Krimi

Usb-stik og aflytning i Uber er nøgler i terrorsag om droner

Selve sagen fylder 18.000 retsdokumenter, og der er afsat 16 retsdage.

Præcisering: I den originale artikel stod der, at der blevet optaget samtaler fra den ene tiltaltes taxa. Det var ikke en taxa, men en privat bil, hvor han kørte ture for transporttjenesten Uber.

Retssal 41 i Københavns Byret var stort set fyldt mandag, og der var ekstra bevogtning.

På anklagebænken sad tre mænd, der er anklaget for at have indkøbt og bidraget til terrororganisationen Islamisk Stats virke ved at skaffe alt fra hobbyknive til modelfly, termiske kameraer og droner for knapt 420.000 danske kroner.

De tre mænd nægter sig skyldige.

Det kom frem mandag ved sagens første retsdag af i alt 16.

De tre mænd er alle 30 år og er af flere medier tidligere omtalt som underviser, cykelhandler og "taxachauffør".

Ingen af mændene har villet lade sig afhøre af politiet.

Hovedperson forsvundet

Yderligere to mænd er indblandet i sagen, men var ved dagens retsmøde ikke repræsenteret.

Lyn-analyse

Begår man terror, når man bekæmper en diktator som Bashar al Assad? Det mener Anklagemyndigheden, der finder, at det er forsæt til terror, når man sender udstyr til IS, der står på terrorlisten. Og når man forsøger at destabilisere et andet samfund, så er det brud på terrorlovgivningen. Så er det lige meget, om man gør det i Danmark eller i Syrien. Det stiller forsvarsadvokaterne imidlertid spørgsmål ved, hvorfor det bliver ét af sagens vigtige emner.

Den ene er den formodede hovedperson Basil Hassan, der istedet var repræsenteret af forsvarsdvokat Thorkild Høyer.

Basil Hassan er efterlyst for at have forsøgt at dræbe den islamkritiske journalist og forfatter Lars Hedegaard i februar 2013.

Det var netop politiets undersøgelser af Hassan i 2013, der førte til, at tiltalen om at forsyne Islamisk Stat med droner og andet udstyr blev rejst. Det fortalte den ene af anklagerne, da hun præsenterede sagen for nævninge og dommere.

- Det er ham, der har ønsket de her effekter. Det er helt centralt for anklagemyndigheden at belyse og synliggøre Basil Hassans rolle særligt i IS-regi, sagde senioranklager Sidsel Klixbüll.

Lyn-analyse

De to anklagere i sagen har forelagt de beviser, som de mener er de vigtigste de næste 16-18 dage. Det er en lang sag. Men overordnet går ét navn igen og igen: Basil Hassan. Man mener, at de tre tiltalte har sendt droneudstyr ned til ham, mens han kæmpede i Syrien.

Basil Hassan blev anholdt i lufthavnen i Istanbul 25. april 2014. Samme dag gik danske betjente i aktion i Brønshøj. Her delte han nemlig adresse med den tiltalte, der kaldes underviseren. I hans pung fandt politiet et usb-stik med både slettede og bestående filer.

- Det er primært fundet af dette usb-stik, som danner baggrund for tiltalen, sagde Sidsel Klixbüll.

Ifølge Hassans familie er han død under kampe i Syrien.

Optog i Uber-taxa

På det omtalte usb-stik er der filer om en stribe indkøb af droner og andet, som nu står oplistet i anklageskriftet.

Derfor er de tre mænd tiltalt efter en terrorparagraf i straffeloven for i perioden fra omkring juni 2013 til september 2017 ”at have indkøbt og videreformidlet hobbyfly og droner og andet udstyr fra butikker i Danmark og internetbutikker med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad, destabilisere eller ødelægge et lands grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer”.

Lyn-analyse

Det er en nævningesag, og så ved vi, at Anklagemyndigheden går efter en straf på over fire års fængsel. To af dem er tiltalt efter en paragraf, der kan give livsvarigt fængsel, men vi ved dog at i lignende sager, der har snittet ligget ved de 12 år. Men det er ganske alvorlige anklager. En 30-årig ønskes desuden udvist for bestandigt.

Den ene tiltalte, der kaldes taxachaufføren, blev anholdt for to år siden og har siden siddet varetægtsfængslet.

Ifølge Sidsel Klixbüll og den anden anklager, Kristian Kirk, indtalte han i sin bil beskeder, som via en krypteret tjeneste blev sendt til en mand i Bursa i Tyrkiet. Denne mand er tidligere dømt for at ville begå terror mod Danmark.

Det fandt politiet ud af ved at optage samtaler fra hans private bil, som han brugte til at køre ture for transporttjenesten Uber.

Lyn-analyse

Der er afsat 16 retsdage, og man skal jo dokumentere meget af det, der er fundet på USB-stikket. Et USB-stik, hvor man kan se, at de har haft materialer til at kunne fremstille sprængstof. Ligesom man vil gennemgå overvågningsvideo fra postkontorer, hvor dronerne blev sendt til. Og så skal mange vidner afhøres. Heriblandt Basil Hassans ekskone og svoger samt IS-krigere fra Syrien.

På et tidspunkt blev hans kuffert åbnet og undersøgt diskret af betjente i lufthavnen i Kastrup, da han rejste til Tyrkiet. Heri lå kvitteringer for køb af dronedele - og såmænd også et eksemplar af den tidligere efterretningschef Jakob Scharfs bog "Syv år for PET", fortalte senioranklager Kristian Kirk .

Chaufførens svoger var med i Islamisk Stats droneprogram, og han er for nylig blevet afhørt af PET i Syrien. Her er såvel svoger som søster fængslet.

For nylig har "en af PET's samarbejdspartnere i Syrien" i øvrigt til PET leveret et internt Islamisk Stat-dokument netop om droner. Heri er der også afsnit om fremstilling af forskellige typer bomber og sprængstoffer.

Selve sagen fylder 18.000 retsdokumenter.