Krimi

Landsretten stadfæster dom i ulvesag - og dømte mister retten til jagt

Landsretten fandt ikke grund til at skærpe straffen, men valgte i modsætning til byretten af fratage den dømte hans jagttegn.

67-årige Mourits Troldtoft er i Vestre Landsret blevet idømt 40 dages betinget fængsel for 16. april sidste år fra sin bil at have skudt en ulv ved en mark i Ulfborg i Vestjylland.

Dermed stadfæstes dommen fra Retten i Herning sidste år.

I modsætning til i byretten har landsretten dog også valgt at fratage den 67-årige landmand retten til at jage i to år.

Landsretten begrundede ligesom byretten dommen med, at dyret, der blev skudt, var en ulv og ikke en hybrid, som den tiltalte og hans forsvarer ellers har påstået.

Derved fandt retten, at Mourits Troldtoft ved at skyde ulven overtrådte jagtloven samt artsfredningsbekendtgørelsen.

Anklager krævede ubetinget fængsel, men er tilfreds med dom

Statsadvokatens specialanklager Ulrik Panduro krævede i sin procedure, at Mourits Troldtoft blev idømt mindst seks måneders ubetinget fængsel.

Han henviste blandt andet til domme i Sverige, Norge og Finland, hvor der tidligere er blevet givet ubetingede fængselsstraffe for ulvedrab.

Anklageren mente således, at der var tale om skærpende omstændigheder, da Mourits Troldtoft skød ulven.

Efter domsafsigelsen onsdag var Ulrik Panduro dog tilfreds med resultatet.

- Jeg hæfter mig ved, at han blev kendt skyldig i det fulde anklageskrift, og at det var en grov overtrædelse af jagtloven, siger han.

Ærgrer sig over dom

Inden dagens dom havde Mourits Troldtofts forsvarsadvokat, Jan Schneider i sin procedure lagt vægt på, at sagen var kørt helt ud af proportioner, og at hans klient ikke burde straffes med mere end en bøde.

Til nøds kunne han leve med en stadfæstelse af byrettens 40 dages betinget fængsel, lød det fra forsvareren.

Selv modtog Mourits Troldtoft dommen med en smule skuffelse, da TV 2 mødte ham på parkeringspladsen foran Vestre Landsret i Viborg.

- Jeg er ærgerlig, for jeg havde selvfølgelig gerne set, at dommen blev mildere. Det er klart, at det er rarere at få en betinget end en ubetinget dom, men det var de jo nærmest også nødt til at give mig taget mit helbred i betragtning, siger han til TV 2.

Mourits Troldtoft henviser til, at både byretten og landsretten gjorde de 40 dages fængsel betinget blandt andet på grund af hans dårlige helbred.

Forsker: Udelukket, at det kan være en hybrid

Episoden, hvor ulven blev skudt, blev filmet af en naturfotograf, og optagelserne har været en vigtig del af anklagemyndighedens beviser mod den tiltalte.

Mourits Troldtoft har da også erkendt, at han skød dyret – men et af sagens omdrejningspunkter har været hvorvidt der overhovedet var tale om en ulv – eller om det var en hybrid, en blanding af hund og ulv.

Dét på trods af at to forskellige DNA-analyser har påvist, at der var tale om en ulv. Videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus, Kent Olsen, var mandag indkaldt som vidne til at udlægge undersøgelserne, og hans budskab var meget klart:

- Deres resultat bekræfter den viden, vi allerede har - at der er tale om en ulv. Det her udelukker, at der kan være tale om en hybrid.

Naturfredningsforening og jægerforbund tilfreds med dom

Hos Danmarks Naturfredningsforening er der glæde at spore efter dommen.

Biolog og naturmedarbejder i foreningen, Bo Håkansson, mener, at straffen statuerer et eksempel.

- Vi er glade for, at dommen slår fast, at der ikke er noget som helst, som siger nødværge, eller at det ikke var en ulv, siger han.

Også hos Jægerforbundet er formand Claus Lind Christensen tilfreds med dommen. Særligt frakendelsen af jagttegnet blev positivt modtaget.

- Vi kan som jægere i Danmark ikke leve med, at man kan begå så grove og overlagte brud på jagtloven og god jagtmoral, uden at det koster jagttegnet. Det ville slide på både jægernes og befolkningens retsfølelse, hvis man kan begå så grove faunaforbrydelser og samtidig fortsætte med at gå på jagt, siger han.