Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsens svindelsag er i gang – her er de tre vigtigste ting fra dagen

Der var lagt op til en dramatisk første retsdag, og den levede op til det.

Klokken 9.38 trådte den svindeltiltalte Britta Nielsen ind i retssal 60 i Københavns Byret.

Gennem det sidste år har hun siddet varetægtsfængslet mistænkt for at have svindlet Socialstyrelsen, hvor hun arbejdede som betroet medarbejder gennem 41 år, for minimum 117 millioner kroner.

Her er de tre vigtigste ting fra dagens retsmøde.

Erklærer sig skyldig

Britta Nielsen startede dagen med at erklære sig skyldig i at have overført penge til sig selv, men ifølge hendes forsvarsadvokat Nima Nabipour erkender hun ikke, at det skulle være sket i hele perioden fra 1993 til 2018, som anklagemyndigheden mener.

Astrid Sønderborg kommenterer på nyheden om, at Britta Nielsen erklærer sig skyldig i at have overført penge til sig selv.

Det handler ikke udelukkende om, at hun nægter anklagerne - det handler i lige så høj grad om, at hun ikke kan huske de enkelte beløb og transaktioner, ifølge hendes forsvarsadvokat.

Britta Nielsen er tiltalt for embedsmisbrug, bedrageri og dokumentfalsk, men det er kun tiltalen angående dokumentfalsk, hun har erkendt.

Paragraf 88 og de 12 år i fængsel

Anklagemyndigheden har besluttet at sigte Britta Nielsen efter paragraf 88. Den betyder, at strafferammen kan øges med 50 procent i særligt grove sager.

Strafferammen for groft bedrageri går op til otte år. Det vil sige, at den svindeltiltalte risikerer 12 års fængsel, hvis hun bliver dømt.

Forsvareren er dog ikke enig i, at anklagerne mod Britta Nielsen berettiger, at paragraf 88 skal tages i brug.

Det førte til en højlydt diskussion mellem forsvaret, der ønskede, at spørgsmålet om den hårde paragraf blev udskudt til fredag, og anklagemyndigheden, som mente, at tidsplanen ville skride.

Diskussionen endte med, at retsformanden, Vivi Sønderskov Møller, besluttede, at der ville blive taget stilling til det fredag.

Kørt væk i ambulance

Efter frokostpausen fik Britta Nielsen et pludseligt ildebefindende.

Retssagen mod Britta Nielsen er blevet afbrudt. Britta Nielsen har fået det dårligt. Hendes forsvarsadvokat oplyser, at hun tidligere har haft hjerteproblemer. Video: Kasper B. Andreasen

Hun måtte eskorteres ud af byretten og ind i en ambulance, der kørte fra stedet. Ifølge hendes advokat så har hun tidligere haft problemer med hjertet.

Det er endnu uvist, om hun er i stand til at møde op i retten fredag.