. Det var rimelig kendt, at der ikke skulle noget til for at lave det, som jeg lavede. På det tidspunkt var det en stående joke, at man kunne putte sit eget kontonummer ind, overføre pengene og tage en tur til Bahamas, sagde Britta Nielsen.

Desuden har hun fortalt, at hun opfordrede til, at sikkerheden blev øget. Blandt andet ved at tilknytte en såkaldt nemkonto til projekterne, så hun ikke kunne ændre kontonumrene.

I et interview på Kanal 5 står den svindelsigtede Britta Nielsens døtre frem og fortæller, at de ikke kendte til svindlen.

- Jeg ville gerne ud af det her forbrug med den her trang til at tage pengene. Samtidig kunne jeg godt lide mit arbejde, jeg ville gerne have, det kørte, og at man kunne se de her ting, jeg var glad for at lave, sagde Britta Nielsen, mens hun græd og havde svært ved at få ordene frem.

Har overført 117 millioner

Britta Nielsen er tiltalt for dokumentfalsk, embedsmisbrug og groft bedrageri. Sidstnævnte kan give op til otte års fængsel.

Hun er også tiltalt efter en særlig paragraf, der kan give op til 50 procent længere straf.

Den vil forsvaret have droppet grundet uklarhed om hendes udlevering fra Sydafrika. Netop af den årsag er retssagen flere gange blevet udskudt, da forsvaret krævede en redegørelse for forløbet og siden mente, at de manglede vigtige dokumenter. Der tages først højde for det under proceduren.

retssagens femte dag hørte retten for første gang Britta Nielsen forklare sig. Her fortalte hun, at hun ”faldt for en fristelse” i systemet, og at overførslerne blev ”en slags afhængighed”, selvom hun fortalte, at hun var bange, og at hendes mand en enkelt gang opdagede svindlen.

Kammeradvokaten har foreløbigt fundet aktiver for lidt over fem millioner kroner i Britta Nielsens konkursbo.