Krimi

30-årig idømt fængsel for voldtægt i borgmesterseng

Ud over fængselsstraffen skal den dømte betale en økonomisk erstatning på i alt 84.400 kroner.

En 30-årig mand er blevet idømt et års fængsel for at have voldtaget en kvinde i den københavnske teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsens, seng.

Straffen er ubetinget, da forbrydelsen ifølge retten har haft store omkostninger både arbejdsmæssigt, privat og politisk.

Den dømte, der er tidligere bestyrelsesmedlem i Enhedslisten, nægter sig skyldig og ankede dommen på stedet.

- Vi er ikke spor tilfredse med dommen. Vi mener ikke, han er skyldig, og derfor anker vi også med det samme, siger hans forsvarer Hannah Krogh.

Udover fængselsstraffen dømmes den 30-årige til at betale en erstatning på henholdsvis 70.000 kroner til den forurettede samt 14.400 kroner til Ninna Hedeager Olsen (EL) for blufærdighedskrænkelse.

Forsvarer: Påstand mod påstand

Selvom manden blev idømt ét års ubetinget fængsel, havde anklager i sagen Sonja Hedegaard håbet på mere. Under sin procedure gik hun efter yderligere tre måneders fængsel.

- Tiltalte er ustraffet, og der er gode personlige forhold. Det er en formildende retning. Det, der ikke taler i formildende retning, er forbrydelsens karakter, sagde hun.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at ofret var i en tilstand, hvor hun ikke var i stand til at modsætte sig, sagde Sonja Hedegaard´under sin procedure.

Men under sit forsvar af den 30-årige mand påpegede hans forsvarer, Hannah Krogh, at sagen handler om påstand mod påstand.

- Den ene siger, det er frivilligt, den anden, at det er udnyttelse. Der er ikke ført bevis for, at hun befandt sig i en tilstand ved at sove eller være beruset, hvor hun var ude af stand til at modsætte sig. Hun var vågen, det har hun selv forklaret, og der er ikke ført bevis for, at hun var så fuld, at hun ikke kunne tage vare på sig selv, sagde Hannah Krogh.

Hannah Krogh mener samtidig, at sagen er politisk motiveret, da den ikke er rejst af den forurettede i voldtægtssagen, men af teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen.

- Min klient har på intet tidspunkt haft til hensigt at overrumple en sovende kvinde for at have sex. Det er Ninna Hedeager Olsens efterrationalisering. Det er hendes tanker gennem flere dage, der gør, at vi i det hele taget har denne sag, siger forsvareren.

Sov i samme seng

Forbrydelsen, den anklagede nu er kendt skyldig for, skete 31. marts mellem 8.00 og 16.00 i Ninna Hedeager Olsens lejlighed på Nørrebro i forbindelse med en fest. Her skulle Ninna Hedeager Olsen, den tiltalte, den forurettede og en fjerde person have sovet i den samme seng.

Anklageskriftet beskriver, hvordan den 30-årige mand skulle have voldtaget en beruset kvinde, som var ude af stand til at forsvare sig. Han er også dømt for blufærdighedskrænkelse ved at have berørt Ninna Hedeager Olsen på brysterne.

Tidligere på aftenen kyssede den dømte med den forurettede.

- Jeg oplever, at der opstår en forbindelse, som er tæt og kærlig. Det er derfor, vi kysser, sagde den dømte, da sagen blev behandlet i slutningen af august.

I første omgang var kun anklagen om voldtægten om den berusede kvinde kendt.

Den dømte og Ninna Hedeager Olsen har tidligere haft et seksuelt forhold. Den tiltalte nægtede sig skyldig i anklagerne.

Kraftig kritik

Efter den dengang formodede voldtægt blev kendt, trak Ninna Hedeager Olsen sig fra offentligheden. I et opslag på Facebook 9. april skrev borgmesteren:

- Det har på alle måder været nogle frygtelige dage. Jeg er i gode hænder, og det ved jeg, offeret også er. Af professionelle er jeg blevet opfordret til at trække stikket i en kortere periode.

Under sin sygemelding har Ninna Hedeager Olsen hævet sin månedlige borgmesterløn på 87.000 kroner uden at redegøre konkret for, hvad der var årsagen til hendes sygemelding. Det har fået flere politikere til at kritisere Ninna Hedeager Olsen. Hun afleverede siden sin lægeattest.

Ninna Hedeager Olsen blev valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation ved kommunalvalget i 2014. Siden kommunalvalget i 2017 har hun siddet som teknik- og miljøborgmester.