'Pedal Ove' blev frikendt i spektakulær drabssag – nu rejser ny tv-dokumentar tvivl om hans alibi

Fritidsmusikeren Ove Hansen blev i 1992 frikendt for drab på sin hustru efter at have været udsat for "danmarkshistoriens største justitsmord".

En kold decemberdag for snart 40 år siden forsvandt 30-årige Brita Hansen sporløst i Frederikshavn, og syv måneder senere dukkede hendes lig op i havnen. Tilsyneladende var hun blevet kværket.

Hendes fraseparerede mand, fritidsmusikeren Ove Thomas Hansen med kunstnernavnet 'Pedal Ove', blev idømt 12 års fængsel for drabet, selvom der ikke fandtes tekniske beviser for, at han var gerningsmanden.

Ti år senere blev han frifundet, efter at sagen var blevet genoptaget af Den Særlige Klageret. To nye vidner sagde, at de havde set Ove Hansen på drabstidspunktet og gav ham dermed det alibi, han manglede.

Ove Hansen fik tilkendt 5,4 millioner kroner i erstatning for syv et halvt års uberettiget fængsling. Herefter blev Pedal Ove-sagen kendt som danmarkshistoriens største justitsmord.

Men i en ny bog og dokumentarserie på TV 2 sås der nu tvivl om rigtigheden af de to vidners udsagn, som var den primære årsag til, at Ove Hansen blev frifundet.

Dermed er alibiet, som var med til at få ham frikendt, nu væk.

Se klip fra dokumentaren øverst.

Det anonyme brev

Hele årsagen til, at den 38 år gamle mordsag nu sættes i søgelyset igen, er, at journalist og forfatter Michael Teschl i august 2017 modtog et anonymt brev i sin postkasse.

I brevet stod der blandt andet, at ”sandheden endnu ikke har set dagens lys” i Pedal Ove-sagen.

Brevskriveren hævdede at være kommet i besiddelse af fortrolige oplysninger gennem samtaler med en mulig gerningsmand til drabet på Brita.

I det efterfølgende halvandet års tid gennemtrawlede Michael Teschl alle retsdokumenter, politirapporter og vidneafhøringer fra både den oprindelige drabssag og appelsagen ti år senere.

DR-dokumentarer bag afgørende vidneudsagn

Gennem hele forløbet har Ove Hansen nægtet sig skyldig i mordet på sin ekskone.

På selve drabsdagen havde han to spillejobs, henholdsvis om eftermiddagen og om aftenen i to forskellige festlokaler, og ifølge sin egen forklaring kunne han umuligt have nået at begå et drab, inden han mødte ind til det første job omkring klokken 13.00.

Desuden havde han været sammen med parrets søn, den dengang fireårige Mads, det meste af tiden indtil da, hævdede han.

Men der var et hul i hans alibi fra klokken 11.45-13.06, hvor ingen vidner havde set ham. Det var afgørende for, at han ved den oprindelige retssag i 1982 blev kendt skyldig i drab trods manglen på fældende beviser.

Fakta om 'Pedal Ove'-sagen

12. december 1981 dør 30-årige Brita Hansen ved kværkning, og liget kastes i havnen. Britas eksmand, Ove Hansen, anholdes og sigtes for drab.

8. marts 1982 løslades Ove Hansen på grund af manglende beviser.

11. juli 1982 findes Britas lig i havnen i Frederikshavn. Ove Hansen fængsles igen.

12. november 1982 idømmes Ove Hansen 12 års fængsel for drab.

12. juni 1989 prøveløslades Ove Hansen.

13. september 1990 klager advokat Morten Wagner til Den Særlige Klageret.

29. november 1991 genoptages sagen.

13. april 1992 frikendes Ove Hansen for drab og tilkendes en erstatning på 5,4 millioner kroner.

Mens Ove Hansen afsonede sin straf, gik DR-journalisterne Sten Baadsgaard og Jørgen Pedersen ind i sagen. I dokumentarerne ’Dømt for mord’ og ’Politiets blinde øje’, som blev vist i 1990 og 1991, stod to nye vidner frem og bakkede Pedal Oves forklaring op.

