Krimi

Højesteret omgør straf til slovak, der slog Søren Papes forlovede

Sagen har nu været igennem alle tre retsinstanser.  Linda Kastrup / Scanpix Denmark

En slovak er i byretten og landsretten dømt for at slå Søren Pape Poulsens forlovede. I begge retsinstanser blev han udvist af Danmark.

Straffen til en slovakisk mand, der i nattelivet i maj sidste år slog Søren Pape Poulsens (K) forlovede, Josue Medina Vasquez, i ansigtet, var for hård, og manden skal ikke udvises af Danmark med indrejseforbud i seks år.

Det har Højesteret netop fastslået.

Højesteret stadfæster desuden dommen fra landsretten på 30 dages fængsel.

- Vi er begge jublende glade, siger advokat Erbil Kaya, der taler på sin og sin klients vegne, til Ritzau.

- Det var simpelthen uproportionalt, at han skulle udvises af Danmark i seks år, og han er selvfølgelig rigtig glad for, at det nu er omgjort af Højesteret.

Ville hindre arbejde som advokat

I byretten blev manden - der arbejder som advokat i Warszawa i Polen - i juli 2018 idømt 40 dages fængsel og en udvisning med indrejseforbud i seks år. Landsretten stadfæstede i december 2018 udvisningen, men satte straffen ned til 30 dages fængsel.

Ifølge Erbil Kaya hindrede en udvisningsdom slovakken i at udføre sit arbejde som advokat. Og det er altså dén udvisningsdom, som Højesteret nu har annulleret, mens Højesteret stadfæster fængselsstraffen på 30 dage.

Højesteret har udelukkende taget stilling til strafudmålingen og ikke skyldsspørgsmålet.

Var i København under VM i ishockey

Den slovakiske mand var sammen med en gruppe venner taget i byen i det centrale København, som han besøgte i forbindelse med VM i ishockey i maj 2018.

Omkring klokken 03.30 natten til 17. maj stødte han på daværende justitsminister Søren Pape Poulsens forlovede, og det endte i håndgemæng, hvor den slovakiske mand slog Josue Medina Vasquez i ansigtet.

Slovakken nægtede sig skyldig, og han afviste at have slået med knyttet næve, ligesom han sagde, at Josue Vasquez slog først.

Til at starte med forklarede Søren Pape Poulsens kæreste, at den slovakiske knytnæve kom ud af det blå, og at de to inden da ikke havde haft nogen form for kontakt. Efterfølgende har videooptagelser fra en bar i indre by vist, at de to mænd talte sammen, og ifølge den tiltalte tilbød Josue Vasquez ham shots mindst to gange i løbet af natten.

Blev udråbt som hadforbrydelse

Ifølge Josue Medina Vasquez havde den slovakiske mand i forbindelse med tumulten råbt: ”I don’t like homos", hvilket fik mange til at udråbe episoden som en hadforbrydelse. Herunder også den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

- Rystet over, at Søren Papes samlever Josue Medina Vazquez er blevet udsat for en hadforbrydelse. Man skal frit kunne leve sit liv, som man ønsker. Det burde være en selvfølge i 2018. Tanker til Søren og Josue, skrev Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Lars Løkke Rasmussen fik efterfølgende kritik for at kommentere en straffesag, der endnu ikke havde været i retten.

I retten blev det efterfølgende ikke bevist, at slovakken havde sagt, at han ikke brød sig om homoseksuelle, ligesom han ikke blev dømt for at have begået en hadforbrydelse.

Den slovakiske mand nåede at sidde fængslet i 50 dage.