16x9

19-√•rig i stj√•len Volvo udl√łste historisk politijagt i Danmark - f√łrst da han s√• nyhederne p√• tv, forstod han hvorfor

28. september 2018 blev en 19-årig mand centrum i en omfattende politiaktion. Nu fortæller han om dagen, hvor dele af Danmark blev lukket ned.

square to 16x9

Politiet afsp√¶rrede landets st√łrste broer og blokerede adgangen til f√¶rger. Alle biler blev unders√łgt af bev√¶bnet politi - alt var sat ind p√• at finde en sort Volvo.

I Volvoen sad en dengang 19-√•rig mand og hans venner. De var p√• flugt fra politiet, men vidste ikke hvorfor, de blev jagtet. Nu st√•r manden for f√łrste gang frem med ansigt og fort√¶ller om dagen, hvor dele af Danmark blev lukket ned.

Manden i Volvoen.
Manden i Volvoen. Foto: TV 2

Det udviklede sig dramatisk. Det var en surrealistisk dag

Manden i volvoen

Skiltene p√• motorvejen dikterede 110 kilometer i timen, men den 19-√•rige k√łrte langt hurtigere. Han trampede p√• speederen, og den sorte Volvo V90 overhalede bil efter bil.

Men han slap ikke af med politibilen bag sig. Den overhalede ogs√• alt p√• sin vej og n√¶rmede sig ham. Manden k√łrte i inderste bane p√• motorvejen, men s√•, hvordan politibilen svingede fra overhalingsbanen og ind bag ham i inderste bane i en hurtig man√łvre. Sirenerne fra bilen var ikke til at tage fejl af.

I bilen sad hans tre kammerater og r√•bte. Politiet m√•tte ikke fange dem. Bilen var stj√•let, og de havde hash i lommerne. Den 19-√•rige mand havde heller ikke noget k√łrekort.

- Hold jeres kæft, så jeg kan koncentrere mig, råbte han til de andre i bilen.

Han kunne ikke fatte, hvorfor politiet var så opsat på at få fat i ham. Men én ting var sikker: han ville ikke lade sig fange. Han satte farten op.

Den dengang 19-√•rige mand √łnsker ikke at st√• frem med navn af frygt for repressalier, men Station 2 kender hans fulde identitet.

Joint og forsyninger

F√• timer tidligere havde den unge mand med det m√łrke sk√¶g sat sig bag rattet, mens musikken bragede ud fra bilens anl√¶g. Vennerne delte en joint, mens den sorte Volvo V90 k√łrte rundt p√• Sj√¶lland en solrig fredag eftermiddag. Volvoen havde st√•et i garagen og lokket, og nu var de unge m√¶nd ude og m√¶rke, hvad den kunne tr√¶kke.

Manden drejede bilen væk fra motorvejen, da de nåede Ringsted.

De fire m√¶nd var b√•de t√łrstige og sultne. Men da de havde hentet friske forsyninger, bem√¶rkede bilens chauff√łr noget bag dem. I bakspejlet kunne han ane flere biler. Han fornemmede, at han blev skygget. M√•ske forfulgt? Han pressede Volvoen op over den tilladte hastighed, men bilerne bagved fulgte med. Overhalede han en bil, gjorde de det samme. S√•dan fortsatte det ‚Äď hele tiden med bilerne lurende bagved.

Manden, der sad bag rattet i Volvoen, er i dag 21 år.
Manden, der sad bag rattet i Volvoen, er i dag 21 år. Foto: TV 2

PET’s livvagter på mission

Den 19-√•rige mands fornemmelse af at blive forfulgt var rigtig. For da vennerne k√łbte forsyninger i Ringsted, var livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste t√¶t p√•. De befandt sig allerede i al hemmelighed i Ringsted. Livvagterne beskyttede en gruppe iranere, som er en del af ASMLA ‚Äď en organisation af eksiliranere, som er imod det nuv√¶rende iranske styre.

Livvagterne havde i dagene op til observeret en mand, der tog billeder nær iranernes bopæl, som blev beskyttet af PET. Arbejdede han mon for den iranske efterretningstjeneste? Livvagterne frygtede, at der var et angreb mod gruppen af iranere på vej.

