16x9

19-årig i stjålen Volvo udløste historisk politijagt i Danmark - først da han så nyhederne på tv, forstod han hvorfor

28. september 2018 blev en 19-årig mand centrum i en omfattende politiaktion. Nu fortæller han om dagen, hvor dele af Danmark blev lukket ned.

square to 16x9

Politiet afspærrede landets største broer og blokerede adgangen til færger. Alle biler blev undersøgt af bevæbnet politi - alt var sat ind på at finde en sort Volvo.

I Volvoen sad en dengang 19-årig mand og hans venner. De var på flugt fra politiet, men vidste ikke hvorfor, de blev jagtet. Nu står manden for første gang frem med ansigt og fortæller om dagen, hvor dele af Danmark blev lukket ned.

Manden i Volvoen.
Manden i Volvoen. Foto: TV 2

Det udviklede sig dramatisk. Det var en surrealistisk dag

Manden i volvoen

Skiltene på motorvejen dikterede 110 kilometer i timen, men den 19-årige kørte langt hurtigere. Han trampede på speederen, og den sorte Volvo V90 overhalede bil efter bil.

Men han slap ikke af med politibilen bag sig. Den overhalede også alt på sin vej og nærmede sig ham. Manden kørte i inderste bane på motorvejen, men så, hvordan politibilen svingede fra overhalingsbanen og ind bag ham i inderste bane i en hurtig manøvre. Sirenerne fra bilen var ikke til at tage fejl af.

I bilen sad hans tre kammerater og råbte. Politiet måtte ikke fange dem. Bilen var stjålet, og de havde hash i lommerne. Den 19-årige mand havde heller ikke noget kørekort.

- Hold jeres kæft, så jeg kan koncentrere mig, råbte han til de andre i bilen.

Han kunne ikke fatte, hvorfor politiet var så opsat på at få fat i ham. Men én ting var sikker: han ville ikke lade sig fange. Han satte farten op.

Den dengang 19-årige mand ønsker ikke at stå frem med navn af frygt for repressalier, men Station 2 kender hans fulde identitet.

Joint og forsyninger

Få timer tidligere havde den unge mand med det mørke skæg sat sig bag rattet, mens musikken bragede ud fra bilens anlæg. Vennerne delte en joint, mens den sorte Volvo V90 kørte rundt på Sjælland en solrig fredag eftermiddag. Volvoen havde stået i garagen og lokket, og nu var de unge mænd ude og mærke, hvad den kunne trække.

Manden drejede bilen væk fra motorvejen, da de nåede Ringsted.

De fire mænd var både tørstige og sultne. Men da de havde hentet friske forsyninger, bemærkede bilens chauffør noget bag dem. I bakspejlet kunne han ane flere biler. Han fornemmede, at han blev skygget. Måske forfulgt? Han pressede Volvoen op over den tilladte hastighed, men bilerne bagved fulgte med. Overhalede han en bil, gjorde de det samme. Sådan fortsatte det – hele tiden med bilerne lurende bagved.

Manden, der sad bag rattet i Volvoen, er i dag 21 år.
Manden, der sad bag rattet i Volvoen, er i dag 21 år. Foto: TV 2

PET’s livvagter på mission

Den 19-årige mands fornemmelse af at blive forfulgt var rigtig. For da vennerne købte forsyninger i Ringsted, var livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste tæt på. De befandt sig allerede i al hemmelighed i Ringsted. Livvagterne beskyttede en gruppe iranere, som er en del af ASMLA – en organisation af eksiliranere, som er imod det nuværende iranske styre.

Livvagterne havde i dagene op til observeret en mand, der tog billeder nær iranernes bopæl, som blev beskyttet af PET. Arbejdede han mon for den iranske efterretningstjeneste? Livvagterne frygtede, at der var et angreb mod gruppen af iranere på vej.

Så da den 19-årige mand og hans tre venner trillede ind i området i en stjålet, svensk indregistreret Volvo V90, overvejede livvagterne, om det måske var attentatmænd, der var på vej mod deres mål. Derfor evakuerede PET de truede eksiliranere fra bopælen i Ringsted, mens jagten på den sorte Volvo gik i gang.

Ved Circle K-tanken her var den 19-årige ikke længere i tvivl om, at de blev jagtet af politiet.
Ved Circle K-tanken her var den 19-årige ikke længere i tvivl om, at de blev jagtet af politiet. Foto: TV 2

Flugten

Følelsen af, at nogen var efter dem, blev stærkere, da den 19-årige lagde mærke til en politibil, som holdt ved udkørslen fra en Circle K-station. Den svingede ud på Ringstedvej og fulgte efter ham ud på motorvejen.

