Station 2

Rigsarkivchef skifter forklaring

Nuværende vicedirektør på Rigsarkivet stod i spidsen for oprydningsarbejdet efter nazi-tyveriet. Han afviser at have forholdt ministeriet oplysninger.

Vicedirektør på Rigsarkivet, Ole Magnus Mølbak Andersen, har efter eget udsagn glemt sin egen og kollegaers grundighed. Derfor har han udtalt sig forkert i den højaktuelle tyverisag, forklarer han.

I både interviews og en redegørelse til Kulturministeriet i 2018, har vicedirektøren oplyst, at man kun kiggede i ganske få sagsmapper under selve efterforskningen. Derfor opdagede man ikke de yderligere mangler. Den viden fik man først omkring årsskiftet 2013/2014 – mere end et halvt år efter tyvene blev dømt. TV 2’s Station 2 har i september i år interviewet vicedirektøren om sagen.

Hvordan forholder du dig til, at vi nu kan se, at I rent faktisk kendte til manglerne – men sagde det stik modsatte til medier og minister?

- Jeg husker ikke, at vi dengang dykkede ned i så mange sager, som du nu siger. Men det er først i efteråret 2013 (et år senere, red.), da vi får kosterne tilbage fra politiet, at det bliver helt tydeligt, at der er flere mangler på grund af tyveri.

Men det I skriver i jeres notater – og de fotos I tager – afslører vel en viden, som gør, at det er forkert, det rigsarkivaren siger til medierne i sommeren 2013?

- Vi har allerede indrømmet, at det var klart forkert det rigsarkivaren meldte ud i 2013 – at stort set alle de stjålne dokumenter var sikret. Men vi vidste ikke bedre på det tidspunkt. For os handlede det om at hjælpe politiet med at opbygge et anklageskrift.

FAKTA OM NAZITYVERIET

I oktober 2012 blev to mænd anholdt og sigtet for omfattende tyverier fra Rigsarkivet.

Mændene blev i maj 2013 dømt for – fra 2009 til 2012 - at have stjålet cirka 1000 arkivalier tilhørende Rigsarkivet. De fleste var dokumenter med tilknytning til de mange danskere, der kæmpede for Nazityskland. 

Rigsarkivet meldte efter dommen i 2013 ud, at stort set alle stjålne arkivalier var fundet og ville komme tilbage på plads. 

I december 2018 måtte Rigsarkivet erkende, at flere tusinde dokumenter fortsat befinder sig hos samlere eller på det sorte marked. 

Så I glemte alt om det, I havde opdaget af yderligere mangler?

- Det handlede dengang om at skaffe overblik og stedfæste en masse løse dokumenter – og derved hjælpe politiet med at opbygge et anklageskrift. Der er ingen på Rigsarkivet, som på det tidspunkt er klar over, at der fortsat er så store mangler. Vi har ingen interesse i at holde sådan noget skjult, Det ville være en absurd ting at gøre, siger Ole Magnus Mølbak Andersen.

Rent gætteri

Vicedirektøren har flere gange oplyst, at man kun gennemgik 'ganske få sager' på Rigsarkivet i forbindelse med oprydningen og efterforskningen at tyveriet.

Det gentog han i selve interviewet – og konkretiserede, at man udelukkende undersøgte to dusin af de berørte sager.

I en opfølgende mail til TV 2 beklager vicedirektøren denne udtalelse – og giver hukommelsen skylden.

- Jeg burde blot have sagt, at det kunne jeg ikke huske. Jeg gættede så på to dusin, hvilket er ganske forkert, da du jo selv kunne fortælle mig, at det reelle tal var cirka ti gange så stort.