Så da den 19-årige mand og hans tre venner trillede ind i området i en stjålet, svensk indregistreret Volvo V90, overvejede livvagterne, om det måske var attentatmænd, der var på vej mod deres mål. Derfor evakuerede PET de truede eksiliranere fra bopælen i Ringsted, mens jagten på den sorte Volvo gik i gang.

Ved Circle K-tanken her var den 19-årige ikke længere i tvivl om, at de blev jagtet af politiet.
Ved Circle K-tanken her var den 19-årige ikke længere i tvivl om, at de blev jagtet af politiet. Foto: TV 2

Flugten

F√łlelsen af, at nogen var efter dem, blev st√¶rkere, da den 19-√•rige lagde m√¶rke til en politibil, som holdt ved udk√łrslen fra en Circle K-station. Den svingede ud p√• Ringstedvej og fulgte efter ham ud p√• motorvejen.

Det var her, det gik op for m√¶ndene i bilen, at politiet jagtede dem. Og her, at manden i Volvoen k√łrte i indersporet og s√• politiet g√łre det samme.

Stands, var det tydelige signal til den 19-årige. Men hvorfor?

Han adl√łd ikke. I stedet tr√•dte han p√• speederen, mens adrenalinen pumpede rundt i de fire unge m√¶nd i bilen.

En tom Storebæltsbro på en fredag eftermiddag

Da de fire unge m√¶nd stak af fra politibiler med bl√• blink og sirener, blev politiets mistanke om, at der var et angreb mod de truede iranere i gang, endnu st√łrre. Derfor startede de en omfattende politiaktion.

Klokken 14.26 tweetede K√łbenhavns Politi, at der var en st√łrre politiaktion i gang, at broerne var lukket, og f√¶rgeafgange fra hele Sj√¶lland var aflyst.

Få minutter senere viste TV 2 NEWS usædvanlige billeder af en tom Storebæltsbro på en fredag eftermiddag.

Mens bilk√łerne bredte sig p√• begge sider af broen, hobede sp√łrgsm√•lene sig op hos danskerne. Hvad var der ved at ske? Hvad var √•rsagen til en af de st√łrste synlige politiaktioner i Danmarks historie?

K√ł p√• motorvejen ved Nyborg inden Storeb√¶ltsbroen, fredag 28. september 2018.
K√ł p√• motorvejen ved Nyborg inden Storeb√¶ltsbroen, fredag 28. september 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Menneskejagten

Det lykkedes de fire m√¶nd at ryste politiet af sig. Den 19-√•rige k√łrte ind ad en lille sidevej og parkerede bilen. De kiggede p√• hinanden. Hvad skete der? Forvirringen var enorm. De havde undsluppet politiet to gange, men de havde lige spottet flere politibiler i vejsider og kampkl√¶dte betjente med maskinpistoler i et lyskryds. De var lettede over ikke at v√¶re blevet opdaget, men de vidste, det var p√• tide at komme v√¶k fra bilen.

M√¶ndene pakkede deres ting, men inden de forlod bilen, t√łrrede de den af for fingeraftryk og fjernede de h√•r, de kunne finde. Alt blev gjort rent:

Vinduer, sidespejle, d√łrh√•ndtag, gearstang, alle knapper, bagagerummet, selv under motorhjelmen t√łrrede de af. De blev ved, indtil de f√łlte sig sikre p√•, at der ikke var spor af dem tilbage i bilen.

N√łglen blev smidt i en busk, inden en taxa blev tilkaldt.

20 minutter senere sad de i stilhed i taxaen. Lettede. Men s√• t√¶ndte taxachauff√łren for bilradioen.

- Politiet er i √łjeblikket i gang med en st√łrre menneskejagt p√• Sj√¶lland, hvor der ledes efter en farlig gerningsmand. Det betyder, at Sj√¶lland lige nu trafikalt set er helt isoleret, l√łd det i radioen.