Det var her, det gik op for mændene i bilen, at politiet jagtede dem. Og her, at manden i Volvoen kørte i indersporet og så politiet gøre det samme.

Stands, var det tydelige signal til den 19-årige. Men hvorfor?

Han adlød ikke. I stedet trådte han på speederen, mens adrenalinen pumpede rundt i de fire unge mænd i bilen.

En tom Storebæltsbro på en fredag eftermiddag

Da de fire unge mænd stak af fra politibiler med blå blink og sirener, blev politiets mistanke om, at der var et angreb mod de truede iranere i gang, endnu større. Derfor startede de en omfattende politiaktion.

Klokken 14.26 tweetede Københavns Politi, at der var en større politiaktion i gang, at broerne var lukket, og færgeafgange fra hele Sjælland var aflyst.

Få minutter senere viste TV 2 NEWS usædvanlige billeder af en tom Storebæltsbro på en fredag eftermiddag.

Mens bilkøerne bredte sig på begge sider af broen, hobede spørgsmålene sig op hos danskerne. Hvad var der ved at ske? Hvad var årsagen til en af de største synlige politiaktioner i Danmarks historie?

Kø på motorvejen ved Nyborg inden Storebæltsbroen, fredag 28. september 2018.
Kø på motorvejen ved Nyborg inden Storebæltsbroen, fredag 28. september 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Menneskejagten

Det lykkedes de fire mænd at ryste politiet af sig. Den 19-årige kørte ind ad en lille sidevej og parkerede bilen. De kiggede på hinanden. Hvad skete der? Forvirringen var enorm. De havde undsluppet politiet to gange, men de havde lige spottet flere politibiler i vejsider og kampklædte betjente med maskinpistoler i et lyskryds. De var lettede over ikke at være blevet opdaget, men de vidste, det var på tide at komme væk fra bilen.

Mændene pakkede deres ting, men inden de forlod bilen, tørrede de den af for fingeraftryk og fjernede de hår, de kunne finde. Alt blev gjort rent:

Vinduer, sidespejle, dørhåndtag, gearstang, alle knapper, bagagerummet, selv under motorhjelmen tørrede de af. De blev ved, indtil de følte sig sikre på, at der ikke var spor af dem tilbage i bilen.

Nøglen blev smidt i en busk, inden en taxa blev tilkaldt.

20 minutter senere sad de i stilhed i taxaen. Lettede. Men så tændte taxachaufføren for bilradioen.

- Politiet er i øjeblikket i gang med en større menneskejagt på Sjælland, hvor der ledes efter en farlig gerningsmand. Det betyder, at Sjælland lige nu trafikalt set er helt isoleret, lød det i radioen.

Den 19-årige kunne mærke sit hjerte ryge op i halsen. Havde politiet lukket hele Sjælland ned for at få fat på dem? Hvorfor? Han kiggede rundt på sine venner, men ingen sagde noget. Der var helt stille. Chaufføren måtte ikke få mistanke om, at det var dem, der blev talt om i radioen.

Ville han mon tilkalde hjælp?

Den 19-årige håbede, at de ville nå i sikkerhed, før chaufføren fandt ud af, hvem han lige havde samlet op.

square to 16x9
To betjente nær Roskilde fredag eftermiddag som en del af den store politiaktion. Foto: Scanpix Denmark

Efterlysning: En sort Volvo V90

Kort tid efter de fire mænd satte sig ind i taxaen, fik resten af Danmark mere at vide om, hvorfor politiet havde lukket det halve af landet ned. Københavns Politi efterlyste en sort, svensk indregistreret Volvo V90.

Politiet advarede også mod, at vidner tog kontakt til mændene i bilen. Man skulle i stedet ringe til politiet.

Det var alt. En svensk bil og tre mænd, danskerne ikke måtte tage kontakt med.

Politiet til stede på motorvejen ved Nyborg efter sidste afkørsel inden Storebæltsbroen, fredag 28. september 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Politiet til stede på motorvejen ved Nyborg efter sidste afkørsel inden Storebæltsbroen, fredag 28. september 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

I de danske medier forsøgte eksperter at analysere sig frem til, hvad aktionen egentlig handlede om. Var det en kidnapning, som det svenske medie Aftonbladet beskrev? Eller et forsøg på at afværge terror?

Den dengang 19-årige mand var selv forvirret, da han så efterlysningen. Han var kommet sikkert frem til en lejlighed og fulgte sagen i fjernsynet. Så var det jo dem, politiet ledte efter på hele Sjælland. Han fattede ikke, hvorfor han var midtpunkt i den store politiaktion. Det var på tide, at han ringede.

