Britta Nielsen gav sin version - her er fire ting, hun svarede pĂĄ

Britta Nielsen var i et register for dårlige betalere og lod sig derfor friste til at begå økonomisk svindel, forklarede hun ved dagens retsmøde.

Sagen mod den svindeltiltalte Britta Nielsen tog mandag formiddag en overraskende drejning, da hovedpersonen mod forventning pludselig gerne ville afgive forklaring i retten.

Med fire spørgsmål og svar giver vi her et overblik over, hvad hun sagde:

1. Hvorfor svindlede hun?

Britta Nielsen kunne ikke få økonomien til at hænge sammen, sagde hun i retten.

Hun var i Ribers - et register over dårlige betalere - og kunne ikke betale sine udgifter. Med tre børn, der skulle forsørges og en mand med en "mellemindkomst" fra sit job som afdelingsleder i Carlsberg, begyndte Britta Nielsen at tænke kreativt.

Derfor startede hun med at sende ulovlige overførsler til sig selv, forklarede Britta Nielsen i retten:

- Jeg faldt for en fristelse i systemet til at lave en overførsel, som skulle hjælpe lidt på, at økonomien stod så slemt til.

2. Hvem kendte til svindlen?

Britta Nielsen forklarede, at det kun var hendes - nu afdøde - mand, der opdagede svindlen. Og at det kun skete en enkelt gang ved en overførsel i 1997.

Manden blev vred, men hun valgte alligevel at beholde pengene, da hun ikke vidste, hvordan hun kunne returnere dem.

Ifølge anklageren overførte Britta Nielsen omkring 10 millioner kroner frem til sin mands død i 2005. Han opdagede ikke andre ulovlige overførsler, fortalte hun i retten.

Britta Nielsen havde ansvaret for økonomien i familien og oprettede en postboks, hvor kontoudtogene blev sendt til, så manden ikke fattede mistanke.

Britta Nielsens tre børn er sigtet for groft hæleri, og deres eventuelle dom afhænger blandt andet af, om de kendte til svindlen. Men alt blev skjult for familien, understregede Britta Nielsen.

3. Hvorfor stoppede hun ikke med at svindle?

Britta Nielsen udviklede en afhængighed for at overføre de mange ekstra penge til sig selv, forklarede hun i retten.

Penge, der gik til at forsøde den tidligere så økonomisk pressede families tilværelse. Hun forklarede, hvordan hun pludselig kunne bruge penge på sig selv og ting, hun altid havde drømt om som barn.

I 2015 kom der en pause i overførslerne, hvor Britta Nielsen havde lyst til at stoppe med det ulovlige foretagende. Det kunne hun imidlertid ikke grundet hendes høje leveomkostninger.

Biler skulle vedligeholdes, heste skulle plejes og familien havde vænnet sig til den gode levestandard.

4. Hvordan svindlede hun?

Britta Nielsen oprettede en række fiktive projekter med navne som 'Hjælp til selvhjælp', som hun kunne overføre pengene til.

Beløbene blev overført i rater, som er kutyme ved udbetaling af tilskudsmidler.

Derefter satte hun sit eget kontonummer ind, tastede en bevilling ind, og så var det bare at sætte udbetalingen i gang. Når Britta Nielsen skulle rette kontonummeret til sit eget, skete det med simpel rettelak, forklarede hun og erkendte dermed dokumentfalsk.

Nielsen tilføjede, at hun altid vurderede om pengene var vigtige for tilskudsmodtageren eller ej, inden hun tog pengene, og at hun kun tog penge fra projekter, hvor de var i overskud og dermed ikke udmøntet.

Næste retsmøde er tirsdag 12. november, hvor flere vidner skal afgive forklaring i sagen.