Krimi

Par taget med 430 kilo hash gemt i kamelsmør - tredje sag for samme firma

Et par blev i august stoppet ved den dansk-tyske grænse i Frøslev med 430 kilo hash gemt i bøtter med kamelsmør. Arkivfoto. Bodo Marks / Ritzau Scanpix

Et vognmandsfirma er for tredje gang i år involveret i en sag om indsmugling af store mængder hash.

I slutningen af februar blev en dansk lastbilchauffør anholdt med 987 kilo hash. I starten af juni blev endnu en chauffør fængslet med hash i lasten. Nu er en ny sag for retten. Og i alle tre tilfælde er samme vognmandsfirma involveret.

Denne gang er det en 25-årig mand og hans 21-årige kæreste, der 9. august blev stoppet ved den dansk-tyske grænse i Frøslev med 430 kilo hash gemt i bøtter med kamelsmør.

Sagen er mørklagt af politiet og kører for lukkede døre ved Retten i Sønderborg. Fredag blev de to unge mennesker fængslet i endnu fire uger med henvisning til, at der fortsat er medgerningsmænd på fri fod.

Begge nægter sig skyldige. Derudover er yderligere en person fængslet i sagen. Det drejer sig om en 44-årig mand fra Vestsjælland, der onsdag blev fængslet for medvirken til smugleriet.

Trækker tråde til smuglerdømt

Den seneste sag med 430 kilo hash gemt i kamelsmør er det tredje mislykkede forsøg på indsmugling af hash, som trækker tråde til firmaet Lisberg Transport ApS, den flere gange smuglerdømte Jørn Lisberg og personkredsen omkring ham.

I februar hyrede Jørn Lisberg den 54-årige chauffør Torben Nielsen til at hente en lastbil i Fuengirola i Sydspanien. Få dage efter blev lastbilen taget på grænsen mellem Spanien og Frankrig med 987 kilo hash gemt i paller med vin.

Det kostede Torben Nielsen seks års fængsel. Selv siger han, at han på intet tidspunkt havde kendskab til, at der var hash ombord på lastbilen. Han anklager Jørn Lisberg for at være bagmand, men det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Jørn Lisberg, og han er siden blevet anholdt på grund af en gammel dom for hashsmugleri i Frankrig.

Kort efter Torben Nielsens anholdelse blev firmaet solgt videre og omdøbt til Euroways ApS. Her ansatte man i juni en ny chauffør, som på sin første tur hjem fra Spanien blev taget i Frankrig med 220 kilo hash i lasten.

Også denne chauffør nægtede ethvert kendskab til sin illegale last. Her valgte retten i Frankrig at tro på hans forklaring, og chaufføren blev frikendt efter to måneder i fængsel.

Et lager i Stege?

Nu er Lisberg Transport ApS/Euroways ApS så involveret i den tredje hashtransport i år, og onsdag blev en 44-årig mand med tilknytning til firmaet fængslet for medvirken til indsmugling af 430 kilo hash.

Til TV 2 fortalte han inden anholdelsen, at han ikke vidste, der var hash ombord, og at han ikke var ansvarlig for selve transporten. Han siger, at han bare sørgede for kontakten mellem chaufføren og en dansker ved navn Jan Nielsen i Sydspanien, der ville sende kamelsmør til Stege. Også den sag kører for lukkede døre.

TV2s kriminalmagasin, Station 2, er lige nu ved at undersøge de tre sager om hashsmugling og forsøger at finde ud af, om der findes en Jan Nielsen, som omkring 8. august sendte en lille kølebil med kamelsmør fra Sydspanien til Danmark.

Station 2 undersøger også, om der findes et lager i Stege, som 9. august skulle modtage det nu beslaglagte kamelsmør, der indeholdt hash. Har du oplysninger, så kontakt Anders Lomholt, vært på Station 2, anlo@tv2.dk.