Millionsvindel i Socialstyrelsen

Købte billig sydafrikansk naturgrund på auktion: - Tak til Jimmy og Britta

En skuffende auktion i Sydafrika betyder, at der kommer færre penge hjem til den danske stat i forbindelse med svindelsagen i Socialstyrelsen.

Det var overordentligt svært for en sydafrikansk herre og hans ven at tørre smilet af, da de tirsdag deltog i auktionen i Phalaborwa, hvor Britta Nielsen og hendes søn Jimmy Hayats ejendomme og ting var under hammeren.

To ejendomme, herunder Britta Nielsens hus og en stor naturgrund tæt på den kendte nationalpark Kruger, blev solgt til spotpris

Og Hein von Wyk blev den heldige ejer af naturgrunden for kun 180.000 rand svarende til 82.000 kroner.

- Jeg er meget glad. Tak, sagde han kort efter at have skrevet under på købskontrakten.

- Tak til Jimmy og Britta, lød det fra hans ven.

For Hein von Wyk havde ikke forventet at få grunden til så få penge.

- Det er et røverkøb. Det er min dag i dag.

Bil solgt for mere end huset

Den samlede vurdering lød før dagens auktion på cirka 1,5 millioner kroner for alle salgsobjekter, der foruden huset og grunden også talte en bil af mærket Land Rover samt en lang række mindre effekter, der stod i huset.

Da sidste hammerslag lød måtte en skuffet auktionarius konstatere, at den samlede pris endte på omkring 385.000 kroner.

- Vi er ikke særligt glade for de bud, vi fik på ejendommen, lød det fra Peter Maskell.

Alene huset, der er udstyret med swimmingpool og jacuzzi, var vurderet til omkring 700.000 kroner, men blev solgt for 91.000 kroner.

Salget af huset og naturgrunden er dog betinget af, at der ikke kommer et højere bud i løbet af de næste 14 dage.

Det eneste salgsobjekt, der opnåede en nogenlunde pris, var en bil af mærket Land Rover, der gik for 128.000 kroner.

Kun få penge kommer tilbage i statskassen

Auktionen er interessant i en dansk kontekst, fordi overskuddet – efter salær til auktionshuset og den lokale kurator er betalt – vil indgå i den samlede mængde penge, som Kammeradvokaten forsøger at skaffe på vegne af Socialstyrelsen.

Styrelsen kræver mere end 120 millioner kroner af Britta Nielsen i sagen, hvor hun er tiltalt for uberettiget at have overført de mange millioner fra styrelsens konti til sine egne i perioden 1993 til 2018.

Før auktionen var det ifølge Kammeradvokatens seneste redegørelse fra august lykkedes at realisere fem millioner kroner ved blandt andet salget af Britta Nielsens hus i Hvidovre, hendes ødegård i Sverige samt inddrivelse af hendes private pensionsopsparinger.

De relativt få penge fra auktionen kommer derfor ikke til at ændre synderligt på det tal.

TV 2 har tirsdag forgæves forsøgt at få en reaktion fra Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten. Han har dog tidligere udtalt, at der efter auktionen ikke umiddelbart er flere værdier at komme efter i Sydafrika.

Glæder sig til at bygge på ny grund

I indkørslen til Britta Nielsens nu tidligere hus, hvor auktionen blev afholdt, var omkring 25 interesserede købere mødt op.

Nogle af dem blev i løbet af de to timer, auktionen varede, ejere af blandt andet Britta Nielsen og Jimmy Hayats tøj, deres Playstations, køkkenudstyr og afrikanske skulpturer og masker.

Hein von Wyk blev indehaver af flere tasker, en kikkert samt en dvd-samling, der blandt andet indeholdt den danske film Lotto fra 2006, der handler om en heldig dansker, der vinder i lotto og drager på eventyr i udlandet.

Særligt glædede Hein von Wyk sig dog over sit nye 21 hektar store stykke land.

- At få sådan et stykke land så tæt på Kruger (nationalparken, red.) har længe været et ønske for mig. Nu skal jeg i gang med at bygge noget der, sagde han

Retssagen mod Britta Nielsen begynder den 24. oktober. Hun risikerer op til 12 års fængsel.