Krimi

Dansker idømt 19 års fængsel for smugling og salg af hash

Norsk politi fulgte den 53-årige dansker, der kørte i en sort Mercedes, fra Danmark gennem Sverige til Norge. Han havde 210 kilo hash i bilen, da han blev pågrebet. Kripos

Tre danskere er idømt hårde fængselsstraffe i Norge.

En 53-årig dansk mand er blevet idømt 19 års fængsel for indsmugling og salg af 1647 kilo hash til Norge samt for opbevaring af 1826 kilo hash i Danmark.

I samme sag er to andre danskere, en 68-årig og en 47-årig, blevet idømt henholdsvis 12 års og syv års fængsel for medvirken til indsmugling og salg af hash.

Det rapporterer flere norske medier, heriblandt det norske nyhedsbureau, NTB.

Alle tre nægter sig skyldige. Det vides ikke, om personerne har anket dommene.

Blev fragtet i bil

Danskerne blev pågrebet 28. juni sidste år, efter at dansk, svensk og norsk politi havde skygget de tre i over en måned.

Hashen blev fragtet med bil fra Danmark via Sverige til Trysil i Norge, hvilket skete ti gange på et halvt år fra december 2017 til juni 2018.

Ifølge norsk politi har den 53-årige kørt fra sin bopæl i Danmark til en garage, hvor hashen blev opbevaret.

Efter at have fyldt bilen med hash kørte han mod grænsen til Sverige, mens en medhjælper kørte foran for at sikre, at der ikke var grænsekontrol ved Øresundsbroen.

Billede af den hash, der blev gemt og fragtet i den 53-årige danskers bil.

Derefter skiftede den 53-årige til en lejebil i Helsingborg, læssede hashen over i den nye bil og kørte mod Norge, hvor medhjælperen igen sikrede, at der var fri overgang ved grænsen.

Samtidig med anholdelserne af de tre danskere blev der udført en razzia mod den garage i Danmark, hvor hashen blev opbevaret. Her blev der fundet 1,8 ton hash. Ejeren af garagen, en 70-årig dansker, blev i april idømt seks års fængsel i Danmark.

Politiet kom på sporet af den 53-årige dansker i maj sidste år, da de observerede, at han var i kontakt med en potentiel køber og senere stoppede ham i en trafikkontrol.

Siden da har danskeren og hans medhjælpere været genstand for en omfattende efterforskning, som det norske politi har døbt 'Operation Hubris'.

Kan være tale om meget mere

Værdien af den hash, som tiltalen omfatter, er ifølge politiet på mindst 50 millioner norske kroner - godt 37 millioner danske kroner.

- I virkeligheden kan der være tale om et langt større kvantum og et betydeligt større pengebeløb end det, som tiltalen omhandler i denne sag, sagde statsadvokaten Carl Fredrik Fari i retten ifølge norske medier.

Dette skyldes, at norsk politi har kendskab til, at den 53-årige dansker har taget 56 ture fra Danmark til Norge. Han har kun været tiltalt for ti af dem. Politiet har ikke kunnet bevise, at de øvrige ture har været for at sælge hash.

Den 53-årige stod ifølge norske medier uforstående over for anklagerne, da han under retssagen bedyrede sin uskyld.

Den danske mands bil var fyldt med hash.

- Jeg har ikke haft med narko at gøre i 19 år, sagde manden, som i 2001 blev idømt syv års fængsel i en omfattende narkosag - i øvrigt sammen med garage-ejeren, som også er en del af den aktuelle sag.

Ud over de tre danskere er over 30 personer sigtet eller dømt i sagen, og flere af dem er ifølge TV 2 Norge tilknyttet banden Young Bloods.