Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsen erklærer sig skyldig i at have overført penge til sig selv

Den svindeltiltalte erkender dog ikke, at det er sket i hele perioden.

Britta Nielsen erkender at have overført penge fra Socialstyrelsen til sig selv.

Det er netop kommet frem i retssal 60 ved Københavns Byret på den første dag for retssagen mod den svindeltiltalte Britta Nielsen.

Ifølge forsvarsadvokat Nima Nabipour erkender Britta Nielsen, at der er foretaget transaktioner fra Socialstyrelsen til egne konti, men hun erkender ikke, at det er sket i hele perioden - 1993-2018.

- De enkelte beløb skal ikke ses som en nægtelse. Det skal forstås sådan, at den tiltalte ikke husker alle de konkrete beløb og tidspunkter.

- Hvis man skal erkende noget, skal man kunne huske de eksakte beløb eller de enkelte transaktioner. Derfor bliver det en delvis erkendelse, siger forsvareren.

Britta Nielsen er tiltalt for embedsmisbrug, bedrageri og dokumentfalsk. Hun erkender tiltalen om dokumentfalsk, men advokaten henfører dog til en række uenigheder om, hvornår nogle af overførslerne er sket.

Britta Nielsen er lyshåret

Britta Nielsen entrerede retssal 60 i Københavns Byret lidt efter klokken 09.38 torsdag formiddag. Fåmælt og lettere forsinket, da sagen skulle være begyndt 9.30.

Håret er nu blond, halvlangt og let krøllet. Det var sort og kort, da hun blev anholdt 5. november. Hun havde sorte briller på, og hun smilede og gav et kram til forsvarsadvokat Nima Nabipour, inden hun satte sig ned.

Benene var over kors, og den venstre støvle vippede stille, mens anklageskriftet blev læst op af anklager Lisbeth Jørgensen fra Bagmandspolitiet.

På overkroppen bar Britta Nielsen en hvid skjorte med mønstre. Over skjorten bar hun en sort cardigan.

Også hendes søn, den hælerisigtede Jimmy Hayat, er til stede i retten. Han har kort fuldskæg og er karseklippet.

Risikerer op til 12 års fængsel

Britta Nielsen er foruden bedrageri "af særlig grov beskaffenhed" også tiltalt for at have udnyttet sin stilling i Socialstyrelsen til egen vinding (embedsmisbrug) og dokumentfalsk.

Bedrageri giver typisk op til otte års fængsel, men ifølge anklageskriftet har Anklagemyndigheden også tiltalt hende efter paragraf 88 i straffeloven, der i særligt grove tilfælde kan øge strafferammen med 50 procent. Hun risikerer i så fald op til 12 års fængsel, hvis hun bliver dømt.

Nima Nabipour siger, at dette skal afvises. Britta Nielsen vil gerne lade sig afhøre i dag, men kun om generelle forhold som opvækst, stillinger, ansættelsesforhold og arbejdsfunktioner, da forsvareren siger, at spørgsmålet om paragraf 88 ikke er afgjort. De forsøger altså at få Anklagemyndigheden til at opgive deres påstand om strafforhøjelse.

Ifølge tiltalen indtastede hun egne kontonumre i Socialstyrelsens systemer og overførte ikke under 116.915.658 kroner til sig selv i perioden 1993 til 2018. Ifølge Socialministeriet drejer svindlen sig om cirka 121.000.000 kroner, men Britta Nielsen tilbageførte 3,8 millioner i 2016.

Pengene blev taget fra Satspuljen, hvilket skete ikke mindre end 298 gange i perioden. Tilskudsadministrationen kunne Britta Nielsen tilgå, fordi hun var superbruger og en betroet medarbejder gennem flere år. Nogle af dem kan være brugt på ejendomme i Sydafrika og dyre biler.

Hun blev anholdt i en hotellejlighed i Johannesburg 5. november 2018. En video viser, at anholdelsen var fredelig, og at Britta Nielsen havde sydafrikanske rand svarende til cirka 300.000 kroner på værelset samt adskillige kreditkort gemt i et chipsrør.

Britta Nielsen blev erklæret personlig konkurs i skifteretten 4. oktober 2018. Kammeradvokaten har foreløbigt fundet aktiver for lidt over fem millioner kroner i Britta Nielsens konkursbo.