Advokaten kom til undsætning

Forsvarsadvokaten Asser Gregersen stod midt i en stor narkosag i Østre Landsret, da han kunne mærke sin telefon vibrere i inderlommen.

Asser Gregersen.
Asser Gregersen. Foto: TV 2

Han lod den ringe ud, men fik ikke ro. Den blev ved med at ringe. Det var den samme unge mand, som ringede igen og igen. Han kendte manden fra en tidligere sag, og han gik ud på græsplænen foran landsretten og ringede tilbage til sin klient.

Den var helt gal. Han blev jagtet af hele politiet, nærmest råbte den 19-årige mand.

Asser fornemmede, hvordan manden i røret var både oprevet og nervøs. Hvad ville der ske, hvis politiet fandt ham? Advokaten kunne ligesom sin klient ikke forstå, hvorfor så mange mennesker ledte efter ham. Asser Gregersen kendte den 19-årige som en sød teenager, der lavede lidt småkriminalitet. Ikke som en, der skulle jagtes af mænd med maskinpistoler og lukke hele Sjælland ned.

Det var ikke usædvanligt, at en klient mente, at hele Danmarks politi var efter ham. Men det var ganske usædvanligt, at det rent faktisk var tilfældet, tænkte Asser Gregersen.

Han mente, at der skulle skabes ro. Så klokken 16.55 – efter knap tre timers eftersøgning – ringede han til politiet. Han fortalte, at han var advokat for manden i den sorte bil, og at den stod parkeret i Vintre Møller ved Holbæk.

Bagefter gav han sin klient et telefonnummer til en betjent. Den 19-årige ringede til politiet, som ville have ham ind på stationen, men det ville den unge mand ikke. Det eneste, han ville, var at fortælle politiet, at han altså ikke havde gjort noget, der skulle en hel politistyrke til at stoppe. Betjenten lød, som om han forstod, husker manden, der i dag er 21 år.

Men selvom opkaldet fra advokaten hjalp politiet med at finde bilen, var aktionen langt fra slut. For et nyt spor skulle lede politiet helt andre veje.

Et pressemøde uden meget nyt

Politiet fandt hurtigt frem til bilen i Vintre Møller, men jagten på personerne i bilen fortsatte. De ledte stadig efter de mulige gerningsmænd til det attentat, som de mente kunne være undervejs. Trafikken blev derfor åbnet langsomt op igen, så sluser ved Storebæltsbroen og Øresundsbroen gjorde det muligt for politiet at tjekke alle biler, der ville over broen. Her vandrede kampklædte betjente med maskinpistoler rundt og undersøgte alle de biler, som ville køre over sundene. Og der var mange, som i timevis havde holdt i kilometerlange køer ved de blokerede broer.

square to 16x9
Sidste afkørsel inden Øresundsbroen lige ved Københavns Lufthavn. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

Der skulle dog gå flere timer, før politiet gav nyt i sagen og fortalte lidt mere om, hvad aktionen handlede om. Klokken 19 fortalte chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov, at politiet mente, de havde fat i det rigtige køretøj, og sagde så, at der ikke var grund til at frygte for danskernes sikkerhed.

Det gav anledning til at stille nogle af de mange ubesvarede spørgsmål, men svarene afslørede intet, der kunne skabe overblik.

- Men har I foretaget anholdelser? spurgte en journalist.

- Det kan jeg ikke komme nærmere ind på nu, svarede Jørgen Bergen Skov.

- Kan du løfte sløret for, hvad det handler om? Og hvorfor de er så interessante for jer? spurgte journalisten.

Politiet til stede på motorvejen ved Nyborg efter sidste afkørsel inden Storebæltsbroen.
Politiet til stede på motorvejen ved Nyborg efter sidste afkørsel inden Storebæltsbroen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

- Vi er et sted i efterforskningen, hvor vi ikke kan løfte sløret for, hvad det er, at det handler om, svarede chefpolitiinspektøren.

Efter få minutter konstaterede Jørgen Bergen Skov, at alle de spørgsmål, de fremmødte journalister stillede, var nogen, han af hensyn til efterforskningen ikke kunne svare på. Han lukkede pressemødet ned.

For mens han talte, udviklede sagen sig et sted på Fyn.

Espe, som var centrum for politiaktionen fredag 28. september.
Espe, som var centrum for politiaktionen fredag 28. september. Foto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix

Bilen er fundet – eller er den?

