Krimi

Fire løsladt midt under rekordlang retssag

'Operation Greed' fortsætter i retten, men nu kan fire tiltalte nyde friheden.

Fire tiltalte i den omfattende svindelsag ’Operation Greed’ er torsdag eftermiddag sat på fri fod, efter de har siddet varetægtsfængslet i 745 dage.

Løsladelsen fandt sted i forbindelse med et retsmøde i Retten i Glostrup, og både tiltalte og pårørende i retten gav udtryk for stor tilfredshed med afgørelsen.

- Vi vidste godt, at de ville blive løsladt i dag, siger forsvarsadvokat Anders Nemeth, der repræsenterer en af de tiltalte, til TV 2.

Sagen handler om hvidvask for 530 millioner kroner og svindel for 297 millioner kroner, og retssagen, der begyndte i december 2018, forventes først afsluttet i oktober 2020.

Kan ikke længere påvirke vidner

Løsladelsen begrundes med, at politi og anklagemyndighed ikke længere vurderer, at de tiltalte på fri fod vil kunne påvirke vidner i sagen. Dermed findes det væsentligste argument for den lange varetægtsfængsling ikke længere.

Blandt de vidner, der nu har afgivet forklaring i retten, er ni personer fra Spanien og Litauen. De har ifølge Anklagemyndigheden været indsat som direktører og stråmand i en række selskaber, der har indgået i en kompliceret svindelkarrusel, som i sidste ende skal have gjort det muligt for de tiltalte at hvidvaske og hæve hundredevis af millioner af kroner.

De ni stråmænd har samstemmende forklaret i retten, at de ikke vidste noget om de firmaer, de skulle være direktører for - eller de danske banker, de skulle have konti i.

En af de pågældende direktører har fortalt til TV 2, at han blev ringet op og fik at vide, at han skulle holde sig fra at vidne i sagen, mens en anden har forklaret i retten, at han er blevet truet i Spanien, inden han tog til Danmark for at afgive sin forklaring.

Får enten kortere straf eller stor erstatning

De tiltalte nægter sig skyldige, og ifølge Anders Nemeth er der efter den rekordlange varetægtsfængsling nu to mulige scenarier:

- Enten dømmes de, og så har de allerede afsonet to år, eller også frikendes de, og så vil den lange varetægtsfængsling resultere i en forholdsvis stor erstatning.

Varetægtsfængslingen på 745 dage er ifølge Anders Nemeth ganske uhørt i en sag om økonomisk kriminalitet. Hverken han eller de øvrige forsvarere kender til sager, hvor en sigtet eller tiltalt har været fængslet længere tid inden dom.

En femte tiltalt sidder fortsat varetægtsfængslet. Hans situation er anderledes, da han er blevet udvist fra Danmark i forbindelse med en anden retssag.