Krimi

Bevæbnede bander stopper borgere på gaden på Nørrebro

Politiet indførte blandt andet visitationszoner på Nørrebro på grund af bandernes private vagtværn.

Tilfældige borgere risikerer at blive stoppet på gaden i København af bevæbnede bandemedlemmer.

De københavnske bander har nemlig lavet deres eget vagtværn på Nørrebro i København. Det viser en aktindsigt, som Berlingske har fået.

Boligorganisationen Bo-Vita, der driver 60 boligafdelinger over hele København, bekræfter, at maskerede bandemedlemmer kontrollerer borgere på gaden på Nørrebro.

- Det er en realitet, siger Bo-Vitas tryghedschef, Eskild Dahl Pedersen, til TV 2.

Kører op og standser folk

Vagtværnene, som er oprettet som led i bandekonflikten mellem banderne 'Nørrebro.Nordvest' - også kaldet NNV - og 'Brothas', var en del af grundlaget for Københavns Politis beslutning om at indføre visitationszone på Nørrebro og i Nordvestkvarteret. Det viser Berlingskes aktindsigt.

Eskild Dahl Pedersen forklarer til Berlingske, at de vagtværn, som politiet beskriver, blandt andet findes i Mjølnerparken.

- Det sker på Nørrebro, på Indre Nørrebro og i Nordvest. Bandemedlemmerne i en af banderne, NNV-gruppen, overvåger, hvem der kommer ind i områderne, og de kører op på siden af folk på vejen og standser dem, siger Eskild Dahl Pedersen.

Har været med i samme bande

I anmodningen om at indføre visitationszone fra 16. september påpeger Københavns Politi, at bandekonflikten i løbet af de fem foregående dage var kulmineret i et skyderi i Hundige, hvor ingen kom til skade, og i et skyderi i Ishøj, hvor to personer blev ramt - den ene døde.

Af anmodningen fremgår det også, at det er de samme bander, der er i krig nu som under den seneste bandekonflikt i 2018. Dengang blev der også brugt skydevåben.

Pointen med en visitationszone er blandt andet, at politiet kan sikre, at ingen bærer og besidder våben.

Ifølge DR og TV 2 Lorry har personer fra NNV og Brothas tidligere været en del af den samme gruppering under navnet Brothas.

Men uenigheder i gruppen fik i 2018 nogle til at trække sig ud af banden, mens andre fortsatte som Brothas og gik sammen med bandemedlemmer fra den københavnske vestegn.