Et GPS-signal viste nemlig politiet, at den stjålne, svensk indregistrerede bil, som de ledte efter, ikke var i Vintre Møller, men i stedet befandt sig i den lille by Espe på Fyn. Politiet blev nu i tvivl om, om de overhovedet havde fat i den rigtige bil.

Mens kontrollerne ved broer og færgelejer blev ophævet fredag aften, samlede politiet sig på en rasteplads mellem Ringe og Espe. Her lavede de en kommandocentral, hvor de koordinerede eftersøgningen efter de formodede gerningsmænd.

De fandt frem til den adresse, hvor bilen – ifølge GPS-signalet – burde befinde sig. Alle indfaldsveje til byen blev blokeret af politibiler, og en drone blev sendt i luften. Politiet afspærrede hele adressen og nærmede sig. Ifølge naboerne sprængte de sig ind i en lade på gården.

Der var ingen bil. En nærliggende hundeskov blev minutiøst gennemsøgt. Uden resultat.

Langt derfra fulgte den 19-årige mand med i politiets aktion. Det var stadig dagens store historie i alle nyhedsudsendelser. Han var lettet. Han vidste, at Volvoen, han havde kørt rundt i, ikke havde været på Fyn den dag. Så han følte sig sikker på, at den store politiaktion intet havde med ham at gøre alligevel.

square to 16x9
Afspærringen i Espe fredag aften, hvor en gård og et GPS-signal var i centrum for aktionen. Foto: Scanpix Denmark

Politiet fandt ingenting i Espe. Dér, hvor koordinaterne viste, der skulle holde en Volvo V90, stod en gylletank.

Ifølge chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov har det efterfølgende vist sig, at der var sket en kortslutning i Volvoen, de fire mænd efterlod i Vintre Møller, som gav politiet forkerte koordinater.

- Der må man trække på smilebåndet. Der er ikke andet at gøre. Det var teknikken, der spillede os et pus, siger Jørgen Bergen Skov.

Hvad foregik der?

I takt med at trafikken kom til at glide normalt, voksede forvirringen hos danskerne. Politiet havde intet meldt ud siden pressemødet på Politigården klokken 19.00.

Ingen almindelige danskere havde fået svar på, hvordan en sort, svensk indregistreret Volvo V90 kunne sætte gang i så stor en politiaktion. Eller hvordan en fuldkommen lammelse af fredagstrafikken og kampklædte betjente ifølge politiet ikke skulle være grund til bekymring hos danskerne.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov var manden, der løbende briefede pressen og danskerne om nyt i sagen.
Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov var manden, der løbende briefede pressen og danskerne om nyt i sagen. Foto: Celina Dahl / Ritzau Scanpix

Den fredag eftermiddag blev en dag, den nu 21-årige mand og hans venner vil huske længe.

For ham var det en surrealistisk oplevelse at blive centrum for en historisk stor menneskejagt. Men den dag i dag undrer han sig over, hvordan en stjålet bil med halvskæve teenagere i kunne sætte hele Danmarks politi på den anden ende.

Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere operativ leder i Politiets Efterretningstjeneste, fulgte aktionen i Nyhederne. Han har ikke i sin 41 år lange politikarriere oplevet en lignende aktion.

- Det er nok de uheldigste gerningsmænd, man nogensinde har fundet i dansk kriminalhistorie, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han mener, at den menneskejagt, der blev sat i gang for at finde mændene i Volvoen, kan betegnes som en overreaktion.

- Man kunne have klaret det her ved at sørge for, at de truede iranere blev flyttet til et safehouse. Så var der ingen fare for hverken dem eller den danske befolkning, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Men selvom den omfattende politiaktion viste sig at være baseret på en lang række misforståelser, er chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov ikke i tvivl om, at politiet handlede korrekt.

- Man kan aldrig gardere sig mod misforståelser. Man kender jo ikke en potentiel gerningsmands tanker, når man ser noget. Politiet er nødt til at reagere på det, vi ved, og det, vi ser, siger han.

Efterskrift

Chaufføren af Volvoen er sigtet for bedrageri i forbindelse med anskaffelse af bilen. Han nægter sig skyldig i bedrageri, men han erkender hæleri. Der forventes at falde dom i sagen i foråret 2020.

Politiet har anholdt og varetægtsfængslet manden, der menes at have taget billeder af og observeret ASMLA-lederens bopæl i Ringsted. Han er sigtet for medvirken til drabsforsøg og for at have hjulpet en udenlandsk efterretningstjeneste i Danmark. Manden nægter sig skyldig i sigtelsen.

Du kan se 'Station 2: Da Sjælland lukkede ned' torsdag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.