Anklager: Så meget overførte Britta Nielsen til døtre og søn
Anklagemyndigheden fremlagde, at der er købt en bil til 600.000 kroner, som senere er overdraget til datteren.
Efter godt og vel en time af fjerde retsdag mod svindeltiltalte Britta Nielsen, stod det klart, at retten heller ikke tirsdag kom til at høre hendes forklaring.
Derfor blev dagen brugt på, at anklagemyndigheden fremlagde, hvordan de mener, at svindlen er foregået.
Og her kom det frem, at der på Britta Nielsens beslaglagte iPhone 6 er fundet flere iøjnefaldende opslag på søgemaskinen Google. Herunder blandt andet:
- "Hvor skal man afsone straf på 6 år?"
- "Hvordan opretter man en fond i Sydafrika?"
- "Hvor opbevarer man smykker i Sandton (bydel i Johannesburg, Sydafrika, red.)?"
- "Nyborg fængsel"
- "Lukkede fængsler"
- "Horserød fængsel"
- "Er Maurititus en del af Sydafrika?"
Søgningerne blev foretaget 28. og 30. oktober 2018 – Britta Nielsen blev anholdt 5. november.
Britta Nielsen ønskede ifølge anklagemyndigheden ved anholdelsen ikke at åbne telefonen, hvorfor den blev sendt til eksperter. Med dette og søgningerne in mente argumenterede anklagemyndigheden for, at der var forhold, og muligvis midler, som Britta Nielsen ikke ønskede at fortælle om.
Hævede 25 millioner i kontanter
Britta Nielsen er tiltalt for at have overført ikke under 116.915.658 kroner til sig selv fra 1993 til 2018, da hun arbejdede i Socialstyrelsen.
Og ved anklagemyndighedens fremlæggelse kom det frem, hvordan de mener, at pengene fordeler sig:
- 60,2 millioner på eget forbrug – herunder 25 millioner i kontanter, 25 millioner kroner til forbrug i øvrigt, godt seks millioner hævet på Mastercard og fire millioner hævet i fremmed valuta.
- 48,3 millioner er gået ud af Danmark – 25 millioner til Tyskland, ti millioner til Sydafrika, seks millioner til Holland og knap én million til Sverige.
- 7,1 millioner kroner til børn og svigersøn.
Til Tyskland er der overført i alt 24,8 millioner kroner. Overførslerne begynder i 2009 og slutter i 2012 - en periode, hvor Britta Nielsens yngste datter, Nadia Samina Hayat, driver hestevirksomhed i Tyskland, som TV 2 tidligere har fortalt. Overførslerne er sket til både datterens private konto og virksomhedskonto.
Men ifølge anklagemyndigheden er der også overført til Britta Nielsen to andre børn og svigersøn - samlet 7.178.348 kroner:
- Jimmy Hayat, Søn - 2.829.178 kroner.
- Nadia Samina Hayat, datter - 2.677.420 kroner.
- Karina Jamilla Hayat, datter- 1.291.450 kroner.
- Kian Omid Mirzada, svigersøn - 380.300 kroner.
Fra Britta Nielsens konto er der desuden købt en bil af mærket Range Rover Evoque TD4 hos en forhandler i Birkerød. Prisen lød på i alt 611.000 kroner og bilen er siden overdraget til datteren Karina Jamilla Hayat.
De tre børn og svigersøn er alle sigtet for groft hæleri. Om de er sigtet for nøjagtigt de nævnte beløb, vides ikke. Men de nægter sig skyldige, og det vides ikke, hvor langt anklagemyndigheden er i arbejdet med at finde ud af, om der skal rejses tiltale mod de fire.
Britta Nielsen udtalte sig ikke
Det var ellers ventet, at retten og tilhørerne tirsdag ville høre fra Britta Nielsen selv. Men selvom hun var mødt op i retssal 60 i Københavns Byret, iført marineblå skjorte, sort blazer og sine briller hængende i en snor om halsen, sagde hun ikke andet end ”ja”, da hun skulle bekræfte sin identitet.
Britta Nielsens forsvarsadvokat, Nima Nabipour, mener nemlig ikke, at han har fået alle bilag i sagen, og han havde derfor rådet hende til ikke at udtale sig, førend de foreligger. Selvom hun ifølge advokaten gerne vil.
Bilagene er ifølge Nima Nabipour vigtige, da de dokumenterer, hvordan aftalen ved Britta Nielsens udlevering fra Sydafrika kom i stand.
Herunder hvordan det lod sig gøre, at hun fraskrev sig det såkaldte 'specialitetsprincip' fra den europæiske udleveringskonvention, der betyder, at man kun kan retsforfølges for de forbrydelser, der oprindeligt lå til grund for udleveringen.
Det har betydet, at paragraf 88 i Straffeloven er blevet indskrevet i tiltalen mod Britta Nielsen. Paragraffen bruges i særligt grove sager og giver mulighed for at øge strafferammen med 50 procent.
En paragraf som Nima Nabipour mener skal frafaldes, fordi Britta Nielsen ikke har modtaget den rette vejledning, inden hun underskrev aftalen i Sydafrika.
Tirsdag skulle retten have behandlet spørgsmålet om paragraf 88, men det blev efter første pause udsat til retssagens procedure – det vil sige i slutningen af retssagen.
Britta Nielsen har erkendt sig delvist skyldig i embedsmisbrug og bedrageri, da hun har erkendt at have overført penge til sig selv – hun kan dog ikke huske de specifikke overførsler og derfor er erkendelsen delvis, har Nima Nabipour fortalt.
Groft bedrageri kan give op til otte års fængsel. Hvis ikke paragraf 88 frafaldes, kan det veksles til 12 år.
Næste retsmøde er 11. november.
Se mini-dokumentaren 'Britta-sagen set indefra' på TV 2 PLAY.