Millionsvindel i Socialstyrelsen

Nu sælges Britta Nielsens ting på auktion - se billederne fra hendes hus her

Tirsdag sælger et auktionshus i Sydafrika ting købt for svindeltiltalte Britta Nielsens penge. Men de er slet ikke nok værd til at dække tabet.

Et stort pengeskab, en sjælden Landrover og en brugt vandpibe er blot nogle af de ting, der bortauktioneres på en landejendom i Sydafrika tirsdag den 15. oktober klokken 11.30.

Når tingene er solgt, bliver landejendommen også bortauktioneret.

Man kunne godt ønske sig, at det var mere værd.

Boris Frederiksen, kurator

De tidligere beboeres tøj hænger stadig i klædeskabene.

Det hele har tilhørt den tidligere kontorfunktionær i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, og hendes søn Jimmy Hayat.

De danske myndigheder mener, at tingene er købt for nogle af de over 120 millioner kroner, som Britta Nielsen er tiltalt for at have overført fra de offentlige satspuljemidler til sin egen konto i en periode mellem 1993 og 2018.

En svær salgsopgave

Det er auktionshuset Peter Maskell, der står for salget på vegne af de danske myndigheder. Når salget er gennemført får Danmark de penge, som bliver tilovers, når tingene, landejendommen og tilhørende jord er solgt, og auktionshusets omkostninger og gebyr er trukket fra.

Chris Mthalane, der er repræsentant for auktionshuset, siger til TV 2, at han venter mange gæster. Men han er i tvivl, om det hele bliver solgt, fordi der er en del tøj og mindre værdifulde effekter imellem.

- Det er svært at sælge sådan nogle ting, men vi får at se ved auktionen i morgen, siger han.

Ejendom med indhold bortauktioneres af konkursboet efter den svindeltiltalte kontorfuktionær i Socialstyrelsen. Video: Peter Møller

Forventer stort tab

Uanset hvor succesfuld auktionen bliver, kommer de danske myndigheder næppe i nærheden af at få dækket tabet af de penge, som Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet.

Det siger Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, der er kurator i Britta Nielsens konkursbo.

- Jeg tvivler på, at det er noget, der bringer os tæt på, at kreditorerne får fuld dækning, eller noget der minder om det, siger han til TV 2.

Pengene er formentlig brugt

Boris Frederiksen skønner, at skatteborgerne kun får en brøkdel af det forsvundne beløb igen, når alle Britta Nielsens ting er solgt såvel i Danmark som i udlandet.

- Personligt tror jeg, at vi er et eller andet sted mellem 10 og 15 millioner kroner. Det vil i runde tal svare til cirka 10 procent, og det er nok det bedste bud i dag, siger han.

Han fortæller, at en stor del af de forsvundne 120 millioner kroner formentlig er gået til forbrug, fordi pengene forsvandt over en meget lang periode.

- Hvis man køber en bil, så falder den hurtigt i værdi, hvis man køber heste, så er det heller ikke en vedvarende investering, siger Boris Frederiksen.

Fra toastmaskiner til luksusbiler

Netop indkøbet af biler er der en af deltagerne ved auktionen i morgen, der ved noget om. Han hedder Danie Desselaar og kendte i en årrække Britta Nielsens søn Jimmy Hayat.

- Han brugte penge som en vanvittig. Han brugte mange penge, siger Danie Desselaar, der overvejer at købe den Land Rover, der blev konfiskeret på landejendommen.

Ifølge Danie Desselaar blev pengene brugt på dyre biler, ejendomme og computerudstyr.

Auktionshuset har vurderet tingene på ejendommen og anslår, at det samlede salg kan indbringe 1,5 millioner danske kroner.

I listen over ting, der bortauktioneres, er så godt som alt inventaret fra huset i Sydafrika. Lige fra lamper, der anslås at indbringe 50 kroner stykket, og en toastmaskine, der ventes at indbringe 10 kroner, til fotoudstyr, som ventes at indbringe 12.000 kroner.

Alt sælges for at få så mange penge som muligt ud af det.

- I et konkursbo realiserer man både små og knap så værdifulde aktiver samt store værdifulde aktiver, siger Boris Frederiksen.

Næppe mere at hente i Sydafrika

Blandt de største aktiver er de stykker jord, som myndighederne mener blev købt for de penge, Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet, og så den Landrover Defender Puma 90 fra 2009, der står parkeret på landejendommen.

Bilen ventes at indbringe omkring 100.000 kroner, fremgår det af dokumenter fra auktionshuset.

- Ting er det værd, de er værd. Man kunne godt ønske sig, at de var mere værd, men hvis der ikke er andet, og man får en markedspris for det, så er det jo det, der er muligt, siger Boris Frederiksen til TV 2.

Han fortæller, at auktionen formentlig bliver den sidste del af konkurssagen, der kommer til at udspille sig i Sydafrika, og at der i øjeblikket ikke er tegn på, at der er mere at hente.

Nægter at samarbejde

Boris Frederiksen siger dog, at nye oplysninger om, hvor der kan hentes penge, selvfølgelig vil blive undersøgt. Derfor vil repræsentanter fra kammeradvokaten også være til stede under straffesagen mod Britta Nielsen, når den begynder 24. oktober.

- Britta Nielsen har ikke villet tale med kurator, så vi venter i spænding på, hvad der kommer frem der, siger Boris Frederiksen.

Indtil videre har Britta Nielsen ifølge kammeradvokaten ikke på nogen måde samarbejdet om at finde flere værdier i sagen, så statens tab kan mindskes.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour.