Britta Nielsen i tårer i retten: - Jeg faldt for en fristelse
For første gang afgav den 65-årige svindeltiltalte kvinde mandag forklaring i retten.
Sagen mod den svindeltiltalte Britta Nielsen tog mandag formiddag en overraskende drejning, da hovedpersonen selv pludselig gerne ville afgive forklaring i retten.
Her svarede Britta Nielsen blandt andet på spørgsmålet om, hvorfor hun tog det første skridt til svindlen.
Efter længere tids tavshed svarede hun lavmeldt:
- Det var økonomisk pres. Jeg faldt for en fristelse i systemet til at lave en overførsel, som skulle hjælpe lidt på, at økonomien stod så slemt til. Jeg havde fået udgifter, jeg ikke kunne betale, og var kommet i Ribers.
Dermed blev femte retsdag den første dag, hvor offentligheden hørte ord fra Britta Nielsen, der indtil da kun havde ytret, at hun gerne vil tiltales 'Britta' i retten.
Efter hun havde udtalt de første ord om, hvordan det hele startede, måtte Britta Nielsen tørre tårer væk fra øjnene med en serviet.
Kunne ikke få det til at hænge sammen
Hun kunne ikke huske konkret, hvornår hun begyndte at overføre penge til sig selv fra Socialstyrelsen.
- Nej, det kan jeg ikke. Vi (Britta Nielsen og hendes nu afdøde mand, red.) havde i længere tid haft overarbejde. Vi arbejdede på skift. Min mand havde skifteholdsarbejde, så vi kunne ikke få det til at hænge sammen. Også fordi vi havde tre børn, svarede Britta Nielsen.
Den 65-årige tiltalte havde svært ved at huske alle de overførsler, som anklagemyndigheden mener har fundet sted igennem 25 år.
- Den økonomiske nedgang og de problemer, vi fik med økonomien, blev værre og værre. Jeg har ikke nogen fornemmelse af, at det er foregået over så mange år, og jeg har ikke nogen forståelse eller fornemmelse af, at det er blevet til så mange penge, sagde hun.
Britta Nielsen mener dog, at den første overførsel fandt sted i 1997 - selvom anklagemyndigheden mener, at der er sket svindel siden 1993.
I retten mindedes hun, at hendes mand opdagede den første overførsel.
- Der kommer et kontoudtog i vores postkasse, og han spørger mig, hvad det er. Da jeg ikke kan bortforklare det, fortæller jeg ham om det, og han bliver rigtig vred. Han beder mig om straks at få ført pengene tilbage, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal gøre det. Så jeg beholder pengene, fortalte Britta Nielsen.
Hun forklarede videre, at hun fortsatte overførslerne. Da hendes mand tog nøglerne til postkassen, oprettede Britta Nielsen en postboks, hvor kontoudtogene kom ind, så manden ikke opdagede dem.
Ifølge anklageren nåede Britta Nielsen at overføre omkring ti millioner indtil hendes mands død i december 2005.
Vurderede, om pengene var vigtige
Da spørgsmålene efterfølgende faldt på svindlen og de tekniske detaljer, var Britta Nielsen ikke længere følelsesladet. Ved hjælp af en skærm i retslokalet forklarede hun, hvordan hun kunne tilgå systemerne og ændre betalingerne til fiktive projekter, der endte på hendes egne konti.
Undervejs forklarede Britta Nielsen også sine overvejelser omkring svindlen. At hun hver gang foretog en vurdering af, hvorvidt de penge, hun var på vej til at tage, var vigtige for tilskudsmodtageren eller ej.
- Jeg har ikke taget nogle penge fra projekter, som ikke ville blive gennemført, fordi jeg havde taget pengene, sagde hun.
- Det er penge, der er kommet retur fra projekter, der ikke har brugt dem. Pengene er i overskud, de har ikke været udmøntet. Det er den tilgang, jeg har haft til at tage de her penge, sagde Britta Nielsen.
Britta Nielsen er sigtet for at have svindlet for næsten 117 millioner kroner i Socialstyrelsen i en periode over 25 år.
Otte vidner i sagen
Anklageren har i alt indkaldt otte vidner i sagen.
Britta Nielsen har erkendt sig delvist skyldig i embedsmisbrug og bedrageri, da hun har erkendt at have overført penge til sig selv – hun kan dog ikke huske de specifikke overførsler, og derfor er erkendelsen delvis, har hendes advokat Nima Nabipour fortalt.
Groft bedrageri kan give op til otte års fængsel.
Næste retsmøde er i morgen 12. november, hvor flere vidner skal afgive forklaring i sagen.