Den 19-√•rige kunne m√¶rke sit hjerte ryge op i halsen. Havde politiet lukket hele Sj√¶lland ned for at f√• fat p√• dem? Hvorfor? Han kiggede rundt p√• sine venner, men ingen sagde noget. Der var helt stille. Chauff√łren m√•tte ikke f√• mistanke om, at det var dem, der blev talt om i radioen.

Ville han mon tilkalde hjælp?

Den 19-√•rige h√•bede, at de ville n√• i sikkerhed, f√łr chauff√łren fandt ud af, hvem han lige havde samlet op.

square to 16x9
To betjente nær Roskilde fredag eftermiddag som en del af den store politiaktion. Foto: Scanpix Denmark

Efterlysning: En sort Volvo V90

Kort tid efter de fire m√¶nd satte sig ind i taxaen, fik resten af Danmark mere at vide om, hvorfor politiet havde lukket det halve af landet ned. K√łbenhavns Politi efterlyste en sort, svensk indregistreret Volvo V90.

Politiet advarede også mod, at vidner tog kontakt til mændene i bilen. Man skulle i stedet ringe til politiet.

Det var alt. En svensk bil og tre mænd, danskerne ikke måtte tage kontakt med.

Politiet til stede p√• motorvejen ved Nyborg efter sidste afk√łrsel inden Storeb√¶ltsbroen, fredag 28. september 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Politiet til stede p√• motorvejen ved Nyborg efter sidste afk√łrsel inden Storeb√¶ltsbroen, fredag 28. september 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

I de danske medier fors√łgte eksperter at analysere sig frem til, hvad aktionen egentlig handlede om. Var det en kidnapning, som det svenske medie Aftonbladet beskrev? Eller et fors√łg p√• at afv√¶rge terror?

Den dengang 19-årige mand var selv forvirret, da han så efterlysningen. Han var kommet sikkert frem til en lejlighed og fulgte sagen i fjernsynet. Så var det jo dem, politiet ledte efter på hele Sjælland. Han fattede ikke, hvorfor han var midtpunkt i den store politiaktion. Det var på tide, at han ringede.

Advokaten kom til undsætning

Forsvarsadvokaten Asser Gregersen stod midt i en stor narkosag i √ėstre Landsret, da han kunne m√¶rke sin telefon vibrere i inderlommen.

Asser Gregersen.
Asser Gregersen. Foto: TV 2

Han lod den ringe ud, men fik ikke ro. Den blev ved med at ringe. Det var den samme unge mand, som ringede igen og igen. Han kendte manden fra en tidligere sag, og han gik ud på græsplænen foran landsretten og ringede tilbage til sin klient.

Den var helt gal. Han blev jagtet af hele politiet, nærmest råbte den 19-årige mand.

Asser fornemmede, hvordan manden i r√łret var b√•de oprevet og nerv√łs. Hvad ville der ske, hvis politiet fandt ham? Advokaten kunne ligesom sin klient ikke forst√•, hvorfor s√• mange mennesker ledte efter ham. Asser Gregersen kendte den 19-√•rige som en s√łd teenager, der lavede lidt sm√•kriminalitet. Ikke som en, der skulle jagtes af m√¶nd med maskinpistoler og lukke hele Sj√¶lland ned.

Det var ikke usædvanligt, at en klient mente, at hele Danmarks politi var efter ham. Men det var ganske usædvanligt, at det rent faktisk var tilfældet, tænkte Asser Gregersen.

Han mente, at der skulle skabes ro. S√• klokken 16.55 ‚Äď efter knap tre timers efters√łgning ‚Äď ringede han til politiet. Han fortalte, at han var advokat for manden i den sorte bil, og at den stod parkeret i Vintre M√łller ved Holb√¶k.

Bagefter gav han sin klient et telefonnummer til en betjent. Den 19-√•rige ringede til politiet, som ville have ham ind p√• stationen, men det ville den unge mand ikke. Det eneste, han ville, var at fort√¶lle politiet, at han alts√• ikke havde gjort noget, der skulle en hel politistyrke til at stoppe. Betjenten l√łd, som om han forstod, husker manden, der i dag er 21 √•r.

