Krimi

Tre mænd tiltalt i terrorsag: Udstyrede IS med droner

To af de tre mænd er tiltalt for medvirken til terror. Manden, der er sigtet for drabsforsøget på islamkritikeren Lars Hedegaard, er også indblandet.

Tre 30-årige mænd risikerer mere end fire års fængsel, når sagen mod dem begynder ved Københavns Byret mandag. To af dem er tiltalt for medvirken til terror, mens den tredje er tiltalt for forsøg på medvirken til terror.

Ifølge anklageskriftet mod dem købte de droner og andet udstyr med henblik på viderelevering til terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

- De tiltalte har ifølge anklageskriftet velovervejet og systematisk skaffet en masse smådele og komponenter, der tilsammen er blevet til slagkraftige terrorvåben, sagde anklageren i sagen, senioranklager Kristian Kirk, da tiltalen mod den tre blev offentliggjort i en pressemeddelelse i juli.

- Selv om det kan lyde som indkøbslister til et hobbyprojekt, er det altså dødelig alvor – derfor har vi rejst tiltale efter straffelovens terrorbestemmelser.

Storstilet fælles politiaktion

Sagen begyndte med en storstilet aktion i september 2017, hvor politifolk fra Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET) foretog anholdelses- og ransagelses-aktioner på flere adresser i Storkøbenhavn.

Blandt andet blev en mand og en kvinde anholdt ved en stor politiaktion i Hallingparken i Brøndby Strand. Den anholdte mand er en af de tre nu tiltalte i sagen.

Michael Juul Eriksen, forsvarer for den ene af de to mænd, der er tiltalt for medvirken til terror, oplyser til TV 2, at hans klient nægter sig skyldig i tiltalen mod ham.

Det er søndag ikke lykkes TV 2 at få oplyst, hvordan de to andre tiltalte forholder sig til anklageskriftet, som de også vil blive præsenteret for i byretten mandag.

Indkøbte hobbyfly og termiske kamerarer

Ved ransagningerne fandt politiet en række genstande, som var blevet indkøbt af de nu tiltalte.

- Over en periode på fire år fra 2013 til 2017 har de tiltalte indkøbt blandt andet hobbyfly, droner og termiske kameraer samt komponenter, værktøj og tilbehør hertil i internetbutikker samt i butikker i Danmark. Hensigten var at viderelevere udstyret til terrororganisationen Islamisk Stat, der skulle anvende udstyret i kamphandlinger mod deres modstandere i Syrien og Irak - herunder til at begå drab og grov vold, hed det i pressemeddelelsen om anklageskriftet.

To af mændene er tiltalt for medvirken til terror, fordi det udstyr de købte ifølge anklagemyndigheden rent faktisk blev brugt til rekognoscering i forbindelse med angrebet på den syriske militærbase ”Ain Issa” i august 2014, hvor flere blev dræbt. Den tredje af de tiltalte er tiltalt for medvirken til forsøg på terror.

Sigtet som bagmand

Den 32-årige dansk-libaneser Basil Hassan, der er mistænkt og efterlyst for attentatforsøget mod journalist og islamkritiker Lars Hedegaard i 2013, spiller en central rolle i sagen. Han er sigtet for at være bagmand i netværket, men Basil Hassan har ikke været i Danmark siden 2013.

Ifølge hans familie døde han i kamp for IS i Syrien for to år siden.

Han og en anden formodet medgerningsmand er fængslet in absentia (uden selv at være til stede, red.) i sagen.

- Jeg kan garantere, at politiet og anklagemyndigheden også fremadrettet vil bestræbe sig på om muligt at bringe de to personer til strafforfølgelse i Danmark, siger Kristian Kirk.

16 retsdage afsat

Anklageskriftet fylder syv sider og beskriver minutiøst, hvor det tekniske udstyr er indkøbt, og hvor meget det koster i forskellige valutaer.

For eksempel fremgår det, at der 21. oktober 2013 blev indkøbt fire hastighedscontrollere, to motorer, ti propeller, et kuglelejesæt, et stik tilbehør til motor, en rampe til droner, tre strømregulatorer, to vindeposer, et tyngdepunktsstativ, en papkasse og to spinnere til propeller købt fra firmaet Hobbyking til en samlet værdi af godt 250 dollars.

De tre mænd er tiltalte efter den strengeste paragraf i den danske terrorlovgivning. Anklagemyndigheden vil have en af de tiltalte udvist for bestandigt, hvis han kendes skyldig. Der er sat i alt 16 dage af til hovedforhandlingen af sagen.