Dokumentarernes nye vidner, hjemmehjælperen Sinne Johansen og taxachaufføren Jane Nielsen, sagde begge, at de så Ove Hansen sammen med sønnen Mads på det formodede drabstidspunkt mellem klokken 12.00 og 12.30, og dermed gav de ham et alibi.

Vidneudsagnene var den væsentligste årsag til, at Den Særlige Klageret besluttede at genoptage drabssagen for et nyt nævningeting, der siden frikendte Ove Hansen.

Underkender sit eget alibi

På trods af sit ønske om at blive renset helt for mordmistanken underkender Ove Hansen sit eget alibi i TV 2s nye dokumentar.

Gennem sin research i de gamle sagsakter finder journalist Michael Teschl nogle politirapporter med vidneudsagn fra Ove Hansens tidligere naboer. De fortæller, at Oves søn, Mads, opholdt sig inde hos dem på drabstidspunktet og frem til klokken 14.00.

Det betyder, at Mads ikke kan have været med, da Ove Hansen ifølge sin forklaring for anden gang lidt over 12.00 var en tur nede ved det aflåste forsamlingshus i Mølleparken for at stille sine musikinstrumenter ind.

Hvorfor jeg har sagt, at han var med to gange – der har været en svipser der

Ove Hansen

Da Ove Hansen konfronteres med dette, erkender han, at hans tidligere forklaring ikke holder vand.

- Jeg er næsten overbevist om… Han (Mads, red.) var med første gang i hvert fald, men anden gang er jeg ikke overbevist om. […] Hvorfor jeg har sagt, at han var med to gange – der har været en svipser der, siger Ove Hansen i programmet.

På spørgsmålet om, hvad han tænker om det ene vidne Sinne Johansens udsagn om, at hun så ham sammen med Mads ved forsamlingshuset netop på det tidspunkt, svarer han:

- At hun siger, at Mads var med, det forstår jeg ikke rigtigt.

I videoklippet øverst på siden modsiger Ove Hansen sin egen tidligere forklaring.

Tidligere chef for Rejseholdet: - Det er overraskende

I kølvandet af at den første DR-dokumentar ’Dømt for mord’ tilbage i 1990 præsenterede et af de to nye vidner i 'Pedal Ove'-sagen, blev Rigspolitiets rejsehold sendt til Nordjylland for at assistere Frederikshavns Politi.

Dokumentaren gav nemlig ikke alene Ove Hansen et alibi, men pegede samtidig på en anden mulig gerningsmand: Britas nye kæreste, som var lærer.

Daværende vicekriminalkommissær i Rejseholdet Bent Isager-Nielsen fik til opgave at undersøge de nye oplysninger. Men der viste sig ikke at være tilstrækkeligt hold i anklagerne, og skolelæreren endte med at få en erstatning af DR for injurier.

På baggrund af den nye udvikling i sagen, hvor Pedal Ove selv underkender de vidneudsagn, der gav ham et alibi, har Bent Isager-Nielsen følgende kommentar:

- Det er jo meget overraskende. Fordi hvis det er, som du siger, at Ove Hansen i dag siger det stik modsatte, så falder det også på plads, om jeg så må sige, at det ikke er rigtigt, at de (Ove Hansen og sønnen Mads, red.) er set sammen den dag på det tidspunkt.

Ifølge Ove Hansens tidligere forsvarsadvokat Morten Wagner, som i årevis arbejdede utrætteligt for at få drabssagen genoptaget af Den Særlige Klageret, er den nye udvikling dog ikke særligt overraskende.

- Jeg kan ikke sige andet end "Nå" til det, du siger. Det kan godt være, at Mads ikke var med – men det kan også være, han (Ove Hansen, red.) husker forkert, siger Morten Wagner i TV 2-dokumentaren og tilføjer:

- Det ændrer ikke noget ved min grundlæggende opfattelse. Der er ikke beviser for, at han har begået drabet – og det er det eneste, der interesserer mig.

Dokumentarserien i tre afsnit 'Mysteriet om Pedal Ove' får premiere torsdag 14. november på TV 2. Kan ses nu på TV 2 PLAY.