Men selvom opkaldet fra advokaten hjalp politiet med at finde bilen, var aktionen langt fra slut. For et nyt spor skulle lede politiet helt andre veje.

Et pressem√łde uden meget nyt

Politiet fandt hurtigt frem til bilen i Vintre M√łller, men jagten p√• personerne i bilen fortsatte. De ledte stadig efter de mulige gerningsm√¶nd til det attentat, som de mente kunne v√¶re undervejs. Trafikken blev derfor √•bnet langsomt op igen, s√• sluser ved Storeb√¶ltsbroen og √ėresundsbroen gjorde det muligt for politiet at tjekke alle biler, der ville over broen. Her vandrede kampkl√¶dte betjente med maskinpistoler rundt og unders√łgte alle de biler, som ville k√łre over sundene. Og der var mange, som i timevis havde holdt i kilometerlange k√łer ved de blokerede broer.

square to 16x9
Sidste afk√łrsel inden √ėresundsbroen lige ved K√łbenhavns Lufthavn. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

Der skulle dog g√• flere timer, f√łr politiet gav nyt i sagen og fortalte lidt mere om, hvad aktionen handlede om. Klokken 19 fortalte chefpolitiinspekt√łr J√łrgen Bergen Skov, at politiet mente, de havde fat i det rigtige k√łret√łj, og sagde s√•, at der ikke var grund til at frygte for danskernes sikkerhed.

Det gav anledning til at stille nogle af de mange ubesvarede sp√łrgsm√•l, men svarene afsl√łrede intet, der kunne skabe overblik.

- Men har I foretaget anholdelser? spurgte en journalist.

- Det kan jeg ikke komme n√¶rmere ind p√• nu, svarede J√łrgen Bergen Skov.

- Kan du l√łfte sl√łret for, hvad det handler om? Og hvorfor de er s√• interessante for jer? spurgte journalisten.

Politiet til stede p√• motorvejen ved Nyborg efter sidste afk√łrsel inden Storeb√¶ltsbroen.
Politiet til stede p√• motorvejen ved Nyborg efter sidste afk√łrsel inden Storeb√¶ltsbroen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

- Vi er et sted i efterforskningen, hvor vi ikke kan l√łfte sl√łret for, hvad det er, at det handler om, svarede chefpolitiinspekt√łren.

Efter f√• minutter konstaterede J√łrgen Bergen Skov, at alle de sp√łrgsm√•l, de fremm√łdte journalister stillede, var nogen, han af hensyn til efterforskningen ikke kunne svare p√•. Han lukkede pressem√łdet ned.

For mens han talte, udviklede sagen sig et sted på Fyn.

Espe, som var centrum for politiaktionen fredag 28. september.
Espe, som var centrum for politiaktionen fredag 28. september. Foto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix

Bilen er fundet ‚Äď eller er den?

Et GPS-signal viste nemlig politiet, at den stj√•lne, svensk indregistrerede bil, som de ledte efter, ikke var i Vintre M√łller, men i stedet befandt sig i den lille by Espe p√• Fyn. Politiet blev nu i tvivl om, om de overhovedet havde fat i den rigtige bil.

Mens kontrollerne ved broer og f√¶rgelejer blev oph√¶vet fredag aften, samlede politiet sig p√• en rasteplads mellem Ringe og Espe. Her lavede de en kommandocentral, hvor de koordinerede efters√łgningen efter de formodede gerningsm√¶nd.

De fandt frem til den adresse, hvor bilen ‚Äď if√łlge GPS-signalet ‚Äď burde befinde sig. Alle indfaldsveje til byen blev blokeret af politibiler, og en drone blev sendt i luften. Politiet afsp√¶rrede hele adressen og n√¶rmede sig. If√łlge naboerne spr√¶ngte de sig ind i en lade p√• g√•rden.

Der var ingen bil. En n√¶rliggende hundeskov blev minuti√łst gennems√łgt. Uden resultat.

Langt derfra fulgte den 19-√•rige mand med i politiets aktion. Det var stadig dagens store historie i alle nyhedsudsendelser. Han var lettet. Han vidste, at Volvoen, han havde k√łrt rundt i, ikke havde v√¶ret p√• Fyn den dag. S√• han f√łlte sig sikker p√•, at den store politiaktion intet havde med ham at g√łre alligevel.

square to 16x9
Afspærringen i Espe fredag aften, hvor en gård og et GPS-signal var i centrum for aktionen. Foto: Scanpix Denmark

Politiet fandt ingenting i Espe. Dér, hvor koordinaterne viste, der skulle holde en Volvo V90, stod en gylletank.

If√łlge chefpolitiinspekt√łr J√łrgen Bergen Skov har det efterf√łlgende vist sig, at der var sket en kortslutning i Volvoen, de fire m√¶nd efterlod i Vintre M√łller, som gav politiet forkerte koordinater.

- Der m√• man tr√¶kke p√• smileb√•ndet. Der er ikke andet at g√łre. Det var teknikken, der spillede os et pus, siger J√łrgen Bergen Skov.

Hvad foregik der?

I takt med at trafikken kom til at glide normalt, voksede forvirringen hos danskerne. Politiet havde intet meldt ud siden pressem√łdet p√• Politig√•rden klokken 19.00.

Ingen almindelige danskere havde f√•et svar p√•, hvordan en sort, svensk indregistreret Volvo V90 kunne s√¶tte gang i s√• stor en politiaktion. Eller hvordan en fuldkommen lammelse af fredagstrafikken og kampkl√¶dte betjente if√łlge politiet ikke skulle v√¶re grund til bekymring hos danskerne.

Chefpolitiinspekt√łr J√łrgen Bergen Skov var manden, der l√łbende briefede pressen og danskerne om nyt i sagen.
Chefpolitiinspekt√łr J√łrgen Bergen Skov var manden, der l√łbende briefede pressen og danskerne om nyt i sagen. Foto: Celina Dahl / Ritzau Scanpix

Den fredag eftermiddag blev en dag, den nu 21-årige mand og hans venner vil huske længe.

For ham var det en surrealistisk oplevelse at blive centrum for en historisk stor menneskejagt. Men den dag i dag undrer han sig over, hvordan en stjålet bil med halvskæve teenagere i kunne sætte hele Danmarks politi på den anden ende.

Hans J√łrgen Bonnichsen, som er tidligere operativ leder i Politiets Efterretningstjeneste, fulgte aktionen i Nyhederne. Han har ikke i sin 41 √•r lange politikarriere oplevet en lignende aktion.

- Det er nok de uheldigste gerningsm√¶nd, man nogensinde har fundet i dansk kriminalhistorie, siger Hans J√łrgen Bonnichsen.

Han mener, at den menneskejagt, der blev sat i gang for at finde mændene i Volvoen, kan betegnes som en overreaktion.

- Man kunne have klaret det her ved at s√łrge for, at de truede iranere blev flyttet til et safehouse. S√• var der ingen fare for hverken dem eller den danske befolkning, siger Hans J√łrgen Bonnichsen.

Men selvom den omfattende politiaktion viste sig at v√¶re baseret p√• en lang r√¶kke misforst√•elser, er chefpolitiinspekt√łr J√łrgen Bergen Skov ikke i tvivl om, at politiet handlede korrekt.

- Man kan aldrig gardere sig mod misforst√•elser. Man kender jo ikke en potentiel gerningsmands tanker, n√•r man ser noget. Politiet er n√łdt til at reagere p√• det, vi ved, og det, vi ser, siger han.

Efterskrift

Chauff√łren af Volvoen er sigtet for bedrageri i forbindelse med anskaffelse af bilen. Han n√¶gter sig skyldig i bedrageri, men han erkender h√¶leri. Der forventes at falde dom i sagen i for√•ret 2020.

Politiet har anholdt og varet√¶gtsf√¶ngslet manden, der menes at have taget billeder af og observeret ASMLA-lederens bop√¶l i Ringsted. Han er sigtet for medvirken til drabsfors√łg og for at have hjulpet en udenlandsk efterretningstjeneste i Danmark. Manden n√¶gter sig skyldig i sigtelsen.

Du kan se 'Station 2: Da Sjælland lukkede ned' torsdag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.